måndag, augusti 16, 2010

Rapporteringen om Gisings avhopp

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg i SKMA blogg och en uppföljning här om den tidigare sverigedemokraten Staffan Gisings avhopp från partiet.

Det visade sig alltså att Staffan Gising själv svängt sig med en för Sverigedemorkaterna typisk antimuslimsk retorik. Jag skrev en debattartikel (Journalisten, 12/8) om rapporteringen kring Gisings avhopp där jag bland annat lyfte fram det.


Utdrag ur en insändare av Staffan Gising i Mariestads-Tidningen 3/5

9 kommentarer:

JohannaV sa...

Nej, Jonathan, och åter nej.

SD hatar inte muslimer. SD kritiserar islams ökande påverkan på vårt samhälle vilket vi uppfattar som negativt.

Ingen människa föds till muslim. Det är inget hatbrott att kritisera människor som av fritt val väljer en politisk ideologi.

Vi i SD är fullt medvetna om att många/de flesta muslimer bara är kulturmuslimer eller kallas av PK för muslimer för att deras föräldrar var muslimer eller för att de kommer från ett muslimskt land. Hatar vi dem? Absolut inte.

Det känns så tråkigt att EXPO väljer att lägga skattepengarna på att bekämpa ett demokratiskt politiskt parti istället för att bekämpa rasism. All denna hetsjakt mot SD riskerar att slå tillbaka. Är EXPO medvetna om att ni spolar banan för ND och värre partier med all denna osakliga SD-kritik?

Mvh JohannaV

(Låt kommentaren stå kvar så att jag kan bli emotsagd. Det är det öppen debatt går ut på.)

Jonathan Leman sa...

Den dominerande uppfattningen i SD är att det inte finns moderat islam eller kulturmuslimer.

Alla med någon form av muslimsk identitet klumpas ihop till extremism.

Anonym sa...

Visst hatar SD muslimer, den som säger annat, saknar kunskaper om SD retorik.

När jag skickade in denna insändaren, så var det en förhoppning att få igång en debatt. Jag minns te x under min period som studerande till religionslärare på 90-talet. Jag läste då in några ämnen på Komvux. Jag var en invrig förespråkare för religionsfrihet, och att man självklart skulle tillåta Moskéer. Men flera av andra studerande från iran, protesterade mot moskébyggen. Anledningen var att de menade, att dessa byggnade användes för att hålla kontroll mm på människor som flytt.

Sedan efter flera år av studier på Göteborgs Universitet mm, har jag faktiskt svängt. Och inser att moskébyggen är något man måste noga diskutera innan man tillåter dessa. Helt enkelt av den orsaken som mina Iranska vänner angav redan på 90-talet.

Anonym sa...

Jag har aldrig någonsin klumpat ihop och sagt att "Alla" muslimer är terrorister, eller att "Alla" muslimer kräver sharialagar. Men vi ska inte hamna i en situation där vissa muslimer kräver det. Detta för alla som muslimer som faktiskt flytt det religiösa förtrycket. Man måste kunna fritt kritisera och diskutera alla religioner och trosuppfattningar som te x islam. Men det är långt ifrån den hetsjakt och det korståget som SD bedriver, när de målar upp alla muslimer som våldtäktsmän, terrorister och kvinnomisshandlare som Sverigedemokraterna påstår.

JohannaV sa...

Det är ovärdigt en människa att lägga tid på att hata. Det är därför jag, för att generalisera, beundrar judarna som grupp men inte muslimerna då den senare gruppen odlar groll i generation efter generation. Men detta innebär verkligen INTE att jag lägger ned tid på att hata dem och jag skulle inte vara med i SD om det var allmänt där att hata muslimer.

Gisings erfarenheter är inte mina. Jag vet bara att han hatar SD efter det att hans antisemitism uppmärksammades och fördömdes inom partiet. Gising hade blivit utesluten om han inte lämnat självvalt.

JohannaV sa...

Vid djupare eftertanke kommer jag på att det faktiskt finns människor som jag faktiskt stundtals känner hat inför även om jag naturligtvis inte uppmuntrar känslan. Det gäller alla icke-muslimer som Carl Bildt (som försöker normalisera förbindelsen med Iran), Birgit Friggebo (som tillsammans med Westerberg öppnade dammportarna), Mona Sahlin (som öppet föraktar Sveriges kultur) m.m.

Men hata muslimer, nej.

Dannie sa...

"Den dominerande uppfattningen i SD är att det inte finns moderat islam eller kulturmuslimer."

Vad är (och menar du då med) "moderat islam"?

Eftersom det främst är ett, (enligt Wafa Sultan m.fl) västerländskt hittepå, får du nu chansen att vidareutveckla din tes... Finns det flera varianter av Koranen?

Anonym sa...

Visst finns det moderata muslimer men liksom Dannie sa skulle jag ocksa vilja veta vad du menar med moderat islam?
EL

Anonym sa...

Jo, du…
Det finns bara en Koran - men tusentals tolknings nyanser. Just därför finns det olika typer av muslimer:
Konservativa, striktreligiösa, fundamentala, extrema, moderata / liberala, sekulära. En del ser islam som sin bakgrund, ursprung, identitet, tradition, kultur eller enbart som hemlandets historia. En del ser islam som politisk och nationalistisk drivkraft. Moderata / liberala muslimer ser på islam som en privat och personlig sak, islam som en del av egen vardag som inte har någonting med staten att göra. Religionen i så fall tolkas (i det mesta) med eget intellekt, förståelse, uppfattning, sätt att tro. Tillämpas enligt egna möjligheter, förmågor, anpassas vid vardagliga krav och tid man lever i. Visst, lyssnar man på en del islamlärda, men man är fri att bilda egen uppfattning om det som hör och utan tvekan att ifrågasätta och kritisera en del saker som man inte håller med. Moderata / liberala kvinnor som bär slöja ser det snarare som ett feministiskt initiativ än religiös krav. Det finns mycket att säga om moderata / liberala muslimer. Du har i alla fall större möjligheter att träffa liknande typer av muslimer än extremister. Allt är upp till dig och det du själv söker och vill se.

Gudmundson har skrivit om en moderat / liberal muslimsk organisation som räknar 40 miljoner människor:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/islam-ar-inte-den-monolit-manga-vill-se_5432479.svd

Men eftersom varje islamofob eller muslimhatare verkar på sin egen plattform, så påstår Gudmundson i det här sammanhanget om att liknande typer av muslimer inte existerar i Sverige. Och Gudmundson är (naturligtvis) mycket ledsen för det.
Men, ja, jag vet inte hur Jonathan själv ser på moderata / liberala muslimer. Det skulle bli kul att veta.

vänligen
/ Ida