måndag, maj 25, 2009

Info-14 ett steg längre än Ahmed Rami

I Kulturnyheterna (22/5) förklarade Tamuz Hidir, ordförande för Utrikespolitiska studentföreningen vid Linköpings Universitet, att det råder "stor konsensus" om att beslutet att bjuda in Ahmed Rami var rätt. Enligt Hidir är Rami en person som "kanske enligt vissa gått för långt".

Ola Larsmo från Svenska PEN beskrev i inslaget Rami som antisemit och rasist.
-Risken är att man plötsligt börjar betrakta den typen av åsikter som handlar om att man föraktar en särskild grupp av människor som vilka åsikter som helst.
Tre medlemmar i föreningen försvarade på debattsiten Newsmill (22/5) föreningens inbjudan av Ahmed Rami.
"Att ge extrema åsikter en plattform är en vedertagen strategi för att bekämpa dem", hävdade de och beskrev kritikers hållning att personer som Ahmed Rami bör isoleras som "en snedvriden syn på den fria debatten".

Jag vänder mig till Tamuz Hidir, ordförande för Utrikespolitiska studentföreningen vid Linköpings Universitet, med frågan om det är att gå ett steg längre att bjuda in exempelvis en info-14-skribent än att bjuda in Ahmed Rami.

-Ja det vore att gå ett steg längre. Men det finns ingen poäng i sig att bjuda in en nazist. Jag har svårt att se vad syftet skulle vara. Ahmed Ramis fall är av allmänintresse eftersom det blev så uppmärksammat och för att han fälldes.

Det säger Tamuz Hidir som samtidigt påpekar att även andra debattörer var inbjudna till debatten där Rami deltog.

Frågan om att bjuda in nazister har aldrig aktualiserats hävdar Hidir och förklarar att det är något man får ta ställning till om frågan kommer upp. Själv vill han inte uttala sig om huruvida han skulle kunna medverka till att en nazist bjuds in. Det är upp till medlemmarna att avgöra, menar han.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hur ser du själv på det då? Är det verkligen inte upp till medlemmarna att avgöra, förutsatt att de vet bakgrunden om personen. Att tex bjuda in en straffad person utan att i förhand meddela detta verkar ju direkt lämpligt.

/Dan Nilsen

Jonathan Leman sa...

Förstår inte riktigt hur du menar.

Jag tycker självfallet att det är upp till medlemmarna att bestämma vilka de vill bjuda in.

Det är intressant att Ramis något blondare åsiktsfränder av någon anledning inte tycks vara riktigt lika välkomna.

Anonym sa...

Beklagar om jag var otydlig. Men jag känner att jag fick ett bra svar på frågan ändå. Sen håller jag helt helt med dig angående "selekteringen". Antisemitism tycks vara mer acceptabelt om det är "Muhammed" än "Pierre" som står bakom. I grunden tror jag det handlar om historiska orsaker. Väst har en lång historia med antisemtism bakom sig och därför ser man kanske allvarligare på om vi agerar på det sättet än om en muslimsk flykting gör det. Han har ju haft det så tufft så man måste ha lite överseende helt enkelt.

Vad tror du själv?

/DN

Jonathan Leman sa...

Hmm, jag tror att det har mer att göra med att man inte känner igen antisemitiska idéer. All antisemitism som inte kommer från extremhögern är svår att känna igen för många eftersom man inte riktigt förstår vad antisemitism är.

Sen har vi ju förstås också den där endimensionella överordnad-/underordnad-analysen som gör det svårt att identifiera rasism när den kommer från "fel" håll.

Tydligen är det svårt för vissa att känna igen en nazistsympatisör även när han säger "Sverige åt Svenskarna":

"Det budskap som Ahmed Rami var i Göteborg för att framföra, och som han i åratal fört fram genom sina böcker och radioprogram...Han anser att det är varje svensks plikt att arbeta för ett svenskt Sverige utan att behöva bespottas av etablissemanget"

http://www.den-svenske.com/txt/EpAFAlVFkABildofNc.shtml

Anonym sa...

Jo, så kan det mycket väl vara, även om jag inte direkt ser någon som säger: "Sverige åt Svenskarna" som nazist. Snarare nationalist, invandringskritiker, främlingsfientlig eller tom rasist. Nationalsocialism är ju ett precist begrepp precis som konservatism eller socialism osv. Alla antisemiter kan väl inte betraktas som nazister? Är Hamas och Hezhbollah nazister?

/DN

Jonathan Leman sa...

Nationalsocialistisk Front har "Sverige åt svenskarna" som ett av sina slagord. Sedan anänds det naturligtvis också av de politiska grupperingar som du nämnde.

Hamas och Hezhbollah är inte nazister (även om det finns många gemensamma nämnare) men de är högerextrema/rasistiska.

Anonym sa...

Jo, jag tycker du förklarade det rätt bra i föregående kommentar. Första stycket. Självklart så måste någon som stödjer och sympatiserar med Hitler betraktas som nazist men jag vet inte om Rami uttryckligen har gjort detta. Att ha figuerar i NSF sammanhang säger ju förstås en del men ändå.

/DN

adler sa...

Vill minnas Ahmed Rami uppmanade Sveriges nazister i en artikel i den gamla nazisttidningen Nordland, att kämpa för Nationalsocialismen, och om "ZOG" omöjliggör det, bli en underjordisk motståndsrörelse.

Unknown sa...

Hej Jonathan,
En mycket tänkvärd och intressant synpunkt om DN:s reaktion på händelsen med nazi-Rami framförs här:

http://erixon.com/blogg/2009/05/dn-ahmed-rami-och-yttrandefriheten

Hälsningar