söndag, januari 24, 2010

Liberalt rättfärdigande av högerpopulism och islamofobi

Folkpartisten Philip Wendahl, förbundsskreterare i liberal mångfald ochn krönikör hos tankesmedjan HRS, skrev 14/1 ett försvar av Pim Fortuyn på debattsajten Newsmill och i magasinet QX.

Pim Fortuyn är den holländske högerpopulisten som bland annat hävdade i "de Volkstrant" (2002) att islam är en underutvecklad kultur, att inga fler asylsölande skulle beviljas uppehållstillstånd och att den första artikeln i konstitutionen skulle upphävas om så krävdes för att skydda yttrandefriheten. Källa: Från Le Pen till Pim Fortuyn - populism och parlamentarisk högerextremism i dagens Europa. Jens Rydgren och Anders Widfeldt (Red.) Liber.

I en valfilm från september 2009 förklarade Wendahl:
"I Europa föddes upplysningen och de sekulära idéerna vann seger över det religiösa dogmat På samma sätt står vi inför en ny utmaning i dag där vi måste ta krafttag mot islams primitiva religiösa föreställningar om hur människor ska leva och hur samhället ska formas."

Martin Andreasson från folkpartiet kritiserar Wendahl och skriver bland annat:
Men Pim Fortuyn seglade glatt fram på ett politiskt budskap där islamism i praktiken blev detsamma som islam som blev detsamma som muslimer som människor.

I augusti 2001 sade han i en intervju i Rotterdams Dagblad att han förespråkar ”ett kallt krig mot islam. Jag ser islam som ett oerhört hot, som en fientlig religion”. Enligt engelska Wikipedia påstås han också ha sagt att ”om det vore juridiskt möjligt skulle jag hävda att inga fler muslimer borde få komma hit” (ett citat som också spritts till olika invandrings- och islamfientliga debattfora på nätet). Fortuyn förklarade också att Nederländerna var fullsatt och att flyktingmottagningen borde minska.
Lukas Romson från Socialdemokraterna och Richard Hedström från Feministiskt initiativ bemöter också Wendahl. Reagerar gör även Isobel Hadley-Kamptz, Johan Hilton och Frida Johansson Metso. Jon Voss från QX har tidigare kritiserat Wendahl för svepande generaliseringar av muslimer.

Uppdatering: Nyhet i Expo, replik i qx-debatten samt blogginlägg av Wendahl.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att kalla Isobels inlägg för ett bemötande var väl att ta i.

Charles

Jonathan Leman sa...

sant. Borde ha skrivit "reagerar".

Anonym sa...

jag lider med dig. Jag vet inget om dig eller dina åsikter. Men jag vet att du sitter fast i någon slags konstig värld. Hatad av vissa muslimer, hatad av nazister, hatad av vissa vänstermänniskor, säkert finns det också judiska människor som stör sig på dig när du försvarar islams rättigheter.

jag önskar dig all lycka och hoppas du orkar fortsätta tro på människan. Godhet och sanning existerar.