tisdag, januari 29, 2008

Lögnerna fortsätter trots att vi vet sanningen

Uppdatering: Babak Rahimi avgår.

"I slutändan blev det likväl en man – Babak Rahimi – som tog sig medieutrymme och la orden i munnen på en ihopdiktad kvinna.

När Lawen Mohtadi nu gick ut i Neo och sa sanningen om den påhittade Sharare Irani viftade Babak Rahimi bort henne.
I Iran krävs det två kvinnors vittnesmål i en rättegång för att väga lika tungt som en mans.
Nu sällar jag mig till Mohtadi. Kanske kan våra två röster bli trodda."

Så avslutar Christina Lindström, fd chefredaktör på Mana, sin artikel i Expressen. Att Babak Rahimi kommer vifta bort även detta vittnesmål torde inte komma som en överraskning. Att Babaks agerande kommer försvaras av alla oktritiska fanboys på vänsterkanteten lär inte heller förvåna någon.

Peter Wennblad reflekterar i över turerna kring Mana i den här texten:

"Jag blir provocerad av att Mats Svegfors och Statens kulturråd väljer att ignorera en kvinnlig medarbetares vittnesmål. För visst kände kulturrådet till Neos nyhet och Lawen Mohtadis berättelse när de i fredags fattade beslutet att bevilja Mana 275 000 i produktionsstöd. Neos besöksloggar visar nämligen att minst tre personer på kulturrådet läste artikeln i fredags förmiddag.

Jag blir förundrad över att tidskriften Arenas vd Håkan a Bengtsson viftar bort en medarbetare på den egna tidningen – Lawen Mohtadi skriver återkommande för Arena – som vore hon en spyfluga.

Jag häpnar över Dagens Nyheters parodi på journalistik, när de helt okritisk låter en avslöjad lögnare lägga ut texten, samtidigt som de inte ens kontaktar den kvinna som helt utan egen vinning, och med stort mod, valt att tala ut i Neo, en tidskrift vars politiska värderingar hon inte delar."


2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så många vändor i hela den här historien, och det känns just nu överväldigande att nysta upp det från början och bilda sig en egen uppfattning - även om det ju verkar vara rätt klart hur det ligger till.

Men jag missade början av det hela, det kan väl inte ha börjat med kulturstödet?

Jonathan Leman sa...

den debatt som nu har rasat inleddes med bordläggningen av beslutet om Manas kulturstöd. Först handlade det om tidningens antisemitism, rasism och kvinnosyn. Jag har själv begränsat mig till att tala om antisemitismen och skrivit ett upprop där tidningens antisemitism påtalas.

I samband med att kulturrådet skulle fatta beslut stod det klart att Babak Rahimi hittat på en av profilskribenterna, tillika medgrundare, Sharare Irani. Nu visar det sig att Babak Rahimi som en följd av detta har avgått.
http://sydsvenskan.se/nojen/article297129.ece

Debatten om Mana och kulturstöd sammanfattas här dag för dag:
http://www.fsk.net/politik080122.html

tidskriften Mana har tidigare varit i blåsväder (dock ej på samma nivå som nu) och då har det gällt kvinnliga avhoppare och hur ägarföreningen ISS skott sig i samband med korruptionsanklagelserna mot Centrum mot rasism under 2005
http://www.arbetaren.se/2005/32/debatt.html
http://www.arbetaren.se/2005/29/nyhet1.html
http://www.arbetaren.se/2005/30/debatt.html