lördag, december 19, 2009

Flücht roar sig

Jan-Inge Flücht (jinge.se) har roat sig med att byta ut "islam" och "muslimer" i Jimmie Åkessons ökända debattartikel mot "judar" och "judendom". Enligt Flücht ser man då rasismen särskilt tydligt. Att det är precis den typen av propaganda som Flüchts egen blogg blivit känd för nämns emellertid inte.

Efter debatten i början av 2009 som följde av att Lars Ohly angivit bloggen som en av sina favoriter har Jan-Inge Flücht blivit något försiktigare. Den stående gästskribenten Lasse Wilhelmson har kastats över bord (och fångats upp av Mohamed Omar) men antisemitiskt färgade insinuationer förekommer alltjämt.

Läs mer om Jan-Inge Flücht
Länkar till olika inlägg i Ohly-Jinge-debatten
Sammanfattning av debatten
Exempel på antisemitismen på Jinge.se

8 kommentarer:

Anonym sa...

Han kanske borde byta titel till den "Antirasistiske garderobsnazisten". Judar verkar vara vara den enda grupp han verkar ha ett något tvetydigt förhållningssätt till, därav titeln.

God helg!

/XXXL

Essbeck sa...

Hej Jonathan.

Sd beskriver sig själva som ett national soledariskt parti och påstår sig vilja värna det som är svenskt.

Förr eller senare om de får makt kommer de att dela upp människor i Svenskar och icke svenskar. Dvs att de skapar olika värden på människan.

De har ingenting att göra med demokrati eller med värderingar som värderingar som sätter människan som lika mycket värd.

Har haft mina egna duster med Jinge.

http://essbeck.wordpress.com/2008/03/03/hampus-eckerman-och-jinge-spinner-mina-ord/

Danny Kohn sa...

Att jämställa judendom med t.ex. men inte alls uteslutande islam vid jämförelser för att visa på främlingsfientlighet och rasism är ett väldigt vanligt grepp. Judar och det judiska tas som norm oavsett om det gäller det goda eller det onda. Men judar och det judiska lämnas inte ifred.

Att för att försöka påvisa främlingsfientlighet använda judar som stereotyper och judisk tro som bas är dock inte så lite problematisk. Där finns faktiskt en sakfråga också.

Islam i skrift skiljer sig faktiskt avsevärt från judendomens dito. Här relevant är t.ex. att man i islams skrivna huvudtexter på ett omfattande sätt i negativ bemärkelse framställer vänder sig mot judar (en del hävdar att det bara gäller troende judar), judisk tro, judiskt leverne och judisk moral.

Om man gör jämförelsen på det sätt som Flücht och många andra gör bortser man då avsiktligt från de stora skillnaderna och tittar bara på formen. Med samma brist logik och kunnande, att det centrala är formen, skulle man kunna jämföra nazismen med judendomen och förklara nazister som på samma sätt utsatta för förföljelse som judar. Kanske dags att med samma argumentationslogik låta nazistofobin att göra sitt intåg?

Anonym sa...

Älskar man inte Israel och dess folk så är man en antisemit.

Mats Einarsson sa...

Om vi för tillfället bortser från Jinges eventuella övertramp på sin blogg - jag har själv kritiserat honom vid några tillfällen, men det är rätt uppenbart att han till skillnad från den tack och lov utkastade Wilhelmsson inte är antisemit - så kan man ändå erkänna att Jinges retoriska grepp med Åkessons artikel är effektivt. Det finns i dag en argumentation kring islam (eller "islamism" som används som ett kodord för "muslimer" ungefär som antisemiter skriver "sionister" när de menar judar) som används och accepteras inom stora delar av Europas liberala och konservativa borgerlighet och som är helt och hållet parallell med 30-talets antisemitiska retorik. Det betyder inte att Sarkozy eller Expressens kultursida vill utrota muslimerna, men rasistisk och pseudorasistisk propaganda skall brännmärkas som sådan oavsett måltavla. Det är idag inte möjligt att publicera antisemitiska artiklar i Expressen eller Aftonbladet (vilket är bra), men det går, uppenbarligen, att publicera antimuslimska artiklar (nej, inte "antiislamistiska, antimuslimska).

Jonathan Leman sa...

@Mats

Jag reagerar på antimuslimsk propaganda utan att man bytt ut muslim mot jude och är lite skeptisk till metoden eftersom antisemitism och islamofobi artikuleras på delvis olika sätt.

"men det är rätt uppenbart att han till skillnad från den tack och lov utkastade Wilhelmsson inte är antisemit"

Det är inte alls uppenbart. Titta på hur han sökt banka in budskapet att "Israel styr svenska medier". Observera hur han bjudit in Johenns Wahlström och Lasse Wilhelmson så fort dessa visat framfötterna när det gäller antisemitism på andra håll.

Lasse Wilhelmsons antijudiska propaganda är förresten ganska lik (även om skillnader förstås finns) Jimmie Åkessons antimuslimska dito. Den judiska religionen är enligt W ett hot mot icke-judar precis som den muslimska påstås vara ett hot mot icke-muslimer i Åkessons retorik.

Visst stämmer det att det antimuslimska tänkandet kommer till uttryck även i etablerade sammanhang (Sarkozy) men kritiken mot Expressen Kultur är orättvis. De har tagit in Mohamed Omar som skrivit att "sionisterna" ligger bakom islamofobin och styr svenska medier. Sedan har de kritiserat honom. De har tagit in Hirsi Ali som tycker att minaretförbud är en god idé. Sedan har de kritiserat henne. Inget konstigt alls, tycker jag.

Inget konstigt alls. Värre är det med Aftonbladet Kultur där redaktionsledningen tycks finna någon sorts upphetsning i flirtandet med antisemitism.

Artiklar om Aftonbladet och antisemitism.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/23/aftonbladets-har-sedan-lange-ett-problematiskt-forhallande-till-judar

http://svt.se/2.35188/1.1675521/det_ar_dags_att_aftonbladets_ansvariga_utgivare_borjar_ta_ansvar

http://www.barstol.nu/asa-linderborg-salongsbolsjevismen-och-den-judiska-varldskonspirationen/

http://jonathanleman.blogspot.com/2008/11/sa-linderborgs-obehagliga-fixering.html

http://www.skma.se/2009/wiberg_0910.pdf

http://www.dn.se/opinion/kolumner/farligt-historiskt-eko-1.938262

Ardumanish sa...

Likhet med Antisemitismen är urlöjlig, det ironiska är att det är islamisterna som är dom värsta judehatarna, Jag sade islamister inte alla muslimer är det.

Jonathan Leman sa...

@Ardumanish

"det är islamisterna som är dom värsta judehatarna"

Det är svårt att rangordna. Antisemiter är antisemiter. Dessutom beror det väl på lite vad man menar med islamister. Det reform-islamistiska partiet i Turkiet är ju knappast präglade av antisemitism. När det gäller radikala islamister delar man ju oftast en del av världsbilden världsbild (judisk världskonspiration) med exempelvis vit makt-rörelsen.