måndag, september 22, 2008

ESF och de ansvariga

Fredrik Malm följer upp sin bloggpost med en artikel på SVT-opinion. jag uppmärksammade Malms inlägg här och gjorde en egen jämförelse med anledning av detta.

Malm har rätt i att ESF-arrangörerna inte kan gå fria från ansvar när man inte drar en tydlig gräns mot våldsverkarna. Den offentliga sponsringen av arrangemanget blir med anledning av detta naturligtvis problematisk.

Samtidigt går Malm för långt när han förklarar alla som på något sätt deltagit på ESF som extremister.

" I praktiken tillhör de alla samma extrema vänsterrörelse."

Att det extrema och antidemokratiska överlappar det demokratiska är fullständigt uppenbart. Detta är ett stort problem och ESF förtjänar hård kritik för detta. Men, att beskriva alla inblandande som tillhörande en extrem vänsterrörelse är samtidigt en grov förenkling. Naturligtvis fanns även på konferensen goda demokrater och frihetliga socialister som tar avstånd från våldet.

Uppdatering:

Läs även Charlottes inlägg.

Uppdatering 2:

Lucianno Astudillo, den s-märkta riksdagsledamoten som inte ser sd-hyllningar som kontroversiella, kommer ut som en del av den "globala rättiviserörelsen" och skriver i sin replik till Malms inlägg bland annat följande:

Reclaim the streets "gatufest" fanns inte med i European Social Forum digra och ambitiösa program. Malm borde också veta att ledningen för European Social Forum flera gånger offentligt tagit avstånd från det som inträffade. Det för att ytterligare understryka sin avsmak och sitt avståndstagande till vandaliseringen och våldshandlingarna.


Astudillo får gärna ge exempel på visad avsmak och avståndstaganden från ESF-ledningens sida.

Updatering 3:

Fredrik Malm svarar på repliken.

Uppdatering 4:

Läs även ett mycket bra inlägg av Tomas Melin.

2 kommentarer:

Charlotte W sa...

Ja, bra att du nyanserar Jonathan.
Själv är jag inte beredd att se reclaim-kidsen som en del av ESF på det sätt Malm, Englund & du gör. Även om vissa av dem säkert också deltog i ESF (fast jag är inte säker på att hoodade BZ-typer från Köpenhamn & deras kompisar hade betalat de 400 spänn det kostade att delta i ESF - & jag tror att det där de som framför allt är våldsbenägna).
Men jag håller ändå med om att ett entydigt avståndstagande vore bra.

Anonym sa...

Jonathan: "...Men, att beskriva alla inblandande som tillhörande en extrem vänsterrörelse är samtidigt en grov förenkling..."

Ja visst, det fanns ju åtminstone en - Charlotte - som bevisligen från tidigare engagemang varken är hatmånglande vänsterist eller tyst (!) om vänsterns försyndelser, på EFS i Malmö ; visst var du där, Charlotte? Och fanns det en fanns det säkert fler. Kanske det fanns fem... eller sju? :)

Men det kvartstår ju att programmet man satte på EFS till en del var problematiskt. Tack och lov att EFS inte stod för evangeliska fosterlandsstiftelsen! När jag träffade på min första notis om konferensen i nyhets-och bloggvärlden trodde jag det var denna EFS som nu börjat peddla konspirationsterorier. Men så ovanligt är det väl heller inte att kyrkor anklagar ensidigt?

Mitt helhetsintryck från "over here" när man läst somliga paragrafer från EFS's program var att det fanns något oanständigt med i planerna. Det var oroande. Jag har också upplevt att "gräddan" inom svensk socialdemokrati är otroligt seg - säkert sant om alla partier för den delen - i att vilja ta ansvar för vissa oförrätter, att kunna ge något erkännande att partiets representanter kan ha agerat fel. Därför blir det lätt att tro att vänstern fegar ur om ansvar även vad gäller EFS's konferens i Malmö.

A-K Roth