tisdag, oktober 27, 2009

Tillvarons privatspanare

Läs Charlotte Wibergs krönika "TIllvarons privatspanare". Utdrag:
På sistone har jag emellertid tyckt mig se hur en slags privatspanarattityd till allt större delar av vår omvärld och historia breder ut sig. Som om ingen historikerkår, inga hyfsat tillförlitliga medier, ja knappt några trovärdiga fakta alls fanns. På nätet vimlar det av udda spekulationer omkring allt från vaccinet mot svininfluensa till elfte september-dådet. Men vi har också den riktigt obehagliga variant av skeptiker-attityd som riktar sig mot så väl kända historiska sanningar som Förintelsen och nazismens judeförföljelser. "När det gäller historik kan man inte veta", sade till exempel KD-politikern Rabih Ballout i en intervju i Världen idag (4/9) angående trettiotalets hets mot judar. "Jag är inte tillräckligt insatt. Jag är inte historiker" sade poeten Mohamed Omar angående Förintelsen i en intervju på tidskriften Expos hemsida.

En liknande formulering använde sig Metros chefredaktör Per Gunne av när han stoppade en krönika om ett annat folkmord, det på armenier 1915. Han sade sig veta "för lite om de historiska förhållandena för att kunna stå för publiceringen". Som om det hängde på hans personliga kännedom - som om det inte funnes en omvärld och en historikerkår med kunskaper att förmedla. Forum för levande historia kan vara bra att ha i sammanhanget, till exempel. Även för dem som har fullt förståeliga synpunkter på att historia förmedlas av en statlig myndighet.

1 kommentar:

Fredrik J. sa...

Samma sak har slagit mig. Ju mer etablerade sanningar, desto större incitament att tvivla på fakta, verkar det som. Även kreationist- och intelligent design-rörelsen skulle ju på sitt sätt kunna hänföras hit. Paradoxalt nog verkar det som att ifrågasättanden av historiskt eller vetenskapligt belagda händelser blivit vanligare trots att forskning och infomation egentligen aldrig varit mer lättillgänglig än idag. Men också möjlígheten till aktiv desinformation, förstås...
På söndag kommer förresten Kalla fakta att granska den s k sanningsrörelsen och sajten vaken.se (en ledande portal för 9/11-konspirationsteorier i Sverige)