måndag, januari 18, 2010

Ryktesspridning "viktigt arbete" enligt Jämtin

Donald Boström skriver på sin vägg på Facebook:
"Nej, jag är inte glad De allra värsta farhågorna om skändning av människor har nu erkänts av Israelisk militär. Nej, jag är inte glad Den svenska journalistiken saknar civilcurage. Att vara lydig har blivit viktigare än att rapportera sanningen. Nej, jag är inte glad"


Att inslaget i israelisk TV i december skulle bekräfta "de allra värsta farhågorna" i Boströms artikel är lögnaktigt (läs här för mer om den saken).

Den socialdemokratiska Stockholmsprofilen och tidigare biståndsministern Carin Jämtin skriver till Boström:
"Du har verkligen gjort ett viktigt arbete med detta."


Jämtin anser alltså att myter om israelisk-judisk-amerikansk konspiration och kroppsskänding är att betrakta som "viktigt arbete".

Runt om i världen sprids varianter av dessa rykten. Fler exempel på följderna av Boströms och Aftonbladet kulturs "viktiga arbete" finns nedan:

Svenskarnas partis (tidigare Nationalsocialistisk Front/Folkfronten) organ "Realisten".
http://www.realisten.se/2009/12/21/nya-bevis-for-israelisk-organhandel/

Högerextrema Nationell.nu ställer upp på Boströms och Aftonbladets sida med "Judiska lögner" i rubriken.
http://www.nationell.nu/2009/12/21/judiska-logner-avslojade-israel-stal-organ

På den internationellt uppmärksammade antisemiten Jöran Jermas/Adam Ermash/Israel Shamirs hemsida:
http://www.israelshamir.net/Swedish/bodysnatch.sw.htm
Artikeln publicerades även i Nationaldemokraternas tidning och på Mohamed Omars blogg
ttp://alazerius.wordpress.com/2009/08/26/kroppstjuvar-pa-hugget/

(Shamir kallar Åsa Linderborg för “Aftonbladets okuvliga kulturredaktör” och “dramats verkliga hjältinna”.)

Ahmed Rami och och Mohamed Omar eftersnackar om påstådd judisk ockupation av Svergie i anslutning till föreläsning av Donald Boström
http://www.youtube.com/user/herromar#p/u/5/qRogRg1ghR4

Kommunistiska partiets organ Proletären ansluter sig till Boström och Aftonbadet kultur
http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2213&Itemid=1

Uppdatering: Emanuel Karlsten uppmärksammar.

Uppdatering 2: Donald Boström betecknar alla sina kritiker som empatistörda liberaler.

Donald Boström
Det lär vara många liberaler som ångrar den stolliga publiceringen. Dumstruten och empatistörningen formar deras varumärke i allt högra grad.
sön kl. 23:30

Donald Boström planerar, precis som Anna Veeder siat om, att släppa en bok kontroversen kring hans artikel:

Donald! Hela den här historien måste bli en bok! Det vore fantastiskt få en sammanhängande, fördjupad bild av både händelserna kring själva publiceringen, men också av upphovet till den turbulenta debatten. (T ex som Tamas ”De apatiska barnen”). Det skulle vara fantastiskt följa den här berättelsen från de första bilderna på den 19-årige Bilal Achmed Ghanan som först sköts ned i byn (!) och sedan fördes bort av israeliska soldater. Svaret på frågan måste gå att få fram: Varför lämnades kroppen tillbaka ihopsydd från mage till hals? Vad hade de gjort? Jag såg bilden 1992 och förstås 2003 i boken ”Inshallah”. Allt skrivande om ismer hit och dit i frågan är (för mig) oviktig när unga människor kan behandlas så som i fallet med Bilal Achmed Ghanan. Det är en grundläggande humanitär rättighet få veta. Vilket förlag nappar?
sön kl. 23:43
Donald Boström
Donald Boström
Maria, tack för det. Boken kommer.
sön kl. 23:47

18 kommentarer:

Anonym sa...

Visste faktiskt inte att högerextrema var såhär förtjusta i AB Kultur!

/Bart

lisa sa...

Obehagligt så in i vassen att Carin Jämtin jamsar med!

Anonym sa...

Fruktansvärt och vedervärdigt att sådana här rykten får jord att växa i detta samhälle!

Anonym sa...

Fruktansvärt och vedervärdigt!

En mkt bra artikel som kraftigt kritiserar Aftonbladet, Donald Boström och Åsa Lindeborg publicerades i SvD igår. Här är en länk för den som är intresserad:

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/aningslosheten-ar-farlig_4103235.svd

Jens sa...

Carin Jämtin! Ska man tolka detta som att det är mainstream inom socialdemokratin att anse att Boström är en hyvens kille?

Jonathan Leman sa...

@Jens

Det finns förstås inte någon enhetlig s-hållning i frågan men AB är ju den största socialdemokratiska tidningen vilket dessvärre kan bidra till ett slentrianmässigt försvar av Boström/Linderborg/Klein/Helin. Särskilt då man från ABs sida låtsas att det bara är pro-israeler och liberaler som är kritiska till artikeln (vilket natuligtvis är helt felaktigt).

Anna sa...

Titta, min profetia om boken var korrekt :) http://annaveeder.wordpress.com/2009/11/07/bostroms-fortsatta-karriar-en-liten-profetia/

Jag tror dock att det här med de "empatistörda liberalerna" inte går hem riktigt överallt i alla kretsar, utan att speciellt Åsa Linderborg är under ganska starkt tryck. Boström lever dock i sin egen lilla värld och har sin egen fanclub.

Jonathan Leman sa...

@Anna

jag uppdaterade inlägget!

profanum_vulgus sa...

Så trots att det visade sig vara SANT så borde det inte ha fått avslöjas?
Så det var egentligen inte att sprida rykten om Israels behandling av palestinier som var problemet, utan att avslöja den behandlingen.

Varför sa inte de extrema sionisterna det direkt istället för att först anklaga Boström för A, B, C, D och E och nu sedan Israel erkänt hävda att de alltid enbart klagat på F.

Anonym sa...

"Obehagligt så in i vassen att Carin Jämtin..."

Obehagligt, men fullständigt förutsägbart! För några år sedan påstod Jämtin efter ett möte i Solna, att israeler skjuter ner arabiska barn med avsikt. Det du, "Der Stürmer" skulle inte uttryckt det bättre! Det finns inte längre några gränser för accepterat israelhat hos sossarna.


Kardemum

Laertes sa...

Jag tycker att det är värre att man stjälat organ av ihjälskjutna palestinier än att, ja vad är ni upprörda över egentligen? Är det månne fokus på oegentligheter i Israel som ni inte gillar?

Jonathan Leman sa...

@profanum_vulgus

Låt oss ta det igen. Affären Yehuda Hiss var känd sedan länge. Ingen, såvitt jag kunnat se, i den svenska debatten ifrågasatte uppgifterna om dennes agerande. Kritiken mot Boström handlade om att han påstod (genom insinuationer) att staten Israel systematiskt stal palestiniers organ, att palestinier fångats in av staten Israel (IDF och antydd koppling till en statlig kampanj för organdonation) och ”ofrivilligt fått agera organreserv innan de dödats” och att detta på något sätt hade kopplingar till en rabbin i New Jersey.

@Laertes

Nej, oegentligheter om Israel ser jag inga problem med. Däremot myter om israelisk-judisk-amerikansk konspiration och kroppsskänding. De verkliga oegentligheterna belystes på ett seriöst sätt bara någon dag efter Boströms artikel i AB publicerats.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/20/israeliska-manniskorattsaktivister-stoder-inte-bostroms-anklagelser

Anonym sa...

Jens: "...Carin Jämtin! Ska man tolka detta som att det är mainstream inom socialdemokratin att anse att Boström är en hyvens kille?..."

Man ser ett mönster bland framträdande socialdemokrater och opinionsbildare, bl.a. en f.d. partisekreterare och en professor att stödja Linderborg, Boström och Aftonbladet i detta. Tråkigt och skamligt.

A-K Roth

redaktörn sa...

Men herregud Jonathan! Har eller har inte palestinier blivit bestulna på sina organ? Och- har eller har inte den israeliska militären erkänt att de varit delaktiga i detta?
Om du inte kan besvara dessa två frågor ärligt är bara sofism.

Jonathan Leman sa...

@redakötren"Har eller har inte palestinier blivit bestulna på sina organ?"

Jo,precis som israeler, gästarbetare och andra. Det bekräftar ändå inte Boströms anklagelser och insinuationer. Palestinier har inte dödats för sina organ och det finns ingen koppling till New Jersey.

Det där med att IDF har erkänt: i slutet på israeliska channel 2-reportaget så bad de om reaktioner från några av dem som utpekats i reportaget, och fick kommentarer från israeliska sjukvårdsministeriet och från IDF spokesperson, naturligtvis på hebreiska. IDF relaterade till det material (Hiss bandupptagningar) som publicerats i reportaget, och sade något kort om att "dessa procedurer har förekommit men har inte hänt de senaste 10 åren". Cecilia Udden citerade korrekt i Studio Ett när hon rapporterade om channel 2-programmet. Det avser specifikt Hiss uttalanden om att personal från IDF-s hudbank kommit till Abu Kabir för att hämta hud från döda och använt huden för transplantationer på brännskadade på enheten på Hadassah-sjukhuset, så vitt jag förstod det ur kontexten, för det är enbart där IDF var inblandat i Hiss verksamhet.

IDF har alltså aldrig i livet "erkänt" det som står i Boströms artikel eller ens relaterat till Boströms artikel, så vitt jag vet. De relaterade till frågor från israeliska journalister angående infon på bandupptagningarna med Hiss.

redaktörn sa...

Ledsen Jonathan, du kan inte prata bort detta! Det var en avskyvärd verksamhet och de inblandade har erkänt! Den israeliska regeringen har gjort bort sig, gör nu inte detsamma.

Jonathan Leman sa...

@redaktören. Nu gav jag ju dig ett bra svar där men du verkar inte ha brytt dig om att läsa det. Man kan ju fråga sig vem det är som "pratar bort".

Menar du att palestinier fångats in i syfte att stjäla deras organ och att de sedan mördats? Menar du att det finns en koppling till New Jersey? Om du stödjer Boströms artikel är det de anklagelserna du ansluter dig till.

Thomas sa...

Hittade nästa kapitel till organ-såpan på nätet (länktips från Haaretz). Orsaken till att Israel snabbt skickar räddningsteam till Haiti är för att skörda organ! http://truth-they-are-hiding.blogspot.com/2010/01/real-price-of-zionist-humanitarian.html Världen är full av konspirationer. Förmodar att denna snart kommer att presenteras av Åsa Linderborg på Aftonbladets kultursida? Kanske lite lätt putsat av Donald B. så att det framstår som någonting han hört via sina informella "källor"?