fredag, oktober 21, 2011

Mer Atzmon

Svenska kommittén mot antisemitism följer upp.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg uppmärksammar Atzmons stundande spelning på Jazzfestivalen i Umeå.
Lennart Strömbäck är konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival. Han ser inget problem i att bjuda in Gilad Atzmon trots dessa uttalanden.

Borde det ändå inte ringa en varningsklocka att han uttalar sig positivt om Mein Kampf?

- Detta är otroligt komplext. Vi är inte en politisk organisation och tar inte ställning politiskt, säger han.
Jag noterar också att Gilad Atzmon följer upp sin medverkan i Red Ice Creations-podcasten med en medverkan i en annan antisemitiskt podcast. Denna gång är det Jeff Rense som intervjuar Atzmon. Att låta sig intervjuas av högerextremt anstrukna New age:are tycks vara det senaste för Atzmon.

tisdag, oktober 18, 2011

Gilad Atzmon till Sverige igen

Jag fick genom den nyandliga antisemitiskt anstrukna sajten Red Ice Creations reda på att Gilad Atzmon kommer till Sverige igen för att spela på en festival i Umeå. Det var sajtens skapare, Henrik Palmgren, som intervjuade Atzmon inom ramen för serien "Zionism & multiculturalism" där sionismen (som här ska förstås som global judisk konspirativ verksamhet snarare än rörelsen bakom Israels tillblivelse) på klassikt högerextremt manér kopplades till invandring och mångkultur. Andra gäster i serien är Henry Makow och Israel Shamir.

Svenska kommittén mot antisemitism uppmärksammade att Umeå jazzfestival bjudit in Atzmon. Kritiken tas upp och arrangören kommenterar på Västerbottens-Kurirens nyhetssajt och på Expo.se.

Rasmus Fleischer bloggar om förlaget som ger ut Atzmon nyutkomna bok.
För mer om Atzmons Sverigebesök 2007 se exempelvis det här blogginlägget.

Några citat från Atzmon

"Du kanske vid det här laget undrar om jag betraktar finanskrisen som en sionistisk konspiration. Faktum är att det handlar om motsatsen. Det är faktiskt en sionistisk olyckshändelse [...] vi står tillsammans med palestinierna, irakierna och afghanerna. Vi delar en och samma fiende."

http://www.gilad.co.uk/WRITINGS/CREDIT-CRUNCH-OR-RATHER-ZIO-PUNCH-BY-GILAD-ATZMON.HTML

"Judiska texter bortser från det faktum att Hitlers order, 28 mars 1933, om en bojkott mot judiska affärer och produkter var en eskalering och ett direkt svar på krigsförklaringen mot Tyskland av världsjudendomens ledarskap."

HTTP://WWW.GILAD.CO.UK/WRITINGS/JUDEA-DECLARES-WAR-ON-OBAMA-BY-GILAD-ATZMON.HTML

"Amerikanska judenheten gör varje diskussion om huruvida "Sions vises protokoll" är ett autentiskt dokument irrelevant. Amerikanska judar (i själva verket sionister) kontrollerar faktiskt världen.

http://www.gilad.co.uk/writings/on-anti-semitism-by-gilad-atzmon.html 20.12.2003

"Vi måste avsionisera oss innan det är för sent. Vi måste erkänna att Israel, snarare än Nazityskland, är den ultimata ondskan"

http://www.aljazeerah.info/Opinion%20editorials/2006%20Opinion%20Editorials/August/12%20o/Beyond%20Comparison%20By%20Gilad%20Atzmon.htm

"65 år efter befrielsen av av Auschwitz borde vi återta vår historia och ställa frågan varför? Varför hatades judarna? […] Vi bör också fråga oss vilken funktion lagstiftningen mot förintelseförnekande fyller. Vad är Förintelsereligion till för att dölja? Så länge vi inte ställer frågorna kommer vi att lyda under zionisterna och deras neokonservativa agenters planer."

http://www.aljazeerah.info/Opinion%20Editorials/2010/March/15%20o/Truth,%20History,%20and%20Integrity%20Questioning%20the%20Holocaust%20Religion%20By%20Gilad%20Atzmon.htm



torsdag, oktober 06, 2011

I Värmland kan man vara sverigedemokrat och öppen antisemit

Sverigedemokraterna är ett parti där det i stort sett är fritt fram att kollektivt skuldbelägga invandrare och peka ut muslimer i Sverige som ett hot mot landets överlevnad. Men två spår gör man klokt i att undvika som sverigedemokrat: föra rasidieologiska eller antisemitiska resonemang. Har man otur beskrivs man som "ideologiskt avvikande" och får lämna partiet.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det många gånger finns en tillåtande hållning till antisemitism. Jag tar upp ett par exempel här.

I det här blogginlägget uppmärksammar jag ett färskare. Förra året rapporterade expo.se om att sverigedemokraten Erik Johansson, då nybliven nämndeman, mejlat antisemitiska länkar. I materialet stod bland annat att "Tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna". Erik Johansson kommenterade länkarna med orden:
"Ingen rök utan eld"
och
"Vi vet också att det är segrarna som skriver historien därför måste också den officiella sanningen och påståenden tas med en stor nypa salt"
Att "tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna" kan betyda vad som helst och behöver inte avse Förintelsen enligt Johansson.
"Teoretiskt sett är det fritt för tolkning åt ena eller andra hållet. Förintelsen är ett begrepp som är allmänt vedertaget och används så fort det kommer upp nått om judar "
Nya uppgifter som framkom i januari visade att Erik Johanssons även i andra mejl skrivit att länkarna innehåller "intressant läsning". Johanson hävdar i mejlen att han inte är "judehatare", samtidigt som han målar upp en klassisk bild av judisk konspiration:
"Dock är det ju så att bakom många skeenden i världen finns det judar i högt uppsatta positioner, därför är det intressant att läsa även judekritiska hemsidor, diskussionsforum och bloggar."
Ett uteslutningsärende väcktes mot Johansson men 6/10 bekräftade Sverigedemokraterna att Johansson får stanna i partiet.

Att Erik Johansson skickat mejl med antisemitisk propaganda och försvarar dessa med en argumentation som i sig är antijudisk är tydligt. Uppsalahistorikern Stéphane Bruchfeld kommenterade länkarna i Expo.
Den ena sajten är en Evangelisk kristen sekt som anklagar judarna för att ligga bakom Förintelsen. Den andra sajten innehåller en text skriven av den kände förintelseförnekaren Benjamin H Freedman, som hävdar Tyskland förde ett överlevnadskrig mot judarna.
– Det viktiga här är att allt handlar om klassisk antisemitism och en av sidorna är typisk för Förintelseförnekare, säger Stéphane Bruchfeld.
Mer intressant är försvaret av Johansson från Sverigedemokraternas distriktsordförande i Värmland, Runar Filper. Han verkade mot en uteslutning och kommenterade Johanssons länkar såhär:
"Jag konstaterar bara att de inte förnekar Förintelsen, de handlar mer om sionismen i stort, new age och hur det påverkat. Den andra länken handlar om tiden till första världskriget, mellankrigstiden och Palestina."
Det är inte första gången Filper rycker ut i försvar av SD-politiker som sprider grovt judehat.
I Kristinehamn lämnade Göran Hagberg 2003 partiet sedan han skickat brev till Kulturdepartement där han använde ett av förintelseförnekarnas mest kända historieförfalskningar och anklagade "mestadels judar och halvjudar" för att "utplåna det ryska folket".
I en av skrivelserna, daterad 12 mars 2002, ifrågasätter han resor för skolbarn och turister till Auschwitz eftersom "gaskammrarna i Auschwitz som visas upp för turister och skolbarn byggdes efter kriget precis som den amerikanarna byggde i Dachau". I en annan skrivelse, från samma datum, skriver Göran Hagberg om Sovjetunionen att "Där satt i höga positioner mestadels judar och halvjudar som utplånade det Rysska folket, dom rev ner kyrkor plågade kvinnor och barn, skall man sedan tycka synd om judarna, jag bara undrar?"
Filper skrev i ett mejl att "inte att något av alla utspel" från Göran Hagberg var skäl till uteslutning. Hagberg hade "talat om vissa tekniska detaljer kring gaskamrarna" men det handlade inte om ett förnekande, enligt Filper.

Den sverigedemokratiske distriktsordförandens sätt att försvara och rationalisera Johanssons och Hagbergs judefientliga budskap tyder på något annat än naivitet och okunnighet. Kanske inte förvånande då Filper har en bakgrund i den öppet rasideologiska extremhögern där judehat och konspirationsteorier om judar är vardagsmat.

Det är värt att komma ihåg detta nästa gång en sverigedemokrat beskriver sig som en del av kampen mot antisemitism. Hade Erik Johansson tillhört något anat parti än Sverigedemokraterna hade han sannolikt inte kunnat sitta kvar.