söndag, augusti 17, 2008

Cornell till Sinés försvar


Maurice 'Siné' Sinet

Peter Cornell skrev igår i Expressen Kultur om Siné-historien. Maurice Sinet är en fransk tecknare som länge skrivit och illustrerat i satirtidningen Charlie Hebdo. Såhär skriver Cornell:

Den omedelbara anledningen är några rader i Sinés kolumn där tecknaren – uppenbarligen utan att tänka sig för – insinuerar att presidentens son Jean Sarkozy snart kommer att konvertera till judendomen för att gifta sig med sin fästmö från en mycket rik judisk familj.


Nope, så var det inte alls. Att endast beskriva det ovanstående vore helt okontroversiellt. Siné anspelade på föreställningen judar=pengar=makt. "Hans judiska fästmö" (sa fiancée juive) skulle göra att han "kommer gå långt här i livet" (faire du chemin dans la vie). Alltså, konvertering till judendomen påstås vara vägen till makt.

Cornell skriver att Siné skriver detta "uppenbarligen utan att tänka sig för". Hur är det uppenbart? Siné har fått flera chanser att förklara sig men vägrar konsekvent att ta avstånd från detta. Sine är också en person som yttrat följande efter ett attentat mot en judisk restaurang i Frankrike 1982:

"Jag är antisemit och jag är inte rädd för att erkänna det. Jag ska måla svastikas på alla väggar...jag vill att alla judar ska leva i rädsla förutom om de är pro-palestinier. Låt dem dö!"
(Je suis antisémite et je n'ai plus peur de l'avouer, je vais faire dorénavant des croix gammées sur tous les murs... je veux que chaque juif vive dans la peur, sauf s'il est propalestinien. Qu'ils meurent!)
Argumentationen ser ut som försvarstalen för hatspridare ofta ser ur. Säger eller skriver den påstått programmatiskt gode och hederlige konstnären* något fördomsfullt (oavsett hur många gånger detta upprepas) är det alltid fråga om ett missförstådd, en ogenomtänkt formulering. Konstnären är egentligen bara en kritiker av staten Israel och de som uppmärksammar antisemitism är egenltigen ute efter att tysta kritik mot Israel.

Det är som det brukar vara, med andra ord.


*Denna argumentation kan även användas för att försvara tidskrifter, författare, organisationer och debattörer.

Inga kommentarer: