söndag, juni 06, 2010

Jan Guillou - antisemiternas ständiga försvarare

Jan Guillou rycker som vanligt ut för att förringa antisemitismen och håna alla som arbetar mot antisemitism. Det är samma trötta retorik som han ägnat sig åt i decennier.
Israels försvarsadvokater gör sig mer än lovligt löjliga när de även den här gången börjar leta antisemitism, och funnit ett exempel bland 10 000 kritiska formuleringar om piratdåd och mord. Som om det skulle urskulda sraels krigsförbrytelser och terrorism.
1) Att stämpla alla som oroar sig för antisemitism som "Israels försvarsadvokater" är principiellt lika grumligt och felkatigt som att anklaga alla som är kritiska till islamofobi och främlingsfientlighet för att stödja det som skedde på parkeringsplatsen i Landskrona. Det bygger på ett antagande om att vi som arbetar mot antisemitism egentligen inte bryr oss om verklig antisemitism utan bara vill använda debatten för att tysta kritik mot Israel.

2) Det rör sig inte om ett exempel utan en våg av hat i en rad olika forum och hot och hat riktat mot enskilda människor.

3) Ingen har sagt att förekomsten av antisemitism i Sverige urskuldar Israels agerande. Antagandet finns i Guillous eget huvud. Men den enda verkliga antirasistiska hållningen som finns är att det aldrig finns en ursäkt för rasism. Detta oavsett om muslimska extremister begår terrordåd någonstans i världen, israelisk militär begår våldshandlingar eller en kille med invandrarbakgrund begår ett brott.

Det finns inget försvar av Israels agerande i SKMA:s kritik. Jan Guillou, däremot, förringar och förnekar judehat. Han går hatspridarnas ärenden.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken är din egen inställning till Israels attack mot Ship To Gaza? Rätt eller fel?

Jonathan Leman sa...

@anonym

Jag tycker inte att det har med saken att göra men för egen del tycker jag att Israels agerande är oacceptabelt. jag tycker att det är synd att man inte från israelisk sida accepterar en oberoende granskning.

Samtidigt tycker jag att Ship to Gazas samarbete med tvivelaktiga organisationer är problematiskt.

Jag tycker också, som du kunnat läsa i min blogg, att antisemitismen och bagatelliseringen av hatet är oroväckande, farligt och måste fördömas.

Jag kan ha de tre tankarna i huvudet samtidigt. Vad tycker du själv?

Anonym sa...

Jag tycker att det var helt fel av Israel att attackera Ship To Gaza, särskilt som det skedde på internationellt vatten. Det var ett uppenbart brott mot folkrätten. Vad gäller frågan om judehat håller jag i mångt och mycket med Dan Israel i det han säger i sin artikel i SvD idag: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kritik-mot-israels-dad-motverkar-antisemitism_4829121.svd

Anonym sa...

Jag tycker det är väldigt sorgligt att Jan G väljer och sprida det vanliga antisemitiska retorik.

Jan G borde öppna sina ögon och se utanför judiska skolor och dagis så kommer det personer och skriker mördare och demonstrerar!!
Som sagt väldigt sorgligt!
Grymt skrivet Jonathan.

Jonathan Leman sa...

@anonym

Dan Israels text är trams.

@yacobrajes

tack!

Isak BK Aasvestad sa...

Att Israels bordning av fartygen skedde på internationellt vatten är inte ett uppenbart brott mot folkrätten.

Experter i folkrätt är oense om den frågan.

Göran Lysén: Israel kan hävda krigstillstånd


Ed Morgan: Israel’s naval blockade pitches and rolls with the Law of the Sea

Alan Dershowitz: Israel obeyed international law: Legally, the Gaza flotilla conflict is an open-and-shut case


Mark Klamberg: Folkrätten och Ship to Gaza

Silje V. sa...

Hei. fant bloggen din nå nylig.
Hvis du arbeider MOT antisemettism, hva slags kritikk av sionisme, ekstrem jødisme eller sionisme kan aksepteres som IKKE anti-semettisk?

Jeg synes det er vanskelig å argumentere mot isarelske brudd på menneskerettigetene uten å bli kalt for anti-semitt i enhver situasjon. Hva slags kritiske formuleringer kan man bruke uten å bli stemplet jødehater?

Mvh
Silje V.N

Jonathan Leman sa...

"Hei. fant bloggen din nå nylig."

jaha.

"Hvis du arbeider MOT antisemettism, hva slags kritikk av sionisme, ekstrem jødisme eller sionisme kan aksepteres som IKKE anti-semettisk?"

Sådan som inte vilar på antijudiska tankemönster. Det är precis som när det gäller annan rasism.

"Jeg synes det er vanskelig å argumentere mot isarelske brudd på menneskerettigetene uten å bli kalt for anti-semitt i enhver situasjon."

Jasså. Märkligt då att alla stora svenska ledarsidor och politiska partier har fördömmt israels agerande i samband med ship to gaza. Kan du ge något exempel på när personer som riktar vanlig politisk kritik mot israel som av seriösa röster stämplas som antisemit? Du skriver att det sker i "i enhver situasjon". Då borde det vara busenkelt för dig att hosta upp ett par exempel.

"Hva slags kritiske formuleringer kan man bruke uten å bli stemplet jødehater?"

Samma typ av kritisika formuleringar som man använder mot andra stater. kritik som inte involverar rasism, helt enkelt.

Det är den här artikeln Guillou vänder sig mot.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/antisemitismen-slar-ut-i-full-blom_4816359.svd

Tycker du att exemplen som tas upp där är vanlig hederlig kritik mot israeisk politik?

Israel kritiseras och ska kritiseras precis som andra länder.

Läs mer på www.skma.se, klicka på FAQ och sedan på antisemitism.

Eller läs SKMAs skrift "Om antisemitism".
http://www.skma.se/filer/om_antisemitism.pdf

Peace_man sa...

Hur tycker du Palestina-israel konflikten skall lösas?

Anser du att extremistiska Bosättarna har för lite eller för mycket inflytande i den israeliska regeringen?

Varför finns det inte tillräckliga fredsföreningar mellan Palestinier och Israel?

Sista frågan, Varför vill en sån som Lisa Abrahamovic försvara Israels agerande till varje pris och dessutom ljuga om konflikten.

Jonathan Leman sa...

@peace_man
när du kommenterat själva inlägget ska jag svara på dina frågor.

A-K Roth sa...

Peace_man, varför påstår du detta om Lisa Abramowicz, att hon försvarar Israels agerande "till varje pris" och att hon "ljuger" om konflikten? Har du själv hela sanningen så att du är kompetent att bedöma? Jag upplever att hon snarare bemöter andras påståenden som ofta är halvsanningar. Kan du ge exempel på hennes lögner?