söndag, maj 24, 2009

Wilhelmsons slutsatser

Mohamed Omar har ägnat en uppföljande intervju åt sin vän Lasse Wilhelmson. I den fortsätter Wihelmson på den inslagna vägen och uttrycker bland annat åsikten att "det var judarna som förklarade krig mot Tyskland".

Wilhelmson menar också att en styrelsemedlem i SKMA nedlåtande diskuterat Eva Bonniers åsikter i en blogg.
I likhet med vad Eva Bonnier gjorde, enligt uppgift från en styrelsemedlem i svensk kommitteén mot antisemitism (SKMA). Något som denna politbyråmedlem uttryckte sig nedlåtande om, men som jag försvarade som en mogen och humanistiskt orienterad handling, i en diskussion på en blogg.
Det är mig Wilhelmson syftar på men jag har aldrig diskuterat Eva Bonniers åsikter. Så här är det:
I ett kommentarsfält i den antisemitiska bloggen Jinge för en person som heter Jonatan (utan h, märk väl) ett resonemang om bland annat Eva Bonnier. Wilhelmson utgår från att en person som heter Jonatan (trots att han stavar annorlunda) måste vara jag.

Man kan väl se det som en liten inblick i vad som händer med källkritiken när ens "analyser" är sprungna ur en rasistisk besatthet.

Wilhelmson förklarar också att han respekterar Jan-Inge Flücht. Jinge är enligt Wilhelmson en "orädd och öppen" kritiker av "det sionistiska inflytandet i Sverige" som egentligen håller med Wilhelmson men som numera av taktiska skäl väljer att ta avstånd från honom. Just på den sista punkten har Wilhelmson antagligen rätt.

9 kommentarer:

Anna sa...

Nu har jag visserligen bidragit till Omars läsarsiffror, vilket han säkert tolkar som ett bevis på hur deras idéer sprids över världen.

Men att läsa är ju inte direkt samma sak som att hålla med. Vilken ofattbart mångordig och pseudointellektuell dynga...jag undrar hur många som orkar ta sig igenom gyttjan. Det roligaste var Lasse W-s björnkram till Jinge :)

Jonathan Leman sa...

Tack för påminnelsen där. Jag la till en liten formulering om det.

Charlotte W sa...

Påfallande är också att Björn Nilsson (med bloggen Björnbrum), som är den ende kritiske rösten i kommentarsfältet, omedelbart görs till en jude/"sionist" av en annan kommentator. Såhär skriver sign. Nils (http://alazerius.wordpress.com/2009/05/21/sionistkritiken-gor-framsteg-intervju-med-lasse-wilhelmson-ii/#comment-1643):

"Jag kan förstå din rädsla Björn. En tredjedel av Europas och USAs befolkning skyller den ekonomiska krisen på judar. Du kommer säkert kalla detta antisemitism och samtidigt “förneka” att sionismen i princip hela banksystemet i sin bakficka. Jag utmanar dig att hitta en muslim i central position i t.ex USAs banksystem (eller IMF eller världsbanken) och jag kan hitta 20 sionister varje sådan muslim. Ändå är ni en försvinnande bråkdel av den totala befolkningsmängden och Muslimerna en mycket betydande."

B N har inte yttrat något som tyder på att han är vare sig jude eller "sionist". Inte vad jag kunnat se i alla fall.

Vasserman sa...

Det stämmer väl det som Wilhelmson säger, det att vänsterpartisternas (Jinges) avståndstagande handlar endast om taktiserande. Wilhelmson avviker inte i stora drag från uppfattningar som de flesta vänsterpartister har. Däremot begick han några stora brott mot kommunistisk liturgi (pratade om judar där i vänsterpatristisk liturgi man måste säga "sionister", attackerade Marx etc.)

Det ska också noteras att både Jinge och Ali Esbati är medlemmar i FiB/Kulturfront (och har FiB/K-banner på sina sidor) där Wilhelmson bossar (eller fram till nyss bossade) över Stockholms län.

Intressant är också att FiB/K listar Mohamed Omar som deras "vän på nätet": http://www.fib.se/visa_kors_info.asp?Sidrubrik=Startsida%20(ettan)&e=e001&DocumentId=596&Avdelning=001&Meny=001

Vänlistan publicerades på FiB/K 2009-04-22, i.e långt efter att Omar gick ut som radikal antisemit och nästan en månad efter Omars första intervju med Wilhemson. Tydligen, en medveten handling.

Jonathan Leman sa...

Charlotte,

det är talande och typiskt.

Vasserman,

"Däremot begick han några stora brott mot kommunistisk liturgi (pratade om judar där i vänsterpatristisk liturgi man måste säga "sionister", attackerade Marx etc.)"

Jag tror att du har helt rätt här. Wilhelmson bröt allt för tydligt och allt för många gånger mot det formkrav som finns när det gäller vänsterorienterad antisionitisk antisemitism.

Knut Lindelöf, som om jag inte minns fel är webredaktör för webutgåvan av Fib/k, har markerat mot en del av både Omars och Wilhelmsons idéer samtidigt som Lindelöf själv för grumliga resonemang om bland annat "judiskt(sionistiskt) inflytande på medier", osv. Wilhelmson och Omar säger rakt ut vad exempelvis Jinge insinuerar och de använder "jude" där jinge hade skrivit "sionist" eller "israeladvokat".

Att man från fib/k:s sida fortfarande ser sig som vänner med Mohamed Omar är i sig inte förvånande.

När det begav sig skrev man att Radio Islam var en "teologisk kritik av judendomens trosläror" och att Ahmed Rami "pläderar sakligt, rationellt och logiskt för rättvisan".

"Wilhelmson avviker inte i stora drag från uppfattningar som de flesta vänsterpartister har."

Här tror jag att du har fel. Vänsterpartiet har ett problem med att man inte säger ifrån mot antisemitism i det egna partiet och att man har svårt att känna igen och bemöta antisemitism.

Däremot förefaller det orimligt att de flesta vänsterpartister skulle vara anhängare av den sortens idéer.

"Det ska också noteras att både Jinge och Ali Esbati är medlemmar i FiB/Kulturfront"

Vet man att de är medlemmar? De kanske "bara" tipsar om vad de ser som en intressant tidning?

Vasserman sa...

Vet man att de är medlemmar? De kanske "bara" tipsar om vad de ser som en intressant tidning?Jag har inte tillgång till medlemslistor, men Myradals/Wilhelmsons FiB/K är en av bara två banners som finns på Jinges sidor (den andra är "bojkotta Israel"). Inte ens hans egna "vänsterpartiet" har en banner.

Vänsterpartiet har ett problem med att man inte säger ifrån mot antisemitism i det egna partiet och att man har svårt att känna igen och bemöta antisemitism.

Däremot förefaller det orimligt att de flesta vänsterpartister skulle vara anhängare av den sortens idéer.
Lars Ohly angav ju själv den antisemitiska Jinge-bloggen (med Wilhelmson som gästbloggare) som ideologisk inspirationskälla. Det heter inte "att inte säga ifrån". Det ska väl kallas för direkt uppmuntran.

Till saken hör också att det inte var Wilhelmson som försökte ragga upp vänsterpartisten Flücht, men tvärt om, vänsterpartisten Flücht blivit så fascinerad av Wilhelmsons antisemitiska texter att han själv tog kontakt med honom och bad om lovet att publicera. Det framgår tydligt av den här cashad inlägg: http://209.85.129.132/search?q=cache:wh_s5SLw_dkJ:jinge.se/index.php%3Fs%3Dsionismen%2Bär%2Bjudisk%2Bnationalsocialism+FiB+kulturfront+site:jinge.se&cd=8&hl=en&ct=clnk

Stödet för Jinge inom "vänsterpartiet" är solid och orubblig.

Jonathan Leman sa...

"men Myradals/Wilhelmsons FiB/K är en av bara två banners som finns på Jinges sidor (den andra är "bojkotta Israel"). Inte ens hans egna "vänsterpartiet" har en banner."

Ok, men det är ju inget bevis för något medlemskap.

"Lars Ohly angav ju själv den antisemitiska Jinge-bloggen (med Wilhelmson som gästbloggare) som ideologisk inspirationskälla. Det heter inte "att inte säga ifrån". Det ska väl kallas för direkt uppmuntran."

Ohly sa att den var "ständigt uppdaterad och aktuell" och visst är det i allra högsta grad en uppmuntran.

Ohly har senare tagit avstånd från en del av antisemitismen i bloggen (framförallt wilhelmsons och kommentatorernas) samtidigt som man inte riktigt velat kännas vid vidden av Flüchts egna antisemitiska retorik. Ohly tycker också fortfarande att bloggen jinge.se trots allt oftast är bra. Det är naturligtvis oroande att ett parti som kallar sig antirasistiskt inte tydligare tar avstånd från antisemitiska budskap och de som sprider dem (även i det egna partiet).

Några steg i rätt riktning har ändå tagits. Se SKMA-sammanfattningen:
http://www.skma.se/filer/Ohly-Jinge_0904.pdf

"Stödet för Jinge inom "vänsterpartiet" är solid och orubblig."

Stödet inom vissa delar av partiet, säkert. men knappast i partiet i stort. De flesta vet nog inte vem Jinge är.

Jonathan Leman sa...

Jag fick just in en kommentar av Jan-Inge Flücht. Han ägnar ett par stycken åt att förklara att han inte läser min blogg men skriver också:

"Wilhelmssons tyckande är raderat från min blogg. Han är alltför konspiratoriskt lagd för att ens läsas, än mindre lyssnas på."

Jaha, där ser man. Intressant då att Flücht sökt upp och tagit kontakt med honom, berömt honom, flera gånger tagit in inlägg av honom och uttryckt liknande idéer som honom.

När jag för ett par månader sedan skrev det här inlägget:
http://jonathanleman.blogspot.com/2009/01/jan-inge-flchts-hatblogg.html

...fick jag också en kul kommentar av Flücht.

"Det är lite trist att konstatera att det IP-nummer som "Sverker" skrivit den kommentaren från är samma som en av dina kamrater brukar använda då han kommenterar på min blogg."

Här är en skärmdump på Sverkers kommentar och Jinges efterföljande:
http://2.bp.blogspot.com/_efO4EHfjG2o/SZnW8h-IMTI/AAAAAAAAAEA/WqWV3UshHks/s1600-h/jinge_sverker.jpg

Det är en numera klassik Flücht-strategi. Först raderar han inlägg och kommentarer i sin blogg. Sedan kommer febriga paranoida utfall där han hävdar att inläggen aldrig funnits alternativt att de planterats där av dunkla krafter med märkliga ip-adresser.

Jonathan Leman sa...

Flücht är verkligen gränslöst oärlig:

"Israels advokater i Sverige, som t.ex. gänget runt SKMA, sympatiserar oftast med personer som Avigdor Lieberman, det kan vara bra att ha i minnet när de kommer med sina vidlyftiga anklagelser om antisemitism."

http://jinge.se/mediekritik/israel-pa-vag-mot-fascism.htm