måndag, december 22, 2008

Inga judar om Skånskan får bestämma

Skånskans ledarsida tycks vara emot att judar deltar i politiken. I en ledare i gårdagens tidning uttrycker ledarredaktionen sitt missnöje med att Obama driver den politik han gått till val på. Skribenten är besviken över att Obama inte är "någon svart gettopolitiker". Skånskans ledarskribent är särskilt upprörd äver Obamas utnämningar. När valet av Joe Biden diskuteras är det Bidens politik och ställning inom partiet som är intressant.

"En signal om hur Barack Obama skulle komma att resonera gav redan valet av vice president. Han valde där Joe Biden, tungt meriterad senator, utrikespolitiskt snarast hök och starkt förankrad i det demokratiska partiets etablissemang."

När turen Sedan kommer till Rahm Emanuel är politiken inte längre intressant. Nu är problemet, enligt skånskans ledarsida, Emuanels judiskhet och mellannamn.

"Närmaste medarbetare som stabschef blir Rahm Emamnuel [sic], ledamot av representanthuset, en drivande och aggressiv politiker, dessutom med judiskt påbrå, hans mellannamn är Israel."

Vad spelar det för roll att Emanuel har "judiskt påbrå" och heter Israel i mellannamn? Vill man kritisera en politiker kollar man upp vad denne sagt och gjort inom politiken. Det räcker så. Inget annat behövs.

Den enda slutsatsen som går att dra av Skånskans ledare är att judar inte ska få delta i politiken. De är diskade i egenskap av judar.

Via Anders som tipsade om det här inlägget.

Uppdatering: Angående besvikelsen över att Obama inte är "någon svart gettopolitiker" vill jag passa på att rekomendera en text av Sunny Hundal som diskuterar just de opinioner som vill definiera hur svarta amerikaner ska vara.

Uppdatering 2:
Johannes Forssberg kommenterar i Expressens opinionsblogg.
Marcus Bohlin skriver i Sundsvalls tidnings ledarblogg.
Sakine Madon, Magazion och Charlotte Wiberg bloggar.

Uppdatering 3: Den här sortens skriverier om Rahm Emanuel liknar i hög grad de kampanjer mot Barrack Obama som gick ut på att han i hemlighet var muslim vilket vissa hävdade innbebar illojalitet. Obamas mellannamn Hussein användes emot honom på samma sätt som Emnauels mellannamn Israel nu används mot Emanuel. Det är precis samma mekanismer och samma sorts fördomar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Samma snack var det om Sarah Palin..snabbt belystes att hennes mor, morfar, mormor, samt farmor var judar, trots att hennes far var kristen och hon fick kristen uppväxt.

Kurdistan and Hayastan sa...

Antisemitism i södra Sverige, haha, den outtalade meningen i den här ledaren är att "Rambo" (Rahm) är aggressiv, anledningen till detta är för att han är jude.

Inte nog med att han är jude, han heter Israel i andra namn!
Bara antydningen är hemsk

Anonym sa...

Man kan också bara titta på en sådan här sak i samma ledare...

"Hans uppväxt har däremot varit typisk för en vanligt amerikansk ung man i en relativt ekonomiskt stabil medelklass... "

...för att förstå att ledarskribenten inte vet det jag trodde nästan varenda människa som var något insatt i Obamas liv visste, nämligen att hans uppväxt har varit allt annat än typist för en amerikansk ung man.

/ TL