lördag, april 11, 2009

Homofobi och antisemitism

Två citat som visar hur lik propgandan är när det gäller föreställningar om judars och homosexuellas makt.

Jämför det här citatet:
"Gay people have penetrated all international bodies to their advantage; they are the ones in all important places/positions because of their political agenda. Editors of national newspapers, TV chiefs… Remember I told you they have a very clear vision, mission and strategies."
med det här:

"Frågan om lobbyns påverkan av massmedia, är en sk bra fråga. Inte sällan får man intrycket att drakarna är en del av lobbyn. i den svenska ankdammen sitter många personer på flera stolar."

4 kommentarer:

Christopher Aqurette sa...

Likheterna är många fler. Jag har studerat både homofobin och antisemitismen och det är slående hur dessa ofta går hand i hand. Nazisterna var inte de första med att slå mot båda grupperna samtidigt. När exempelvis katolska kyrkan runt år 1100 "upptäckte" att Gud hatar bögar så var det i samband med att man sökte legitima skäl för korstågen. Judar, muslimer och homosexuella fördömdes med samma lag – alla var ju "mot Gud" och förorenade den heliga staden.

Det som komplicerat saken är naturligtvis att såväl judar som muslimer själva hyst samma homofobi. Filons kreativa tolkningar av Sodoms fall fick ju stort genomslag i judendomen runt Jesu tid (vilket lär ha påverkat Paulus enligt textanalytiker) och var etablerad sanning vid tiden för korstågen.

Jag ska inte tråka ut dig med detaljer, men det kan vara intressant att känna till mönstret. Är man jude och noterar en ökad homofobi bör man bli vaksam. Samma sak gäller tvärtom. En fördom kommer sällan ensam.

Jonathan Leman sa...

Jag vet att det knappast är något nytt att homofobi och antisemitism (och även andra fördomar) går i hand. Det jag ville visa var hur enormt lik själva retoriken är.

Jag tror att det är ett mönster som innebär att relativt likartade konspirationsteorier bildas och reproduceras om grupper som upplevs som relativt etablerade i samhället.

adler sa...

Vad heter den där kassa trollkarlen som sade att homosexuella och judar styr Las Vegas?

Jonathan Leman sa...

Adler,

Kan inte bedöma kvalitén på hans trollkonster men Joe Labero heter han och det var i en intervju i SJ-blaskan Kupé, om jag inte minns fel.