tisdag, juni 15, 2010

Skolavslutning i kyrkan

Ett antagande jag ofta kommit i kontakt med när jag föreläst på skolor är att avslutning i kyrka är en del av det svenska som nu är på väg att försvinna till en följd av anpassning till elever med invandrarbakgrund i allmänhet och elever med muslimsk tro i synnerhet. Det är också en bild sverigedemokrater gärna målar upp.

Sveriges radios Människor och tro-redaktion har gjort en undersökning om hur landets grundskolor firar sina skolavslutningar. Tendensen i de 1400 svaren (en tredjedel av landets grundskolor) är att det är ungefär lika vanligt att man firar i kyrkan som att man firar i annan lokal. Det tycks inte ha skett en särskilt stor förändring. De skolor som firat i kyrkan har ofta fortsatt med det medan de skolor som firat i annan lokal (exempelvis i aula eller i idrottssal) har fortsatt med det.

Man bör komma ihåg att en del skolor har aldrig firat i kyrkan. När det gäller de skolor som har avslutning i kyrkan är det vanligt att de religiösa inslagen tonas ner allt mer.

Skolorna svarar också ofta att när det förekommit kritik mot avslutning i kyrkan har det inte handlat om missnöje från muslimska elever eller elever med invandrarbakgrund (muslimska familjer har i många fall bejakat kyrkotraditionen). Istället talar rektorerna framför allt om att det är elever med ateistiska och etniskt svenska föräldrar som motsätter sig avslutning i kyrkan.

5 kommentarer:

Anna sa...

Kommer inte ihåg att vi någonsin hade skolavslutning i kyrkan - det var antingen en uppbyggd scen utomhus, eller i matsalen, eller i universitetsaulan, och en gång på Uppsala slott. Kan inte heller minnas att detta hade någonting med evtl muslimska elever att göra, eller att någon påstod att det bröt mot "svensk" tradition. Ingen präst i sikte heller, det var rektorn som talade.

Anonym sa...

Bättre än bra! Dags att ta hål på myten om att skolavslutningar i kyrkan hotas av någon påhittat hot!

Anonym sa...

Det kan ju ochså finnas en viss skillnad huruvida det rör sig om jul- eller sommarlov. Julen är ju som bekant relativt traditionstyngd tillföjd av vårt judeo-kristna arv medan sommarlovet egentligen inte har någon kulturell eller teologisk koppling. Vidare så kan det ju ofta vara skönare att vara utomhus i mitten på juni än i slutet på december.

Nåväl, kidsen överlever nog sommaren med eller utan jösse.

/Student som ledsnat på ösregn i Juni

Anonym sa...

Håller med övriga. På vintern så bör man hålla den i aulan och på sommaren ute i det fria, gärna på skolgården eller varför inte rent av på fotbollsplanen? Regn? Ja, då får det väl bli aulan även på sommaren. Inget problematiskt eller hur?

/fd rektor

A-K Roth sa...

Bra inlägg. I min grundskola firade man inte avslutningen i kyrkan. Att försöka klandra muslimer är ignorant.