lördag, september 20, 2008

En liten jämförelse


Med anledning av Malms postning kom jag att tänka på följande påhittade scenario:


De borgerliga ungdomsförbunden arrangerar en jättekonferens. Majoriteten av alla seminarier är intressanta och fullt legitima men dessa varvas med rasistiska organisationer som sprider hatbudskap och organisationer som hyllar militärdiktaturer.

På kvällen blir några av de mer hårdföra sugna på lite spänning och ställer till med upplopp. Bland annat krossar man rutorna till en ABF-lokal.

Arrangörerna försvarar de rasistiska hatgästarnas närvaro med att säga att de vill ha högt i tak. Högerbloggare påpekar att att det endast var ett par seminarier som hade en tveksam agenda.

När det gäller våldet och förstörelsen hävdar man från arrangörernas sida att det endast är en minoritet som sysslar med sådant och att man knappast kan hålla arrangörerna ansvariga för det. Detta trots att liknande saker upprepas regelmässigt så fort ungdomsförbunden ordnar den här typen av konferenser.

Jag har svårt att tro att vänstern i det läget inte skulle kräva att de samlade borgerliga ungdomsförbunden tog sitt ansvar och marginaliserade extremisterna på konferensen. Jag är övertygad om att man även skulle kräva ett kraftfullt ställningstagande mot våldet och förstörelsen.

Uppdatering 21/9:

Peter Englund skriver ett läsvärt inlägg. Här följer ett utdrag:

Under tiden upprepar sig historien, denna gång som fars, för att - helt oundvikligen - parafrasera Marx: även på European Social Forum i Malmö skulle det vandaliseras en smula mot globaliseringen. Och det hjälper inte om man påpekar att det här bara var något som bara en litet minoritet gjorde sig skyldig till, etc. Så länge man håller fast vid tankefiguren att det stora problemet är polisens agerande och vanligt folks lättrogenhet så är den preciseringen irrelevant.

Inga kommentarer: