måndag, november 23, 2009

Bengtssons frestelser

Missa inte Alex Bengtssons blogg.

I ett av de nyskrivna inläggen tas oviljan att erkänna intoleransen i samhället upp. Här följer ett utdrag:

Nästan all forskning, framförallt på det internationella planet där man har kommit mycket längre, samt den stora omfattande valundersökningen från 2006 visar klart och tydligt att den sverigedemokratiske väljaren mycket väl vet varför han (det är framförallt män) röstar på Sverigedemokraterna och likasinnade i andra länder. I valundersökningen rankas, föga förvånande, invandringen som den viktigaste frågan av SD-väljarna. Nummer två är, läs och häpna, lag och ordning.

Jag hade inte kallat SD-väljarna ”okunniga rasister eller taktiska kryptofascister”. Jag kan bara konstatera att den sverigedemokratiske väljaren av någon anledning inte gillar invandring och vill ha det som kallas hårdare tag. Det går givetvis att dra en herrans massa slutsatser av det.

Kanske borde vi alla inse att det finns intolerans i det svenska samhället. Även inom det som kallas arbetarklassen. Och kanske ska den intoleransen bekämpas. Caglar skriver också att han vill ha lite härlig och go (exakt så skriver han inte) vänsterpopulism. Tja, men då kanske vi ska inse först att: 1. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle som alla partier i riksdagen säger sig försvara förutom några rotarymoderater i en kranskommun till Malmö. 2. Alla väljare vill uppenbarligen inte ha det samhället. 3. Det kanske är hög tid att definiera vad sjutton det är man försvarar.

6 kommentarer:

markus sa...

Jag tror inte särskilt många inom SD är rasister eller nazister enl någon meningsfull definition. De verkar främst kritiska mot massinvandring och mångkulturalism. Och det är de ju i praktiken inte ensamma om med tanke på bosättningsmönstren i Sverige. Sen måste man ta med i beräkningen att integrationen i vårt land är ett stort misslyckande med utanförskap och en ovilja att ens nämna problemet. Och det är ju inte kritikernas fel utan främst (s). Människor blir inte SD-röstare av plötsliga genetiska mutationer eller biologiskt betingad rasism. Sen vad man ska "göra åt det": Tja, om media och politiker står som en kör och skriker "rasist" så försvinner säkert problemet, det verkar ju fungera jättebra...

Jonathan Leman sa...

@markus

"De verkar främst kritiska mot massinvandring och mångkulturalism."

Det framgår ju inte riktigt vad du menar med "massinvandring och mångkulturalism" men att "massinvandring" (likt "svenskfientlighet") är ett populärt ord inom extremhögern råder det inget tvivel om.

"Människor blir inte SD-röstare av plötsliga genetiska mutationer eller biologiskt betingad rasism. Sen vad man ska "göra åt det": Tja, om media och politiker står som en kör och skriker "rasist" så försvinner säkert problemet, det verkar ju fungera jättebra..."

främlingsfientliga åsikter är uttryck för värderingar, inget genetiskt. Jag tycker att man ska kalla en spade för en spade.

markus sa...

"främlingsfientliga åsikter är uttryck för värderingar, inget genetiskt. Jag tycker att man ska kalla en spade för en spade."

Det är klart att det är värderingar. Och värderingar uppstår alltid ur något, de formas inte i ett vakuum. Eller är det en överbyggnad utan bas? Frågan är då varför just de här värderingarna uppstår och varför de tycks engagera människor idag. Och varför de inte försvinner när alla medier och politiker förklarar att dessa värderingar är fel.

Jag såg på nån av våra kanaler hur en bloggare/medieperson (Shulman) säger att "SD är obildade svenne-banan-rasister som ska hålla käft"...
Undrar om "rasismen" minskade genom det?

Håller f ö med bengtsson i att "Det kanske är hög tid att definiera vad sjutton det är man försvarar."

Jonathan Leman sa...

@markus

Intolerans har alltid funnits. Man kan välja att försöka bekämpa den eller som du att rättfärdiga den genom att sätta "rasismen" inom citationstecken.

markus sa...

Jonathan,
att jag sätter rasismen inom citationstecken beror på att det gått inflation i begreppet. Vilket gör att verklig rasism banaliseras.

ClaesW sa...

Markus

Den verkliga rasismen? Du menar den när någon säger "jävla svenne" till dig och du känner dig utsatt och diskriminerad?