lördag, november 08, 2008

The Turner Diaries
Nystartade Magazion har ett intressant inlägg om nazisten William Pierces bok The Turner Diaries som säljs av vanliga bokhandlare. Skribenten skriver:

"Narrativet glorifierar öppet folkmord och etnisk rensning på judar och svarta. De skildringar Earl Turner ger är romantiserande och utan ånger. Således är antagonisterna protagonister i narrativet, vilket resulterar i att läsaren inte känner i det skrivna ordets form att handlingarna och morden är moraliskt förkastliga. Tvärtom, narrativet ger allt som protagonisterna, dvs nyfascisterna, utför en moralisk legitimitet. Denna legitimitet skapas genom att narrativet ger bilden av judar som ledare för en totalitär regim, vars mål är att ta strypgrepp på Amerika genom vapenreglering och mångkulturism. Andra folkslag såsom svarta och latinoättlade framställs som vildar som drivs av ett begär att våldta vita kvinnor, och den enda chansen för de vita att skydda sig från mångkulturismens terror är att störta den judiska skräckregimen."


Jag delar inte skribentens åsikt att boken bör förbjudas men att bokhandlarna väljer att sälja den är förvånande.

2 kommentarer:

Johan K sa...

Håller helt med dig om att förbud inte är rätt väg att gå. Det blir då alltid svårt med gränsdragningsproblematik. Var ska man dra gränsen? Vem/bilka ska avgöra detta, och på vilka premisser/grunder? Någon skulle kanske då hävda att man även borde förbjuda exempelvis Talmud, Koranen eller rent av Bibeln då det av vissa kan uppfattas som att dessa inspirerar våld och hets tex mot homosexuella.

Som "liberal" tror jag vanligtvis betydligt mer på upplysning, dialog och ev. bojkott än förbud enligt juridisk lagstiftning. För några år sedan hamnade ett brittiskt flygbolag i klistret då de tillät samtliga religösa symboler utom kristna och fornordiska bland sina anställda. Genast ropades det att dra bolaget inför rätta med motiveringen religös diskriminering, men detta löstes istället genom hot om bojkott från resenärerna. Den som finner nazistisk, islamistisk eller kommunistisk litteratur osv anstötlig bör välja en annan bokhandel. Självklart bör han/hon även upplysa sin bekankskapskrets om detta så att de får/kan göra sin egen bedömning.

Anonym sa...

Angående The Turner Diaries så har den tydligen släppts på svenska nu: http://www.realisten.se/2009/10/09/turners-dagbocker-av-andrew-macdonald/

Frågan är om det kommer leda till massa terrorism här med eller om boken kommer förbjudas. Har sökt lite på den och det verkar ju onekligen finnas många åsikter kring den.