tisdag, juli 22, 2008

Hatet mot romer i Italien

Det här är väldigt obehagligt.

Uppdatering 23/7.

Det verkar finnas en del kontrovers kring vad som egentligen hände. Barczyk skriver ett intressant inlägg om det.

Hur det än är med den saken är antiziganismen ett stort problem i Europa. På senare tid med fruktansvärda konsekvenser i Italien och i stora delar av östeuropa. För några månader sedan kunde vi läsa om ett romskt läger som brändes ner i Neapel.

Artiklar om förföljelser av romer:

Lisbeth Linderborg 080528
Irka Cederberg 080605

11 kommentarer:

Anonym sa...

usch!

Ashna sa...

Situationen för romer är rätt så fruktansvärd på många håll i Europa. Men jag blir alltid skeptisk när man bygger ihop den här typen av artiklar kring en enda bild.

Jonathan Leman sa...

dålig faktakoll innan man publicerar nyheter är förstås aldrig ok men det är verkligen vansinnigt hur lite vi talar om ett förtryck som finns så nära. Synd också att det är ett så tveksamt fall som kommer upp när det finns så många konkreta fall av antiziganism att skriva om.

Anonym sa...

jonathan
var är alla dessa konkreta fall av antiziganism? Det borde vara ganska enkelt för dig att skriva om dom då?
Det är lätt att sitta i sverige och tycka att "det är hemskt hur italienarna behandlar zigenarna".
Om du åker ner dit kan du själv se att zigenarna är ett STORT problem. Dom kommer till italien därför att det inte finns någon kontroll där. Dom kan bygga upp sina läger utan större problem. Vissa zigenarklaner tigger. Andra säljer småprylar. Andra spelar musik. Andra stjäl. Zigenarna är alla olika dom också. Media hjälper till att skapa en bild av att zigenarna är likadana allihopa. Eftersom media dessutom förnekar att zigenarna faktiskt är ett problem och att en del (många?) av dom faktiskt stjäl, tigger och skapar andra problem när det för vanliga människor är glasklart kommer medias politiskt korrekta skriverier bara att fövärra situationen. Vanliga människor kommer inte längre att tro på media utan fördomar kommer att växa sig ännu starkare

Jonathan Leman sa...

Anonym

"var är alla dessa konkreta fall av antiziganism?"

Förstörelsen av lägret i Neapel är väl ett fall, tycker du inte?

Ur Lindeborgs artikel:
"Men hatet mot romerna – antiziganismen – lever vidare. Rudko Kawczynski, president för den internationella Roma national congress, framhåller att cirka 3 000 romer mördats mellan 1990–2002 i Östeuropa. Enligt opinionsundersökningar ”hatas” romerna av 90 procent av invånarna i Slovakien och Rumänien, där de utgör 10 procent av befolkningen. Men också 68 procent av tyskarna hyser agg mot romerna, som i Tyskland utgör endast 0,1 procent av befolkningen och i regel är väl integrerade. Med största sannolikhet gäller samma tal för andra delar av Västeuropa."

Först säger du att "Zigenarna är alla olika dom också" för att sedan skriva "zigenarna är ett STORT problem".

Självklart finns romer som ställer till med problem (som inom alla grupper) men hatet mot romer är irattionellt och blint.

Anonym sa...

Självklart var attentatet mot lägret i Neapel ett stort och allvarligt övergrepp mot befolkningen där. Sådant skall naturligtvis aldrig accepteras. Men "du/ni" kanske ochså borde redovisa orsaken/bakgrunden till attentatet. För det första hade en romsk kvinna försökt stjäla ett italienskt barn (enligt vissa inte så ovanligt), för det andra har flera fall av mord och våldtäkt utförda av romer skakat Neapel och övriga Italien. Jag kan gräva fram källor om någon insisterar.

Randor

Jonathan Leman sa...

Förintelseförnekaren Randor, eller minns jag fel?

För det första. Det är osäkert om den romska flickan ens försökte kidnappa barnet. Du tycks mena att det räcker att en rom utför ett brott (eller påstås ha utfört ett brott) för att alla romer ska straffas och fördrivas.

En sjuk och obehaglig attityd.

Anonym sa...

Detta är den första kommentaren jag skriver hos dig så du kan sitta lugnt i båten jag är ingen förintelseförnekare.

Och nej, jag tycker inte alla romer skall straffas och fördrivas. Men de begår brott bör repatrieras omgående. Och om hela familjen riskerar utvisning i fall någon begår ett brott så är det ytterliggare ett incitament alla hålla efter varandra åtminstone under asylprocessen.

/Randor

Jonathan Leman sa...

Hur kommer det sig att Randor är ett så populärt smeknamn? Är inte Randor en seriefigur?

I en kommentar till bland annat detta inlägg dyker en Randor upp för att försöka skriva om historien lite:

http://jonathanleman.blogspot.com/2007/11/koreabloggen-om-stefan-hjertn.html

Denne Randor frekventerar bloggar med div antisemitiska inlägg.

Det kan alltså vara värt att fundera på att byta nickname om du inte vill förväxlas.

Randor, du har visat var du står genom att kalla ryktet om att en romsk flicka skulle ha försökt kidnappa ett barn för själva orsaken till till att man brände ner lägret. Det må ha varit en utlösande faktor men orsaken är antiziganismen. Utan hatet skulle man inte skuldbelägga alla romer.

Anonym sa...

"Randor, du har visat var du står genom att kalla ryktet om att en romsk flicka skulle ha försökt kidnappa ett barn för själva orsaken till till att man brände ner lägret. Det må ha varit en utlösande faktor men orsaken är antiziganismen. Utan hatet skulle man inte skuldbelägga alla romer."

Varför tror du då att "antiziganismen" existerar? Blir man bara fientlig mot några eller någon utan anledning? Det är bekräftat att romer är kraftigt överreprsenterade vad gäller bidragsberoende och diverse kriminalitet. I Malmö tidning citerades för några år sedan en polisman i Rosegård. Han sade: "Zigenare är värst av alla här". Jag tror att skepcis och förakt mot vissa individer och grupper beror på hur dessa beteer sig och uppfattas av andra. Självklart är inte alla romer bovar och/eller bidragsfifflare men överrepresentationen medför att dessa uppfattningar och värderingar skapas och frodas. Det bästa tror jag är att ställa krav på invandrare som kommer redan från första början så att de veta vad som gäller. Kravlösheten medför att romer (och alla övriga ochså för den delen)tror att det är fritt fram att vara hur som helst och göra vad som helst. Så finns en växelverkan. Ja, det ryktet om kidnappning som var den utlösande signalen. Och jag har redan fördömt attentatet. Men du kanske själv är något konspiratorisk, dvs att jag egentligen är något annat än vad utger mig för att vara?

Angående nicket så har haft några stycken genom åren och jag har inte sett så mycket antisemtism hos andra som kallat sig detta. Har du några fler exempel så visa mig gärna. Och förresten så är inte historierevision olagligt enligt svensk lag. Jag är därför inte så fruktansvärt rädd om jag skulle bli förväxlad även om det skulle vara olustigt.

/Randor= Numera Tibor

Jonathan Leman sa...

"Varför tror du då att "antiziganismen" existerar? Blir man bara fientlig mot några eller någon utan anledning? "

Du tror på att skuldbelägga offren för förföljelser.

"Och jag har redan fördömt attentatet"

fast väldigt halvhjärtat. Du är noga med att poängtera att "romerna" (som grupp och kollektiv) har sig själva att skylla. Det är att rättfärdiga antiziganismen.