onsdag, februari 23, 2011

"Absurt" att kalla en spade för en spade?

Gilad Atzmon är en ledande profil inom den internationella antisemitiska miljön. Bland inslagen i Atzmons judehat återfinns myten om en judisk världskonspiration, anklagelser om Kristusmord, ifrågasättande av Förintelsen och hyllande av nazistiska historieförfalskare.

2007 bjöds han in till ett seminarium i Stockholm. Trots många och tydliga exempel på Atzmons extrema judefientlighet och trots kritiken från SKMA (Expressen 22/3 2007), Expo (2/2007) och Sydsvenskans ledarsida (18/3 2007) hävdades det från en del håll att Atzmon inte alls kan sägas vara antisemit. En sammanfattning av debatten finns här.

Ulf Bjereld skrev i en kommentar i sin blogg att han ansåg att det var "absurt" att se Atzmon som antisemit.
"För mig blir det absurt när man anklagar en jude för att vara antisemit. Då mister ordet antisemitism sin udd och därigenom gör man kampen mot antisemitismen en stor otjänst."
I en annan skrev han:
"I min värld är antisemitism lika med judehat, fördomar mot judar eller diskriminering av judar. Atzmon är själv jude och jag tycker inte definitionen stämmer in på honom. Det är viktigt att begreppet antisemitism får behålla sin vassa udd. Annars blir det oanvändbart och det förlorar bara kampen mot antisemitismen på."
En jude kan förstås vara judehatare precis som en "icke-arier" kunde vara ansluten till Nationalsocialistisk front (dessutom identifierar sig Atzmon som "ex-jude"). När jag nu fick syn på de här Atzmon-citaten ställde jag mig frågan: Anser Bjereld fortfarande att det är "absurt" att se Atzmon som antisemit?