tisdag, december 22, 2009

Aftonbladet håller ställningarna

Aftonbladet låtsas att de av Donald Boström framförda anklagelserna har bekräftats med anledning av ett inslag i israelisk tv som berörde Israels rättsmedicinska institut i Abu Kabir och Yehuda Hiss.

Låt oss ta det igen. Affären Yehuda Hiss var känd sedan länge. Ingen, såvitt jag kunnat se, i den svenska debatten ifrågasatte uppgifterna om dennes agerande. Kritiken mot Boström handlade om att han påstod (genom insinuationer) att staten Israel systematiskt stal palestiniers organ, att palestinier fångats in av staten Israel (IDF och antydd koppling till en statlig kampanj för organdonation) och ”ofrivilligt fått agera organreserv innan de dödats” och att detta på något sätt hade kopplingar till en rabbin i New Jersey.

Aftonbladet försöker att få det till att de mött kritik för att de tagit upp oegentligheter i Israel och att man så fort man gör det blir anklagad för antisemitism. Så är inte fallet. Aftonbladet och Donald Boström har med rätta mött kritik på grund av konspiratorisk och usel journalistik som bygger på ounderbyggda anklagelser och en grundidé om att judar överallt samarbetar med varann.

Läs även Anna Veeders tidigare inlägg och ett nytt där Veeder understryker att inslaget i israelisk tv inte bekfräftar Aftonbladets anklagelser. Utdrag:
Bandupptagningen bekräftar däremot inte på något sätt de insinuationer som framfördes av Donald Boström i hans numera världsberömda kulturartikel "Våra söner plundras på sina organ".
Israelisk förvaltning och byråkrati kan driva vem som helst till vansinne, men det israeliska rättsväsendet och israeliska media fungerar stort sett ganska bra. Israeliska media lider visserligen av en tendens till navelskådande och tydlig patriotism, speciellt i krigstider, men är inte rädd att tvätta smutsig byk offentligt - inte heller i den här frågan. Redan utredningen som tillsattes av Rubinstein 2002 konstaterade att Hiss hade tagit organ i forskningssyfte. Det fanns inga bevis för att han själv skulle ha profiterat på verksamheten. Det handlade om vävnader från döda, inte om illegal internationell njurhandel med nätverk i New Jersey eller att palestinska unga män fångats in och "ofrivilligt fått agera organreserv innan de dödats". Idag är Israel det enda landet i Mellanöstern som förbjuder att både sälja, köpa och förmedla organ.
Jag vill också rekomendera ett blogginlägg av Stefan Olsson. Utdrag ur Olssons inlägg:

Nej, jag vidhåller bestämt att Aftonbladet spridit ut antisemitiska amsagor. Och det är framför allt kulturchefen Åsa Linderborgs ord som jag menar visar detta. I sin artikel där hon försvarar publiceringen av den första artikeln av Donald Boström skriver hon “ett tjugotal rabbiner anklagas för penningtvätt och illegal organhandel med kopplingar till Israel”.

Hon är mycket mer tydlig med vad hon faktiskt tror än vad Boström är. Hon säger rätt och slätt att det sitter ett gäng judar på varsin sida av Atlanten och handlar med organ från mördade palestinier.

Saken är dock den att det inte alls finns ett tjugotal organhandlande rabbiner i New Jersey. Enligt New York Times (som väl får anses vara en pålitlig källa) var det en person som greps för illegal organhandel i New Jersey-skandalen, och han var inte rabbin, även om han var jude. Det greps visserligen rabbiner vid det tillslag som gjordes men inte tjugo som Linderborg tror, utan fem, varav ingen varit inblandad i organhandel.

Det är just i de uppblåsta siffrorna och misstanken om att alla judar i alla länder samarbetar med varandra som jag menar att det antisemitiska ligger. Det har förekommit organstölder i Israel (där även israeler varit offer). Men i Aftonbladets version blir det fråga om organskörd hos mördade palestinier. Det finns judar i New Jersey som begått brottsliga handlingar, varav en är organhandel. Men i Aftonbladets version blir det ett tjugotal rabbiner involverade i ett israeliskt-judiskt-amerikanskt maffianätverk.

Uppdatering: Cecilia Uddén förklarar det hela bra i Studio ett. (22/12)

Uppdatering 2: Stefan Olsson undrar var de 20 rabbinerna är.

Donald Boström hävdar i en intervju med Nyheter 24 att "de värsta farhågorna har besannats".


Vi tar det hela ytterligare en gång till. I artikeln påstod Boström (genom insinuationer) att staten Israel systematiskt stal palestiniers organ, att palestinier fångats in av staten Israel (IDF och antydd koppling till en statlig kampanj för organdonation) och ”ofrivilligt fått agera organreserv innan de dödats” och att detta på något sätt hade kopplingar till en rabbin i New Jersey.

Menar Donald Boström att detta har besannats?

Uppdatering 3: "Nej, Boström får inte rätt" skriver Henrik Bredberg på Sydsvenskans ledarsida.

Uppdatering 4:
Charlotte Wiberg tar upp Åsa Linderborgs oärlighet.

Uppdatering 5: Scheper-Hughes utsagor är inte nya, hon berättade om Hiss medgivanden i den amerikansk-judiska tidningen The Forward redan i augusti i år.


Texter om Aftonbladet-Boström-affären:

3 kommentarer:

Anonym sa...

HonestReporting hade just prisutdelning:

Dishonest Reporter of the Year: Donald Bostrom, Aftonbladet
EL

Anonym sa...

Bra sammanfattning av denna röriga historia. Aftonbladets försök att tvätta sig rena från antisemit-stämpeln framstår som både falsk och patetisk.

Anonym sa...

"Those arrested included Levy Izhak Rosenbaum of Brooklyn, who was charged with conspiring to arrange the sale of an Israeli citizen's kidney for $160,000 for a transplant for the informant's fictitious uncle. Rosenbaum was quoted as saying he had been arranging the sale of kidneys for 10 years."

http://www.msnbc.msn.com/id/32103250/ns/us_news-crime_and_courts/