torsdag, april 08, 2010

Viktig läsning

Alex Bengtsson i en ledare på expo.se. Utdrag:
Det är självkart att en tragisk händelse som överfallet i Landskrona väcker känslor. Men att så hänsynslöst falla för den generaliserande världsbild som Sverigedemokraterna och likasinnade saluför är inte bara skrämmande. Det är provocerande. Intoleransen håller på att normaliseras och det går fortare än någonsin.
Lisa Bjurwald i senaste Arena (tyvärr ej online). Utdrag:
Föreställ dig följande. Du tassar ut i hallen i novembermörkret, plockar upp din färska DN, slår upp Debatt – och hajar till. Utrymmet har upplåtits till en ledande nazistprofil. På en helsida raljerar han över sitt hatobjekt: den antirasistiska tidskriften Expo och dess grundare, nu avlidne Stieg Larsson. Läsekretsen förblir dock okunnig om skribentens egentliga identitet. Nazisten har fått skriva sin egen presentation: ”Jag har följt [Stieg] Larssons arbete långt innan han blev känd som romanförfattare.” Vilket är en obehaglig sanning i sig.
Publiceringen skedde i verkligheten i höstas, men i en annan Bonnier-publikation: nätbaserade Newsmill. När jag och min Expo-kollega Jonathan Leman i Journalisten (12/11 2009) kritiserade publiceringen, som berodde på ”slarv”, hakade några få medier pliktskyldigt på. De starka reaktionerna uteblev.
Annat intressant:
Om Dieudonné i CST-bloggen
Medierna om hur Aftonbladets sanningsvittne i försöken att rättfärdiga Donald Boströms konspirationsteorierna helt tar avstånd från Aftonbladets agerande.

Inga kommentarer: