torsdag, augusti 21, 2008

Internationalen överraskar

En recension av Judehatets svarta bok i vänsterpublikationen Internationalen där modern antisemitism och antisemitism från vänster på ett moget sätt diskuteras. Det är mer än vad DN och Aftonbladet klarade av.

7 kommentarer:

Anonym sa...

titta på detta klipp jonathan

http://www.youtube.com/watch?v=EJ1jlbS0bTg

vänsterrörelsen och kommunisterna var dom som tidigt tog kraftigast avstånd från antisemitism som före andra världskriget var accepterat bland de flesta inom högern. vilka var det som röstade mot nazisternas fullmaktslag i tyska parlamentet 1933?

Jonathan Leman sa...

Jocke,

det är 2008 och inte 1933. Wake up and smell the coffee.

Anonym sa...

Sorry Jonathan men det är dags för dig att "Wake up and smell the coffee".

Jag vet att det är 2008 idag och en undersökning gjord detta år visar att antisemitismen är starkare bland dom borgerliga sympatisörerna än bland dom som sympatiserar med vänstern.

http://www.levandehistoria.se/files/intoleransrapporten.pdf

Dit tjattrande om att alla israelkritiska vänstermänniskor är antisemiter är jävligt tröttsamt. Jag säger inte att antisemitism inte finns men den är vanligare bland högern än idag. Att vara israelkritisk är inte att vara antisemit. Och en annan sak som du inte verkar begripa är att bara för att man är proisraelisk så behöver det inte betyda att man inte är antisemit. Titta bara på den proisraeliska kristna högern i USA eller på proisraeliska Sverigedemokraterna i Sverige.

Jonathan Leman sa...

Undersökningen du hänvisar till ger en fingervisning om att folklig antisemitism och diskursiv antisemitism är olika starka i olika miljöer.

Detta förändrar inte det faktum att delar av vänstern har stora problem med konspirationsteorier, fördomar och fientlighet mot judar. I samhällsdebatten är det från dessa miljöer (inte hela vänstern) vi gång på gång kan se dessa uttryck. Det är också tydligt hur accepterade de är och hur lite motstånd de möter. Ta exempelvis bloggvänstern affischnamn Jan-Inge Flücht, publiceringen av Johannes Wahlström i Ordfront och den efterföljande debatten och en massa andra exempel jag inte hinner gå in på nu.

Det största problemet är inte de antisemitiska uttrycken utan att dessa ofta bagatelliseras, förnekas eller till och med försvaras. Bara de kommer från någon som identifierar sig som vänster.

"Dit tjattrande om att alla israelkritiska vänstermänniskor är antisemiter är jävligt tröttsamt."

Jag har aldrig någonsin påstått något sådant. Kritisera det jag skrivit utan att hitta på om du vill kommentera här. Idén om att man inte får kritisera Israel utan att bli anklagad för antisemitism är bara trams. Tvärt om är det så att man inte får diskutera problemen med antisemitism utan att anklagas för att försöka hindra kritik mot Israel.

"Att vara israelkritisk är inte att vara antisemit."

Goddag yxskaft

"Och en annan sak som du inte verkar begripa är att bara för att man är proisraelisk så behöver det inte betyda att man inte är antisemit."

När har jag inte begripit det? Återigen hittar du bara på en massa saker du menar att jag tycker.

Här skrev jag ett inlägg om just detta:
http://jonathanleman.blogspot.com/2008/08/vrlden-idag-antisemitismen-och-israel.html

"...eller på proisraeliska Sverigedemokraterna i Sverige."

Återigen har du inte läst vad jag skrivit.

Läs dessa inlägg och tillhörande kommentarfält:

http://jonathanleman.blogspot.com/2008/07/sd-snackar-om-rasblandning.html

http://jonathanleman.blogspot.com/2008/07/sds-bruna-kopplingar.html

Jonathan Leman sa...

Till Jocke, jag tog mig tid att bemöta det du skrev. Skriv en kommentar som bemöter det jag skriver så publicerar jag den. Så fungerar en meningsfull diskussion.

Anonym sa...

Antisemitism är varken höger eller vänster. Antisemitism är en del av vårt historiska arv, inte minst underblåst av den kristna kyrkan i mer än tusen år.

Klarar hr Leman av att diskutera detta på "ett moget sätt"?

Jonathan Leman sa...

"Antisemitism är varken höger eller vänster."

Antisemitism finns och har alltid funnits i såväl höger som vänstermiljöer. Att isolera fenomenet till kyrkan är okunnigt och historielöst.