tisdag, november 10, 2009

De bruna rötterna i Omars "antisionism"

Håkan Blomqvist om de antisemitiska krafterna kring Mohamed Omar. Utdrag:

För Omar och hans kamrater, med den forne FiB/K-medarbetaren Lasse Wilhemsson som framträdande namn, utgör ”sionismen” långt ifrån bara en judisk politisk riktning. Den beskrivs som en världsomspännande styrande och demonisk kraft – på just det sätt nazismen under 1930-talet talade om den ”judiska världskonspirationen”.

Bland dessa ”sionister” brännmärker Mohamed Omar ”sionisten och Bonnierjournalisten Andreas Malm”, det ”sionistiska” Judar för Israelisk-Palestinsk fred och vänsterns ”strupgrepp” på den svenska Palestinarörelsen. Wilhemsson å sin sida återupprättar mellankrigstidens antisemitiska föreställningsvärld där förstås ”trotskismen” ingick i den judiska komplotten, men också kommunismen i sig var en judisk skapelse – och marxismen och sionismen var två grenar på samma träd. Marx’ kamrat Moses Hess – som istället för klasskamp valde nationalismen – var ju den som lade den ideologiska grunden för sionismen…

Gemensat mot vänster

Nu har Omar och Wilhemsson tydligen också funnit den ökände Ahmed Rami vars Radio Islam redan i slutet på 1980-talet propagerade sitt antisemitiska budskap. Rami har inte behövt Omars och Wilhemssons term ”sionism” för att säga vad han menar. Och har länge fördömt den svenska vänstern och Palestinarörelsen för att vara styrda av judar och ingå i den globala sammansvärjningen.

För den svenska vänstern och Palestinarörelsen är det nu av största vikt att inte låta Palestinasolidariteten stjälas av rasistiska, fundamentalistiska och antisemitiska högerkrafter. För Mohamed Omar handlar kampen förstås inte bara om Palestina utan om att återupprätta de djupt konservativa värden han ansluter sig till, när det gäller religion, nation, familj och traditioner. ”Jag ser mig som en stolt homofob”, citerar han gillande en kritiker av homosexuellas rättigheter. Och han för ut sitt budskap inte bara genom bloggvärlden, Facebook och web-TV utan också genom forum som ”Uppsalamoskéns vänner”.

Uppdatering 12/11: Facebookgruppen Uppsalamoskéns vänner heter numera "Mohamed Omars vänner".

3 kommentarer:

Olaus Petri sa...

Jag blir mer och mer övertygad om att Omar kommer att göra ytterligare en kovändning.

Anonym sa...

Apropå brunt så brukar ju Omar förneka att han har något direkt samröre med svenska nationalister - att han ställer upp på intervjuer med dem "ursäktar" han med att han även skulle ställa upp om till exempel Judisk Krönika ville intervjua honom, och att nationella dyker upp på demonstrationerna ser han inget problem med så länge de ställer upp på samma paroller.

Men häromdagen uppmanade han läsarna av hans blogg att köpa en bok av Lars Adelskog från Folkfrontens webbshop... Undrar hur han motiverar det?

Tommar sa...

"För den svenska vänstern och Palestinarörelsen är det nu av största vikt att inte låta Palestinasolidariteten stjälas av rasistiska, fundamentalistiska och antisemitiska (höger)krafter.

Borde man inte tänkt på det för åratal sedan innan man ställde sig bakom Führer Garthon?