torsdag, november 12, 2009

Newsmill och det publicistiska ansvaret

Lisa Bjurwald och jag i Journalisten om hur Newsmill normaliserar extremism.

Utdrag:

Newsmill fortsätter på den inslagna vägen. Den 4 november publicerades en debattartikel av Björn Björkqvist, ökänd nazistideolog och tidigare propagandachef för Sveriges största nazistorganisation, Nationalsocialistisk front (förra året ombildad under namnet Folkfronten). Under rubriken ”Dags att syna Stieg Larssons godhet?” vräker Björkqvist ur sig extremhögerns standardkritik av ärkefienden Expo – den granskande antirasistiska tidskrift där undertecknade och en rad andra journalister från TV, radio och tidningar är ideellt engagerade. Artikeln innehåller rena lögner, som att det hos Expo skulle finnas flera journalister som suttit i fängelse.


Stieg Larsson, Expos grundare och chefredaktör, brann för att exponera den svenska extremhögern. För detta levde han under ständigt dödshot. Att efter hans död publicera en attack mot honom från en ledande nazist är ett oerhört grovt övertramp.

Inte nog med det. Även i detta fall tillåts skribenten formulera sin egen presentation. Newsmill väljer därmed att föra läsarna bakom ljuset. Under ”Om författaren” framgår endast detta om Björn Björkqvist: ”Jag har följt [Stieg] Larssons arbete långt innan han blev känd som romanförfattare.” Jo tack.

En redaktion som tar sitt publicistiska uppdrag på allvar skulle enkelt kunna ta reda på följande om artikelförfattaren – och dela det med sina läsare: Den i dag 30-årige Björkqvist har sedan tonåren varit en av landets ledande nazister. Redan som 17-åring ledde han den rasideologiska organisationen Fosterländsk Ungdom. Han har dömts till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit förordet till återutgivningen av ”Judefrågan”, ursprungligen publicerad på 1930-talet.

Detta är bara ett av flera tillfällen då Björkqvist dömts för hets mot folkgrupp, ett brott som i Sverige anses notoriskt svårt att dömas för (lagen har kallats en papperstiger). Nationaldagen 2006 greps Björkqvist av polis omedelbart efter sitt tal vid den högerextrema manifestationen Folkets marsch. Domen blev återigen fängelse för hets mot folkgrupp. I dag driver han Logik Förlag, som ger ut klassisk nazistpropaganda och arrangerar föreläsningar med Förintelseförnekare.
Kan då högerextrem propaganda klassificeras som ”mycket kvalificerad journalistik”, för att använda Newsmills egen beskrivning av sajtmaterialet? Nej, naturligtvis inte.

Bör Newsmill belönas med svensk journalistiks tyngsta utmärkelse, efter att ansvarslöst ha släppt in extremister i den offentliga debatten och dessutom vitmålat dem? Vi anser inte det.

Jag har tidigare bloggat om ämnet här.

Uppdatering 12:14: Kulturnyheterna (SVT) tar upp debattartikeln och kritiken mot Newsmill.

7 kommentarer:

ksld sa...

bra!

Hippie Tanten sa...

Newsmill är det bästa som hänt medialt på länge och detta att alla kan uttala sig, är själva styrkan. Genom att dessa antisemitiska personer kommer till tals, visar de också upp sitt sanna jag. De är tvungna att "argumentera" och kan inte bara gömma sig bakom slagord. Detta gör att de förlorar kraft eftersom människor "lär känna dem". Newsmill skall absolut ha priset.

Jonathan Leman sa...

Hippietanten,

jag håller inte med. Newsmill normaliserar extremismen.

Jonathan Leman sa...

Ola Larsmo säger det bra i slutet av inslaget:
http://www.youtube.com/nowelee#p/u/18/dZVjvod8CJU

Hippie Tanten sa...

@Jonathan
Den risk du beskriver och som Ola Larsmo tar upp är total, när det gäller tidningar och föredrag/debatter utan kraftfulla motståndare. Det var därför som t.ex Aftonbladets organartikel var så förödande. I tidningarnas artiklar sker en envägskommunikation till läsaren. Att få en "mot-artikel" publicerad som bemöter alla felaktigheter i någon av tidningens tidigare publicerad artiklar, är i princip omöjligt, om du inte är officiellt sakkunnig inom området. Alltså står alla påståenden i praktiken oemotsagda.

Newsmill däremot, publicerar artiklar och blogglänkar, oavsett vem du är. Detta gör att motkraften kan bli enorm och antisemiternas påståenden fullständigt pulvriseras. Dessutom läggs alla artiklar/blogglänkar inom samma tema upp på en gemensam sida. Detta gör att de läsare som håller sig informerade via Newsmill och är intresserade av ett specifikt ämne, snabbt får en bild av rimligheten i olika artiklar.

Jag anser att Newsmill är ett kraftfullt verktyg för att motarbeta rasism och antisemitism.

Frederico sa...

Lite sent kanske, men det måste sägas: det här var en riktigt grymt skarp artikel!

Jonathan Leman sa...

@Frederico

tack!