torsdag, oktober 16, 2008

McCain, Pallin och en obehaglig retorik

I Daily Show om skrämselkampanjerna mot Obama:Jon Stewart kommenterar den antiarabiska retoriken som riktas mot Obama här:

9 kommentarer:

Jacobssons tankar sa...

Jag vet inte vilken sida du står på Jonathan. I bland verkar du stå på Israels sida och ibland verkar det vara Arabernas. Jag tycker att det är bra att det amerikanska folket får veta att om dom röstar på Obama kommer dom att få en president som tar sin hand från Israel och istället ska skapa kontakter med Araber. Du verkar heller inte påläst om Obamas bakgrund som elev i koranskola i Indonesien, eller detta: Nation of Islam leader Louis Farrakhan said, "Barack Obama to me, is a herald of the Messiah. Barack Obama is like the trumpet that alerts you something new, something better is on the way."

Tja vad säger man????? Var du glad att McKain försöker få fram sanningen om mannen som kan bli nästa president i USA.

Jonathan Leman sa...

Du undrar vilken sida jag står på.Jag är faktiskt glad att du har svårt att placera mig. Jag står för motstånd mot intolerans och rasism. Alltså är jag emot Pallins och din propaganda mot Obama. Naturligtvis är jag även emot rasisten Farrakhan och det är Obama också som tagit avstånd från honom.

Obama-folket tog även snabbt avstånd från Jesse Jacksson grumliga påstående om sionisters makt.

http://blog.z-word.com/2008/10/jesse-jackson-falls-off-the-wagon/?

Charlotte W sa...

"Nä, han är ingen arab, han är en hederlig familjeman!" Gode gud....

Anonym sa...

Så, Jonathan, man får ju hoppas att du är emot bådas propaganda mot varann för det är en del av amerikansk politik, tyvärr. Att Obama har sagt att han skulle sitta ner och tala med Ahmadinejad på presidentnivå - NB utan pre-conditions - lär vara sant. Detta går McCain emot; talar om krav att Iran erkänner Israels rätt att existera och stoppa hot och pågående terror via Hezbollah och Hamas innan tal på presidentnivå äger rum. Annan kontakt är han inte emot.

Obamas samarbete med terroristen William Ayers i Chicagos politikervärld är något många amerikaner undrar över. Nog finns det material för politiker att slänga där för att skapa misstro. Båda sidor gör det!

Nog kan man klippa ihop och få till det i komedivärlden. Saturday Night Live har haft fest med att driva med Palin och hennes stil. Nu hör jag att Palin ska bli gäst på SNL. Det blir nånting det.

Problemet blir när man tyder hej vilt från detta, en komedisajt, att McCain skulle rikta antiarabisk retorik mot[sic] Obama. Det känner jag är feltytt av Jonathan; de flesta amerikaner som ser Stewart skulle nog inte se det så heller.

Den antiarabiska kommentaren kom från kvinnan i publiken. Att sen McCain klantade sig i svaret var ju penibelt men jag är inte beredd att se det som att McCain riktar antiarabisk retorik mot Obama eller antiarabiskt öht. Man kan tyda det han sa på olika sätt. Svar på stubinen till kvinnans dumma mening, utan värdeladdning, ett klargörande att Obama inte var arab. Och det är han ju inte, eller? Sedan försökte McCain, tyckte jag, uppriktigt (skakade lite uppgivet på huvudet, sa no,no,no...) ta avstånd från kvinnan med att säga att Obama var en hederlig man, inte terrorist även om han tidigare anklagat Obama för att ha associationer med en terrorist (Ayers). Men visst kan man tyda det negativt - eller positivt.

Tydligen blev McCain lite skärrad över att han hade eggat upp publiken, ena ignoranta rackare. Det var det som var det roliga med komedisnutten: man skapar olyckligtvis ett monster som sedan tar över. Min syn i alla fall, for what it's worth. Jag tror inte någon av er två, Jonathan och Charlotte, luras att tänka att attacker mot terrorister och Ahmadinejad = attacker mot araber, utan det var svaret till den arabofobiska kvinnan som gjorde't?

Igår såg jag den första dialog jag tyckte om mellan Obama och McCain. Det var enbart roliga meningar, båda drev med sig själva och motståndaren med snudd på en "roast" vid en officiell minnesmiddag i new York (av nånting jag inte minns :( ). Obama skrattade först gott och sedan var det McCains tur att skratta åt Obama. Önskar jag kunde hitta ett oklippt klipp av de presentationerna.

A-K Roth

Jonathan Leman sa...

A-K,

du blandar in säkerhetspolitik i det hela. iran har inget med detta att göra och McCain och Obama får naturligtvis ha olika synpunkter på vilken politik som ska föras. Men som sagt, det är en annan diskussion.

Visst finns negative campaigning från båda hållen men även det är en annan diskussion.

Vad det här handlar om är att McCain valt en running mate som använder sig av en antiarabisk retorik.

Jag berörde kort detta i en artikel tidigare i somras:

"Liknande idéer har vi även kunnat se i det amerikanska valet där hätska kampanjer bedrivits mot Barack Obama. Man har försökt utmåla honom som muslim och låtit det påstått "muslimska" representera opålitlighet och illojalitet med USA."

http://www.expressen.se/debatt/1.1199240/sahlins-sossar-lierar-sig-med-extremister

Det bygger på ett rasistiskt tänkande som man bör ta avstånd från oavsett vilken kandidat man sympatiserar med.

Sen är Pallin en religiös fundamentalist som vill förbjuda abort. Hon har även stött den konservativa oberoende politikern politikern Pat Buchanan som bland annat gjort sig känd för antijudiska konspirationsteorier.

Obamas och McCains roliga tal har jag också spanat in. Riktigt kul faktiskt.

Anonym sa...

Hej igen!

Jag drog upp detta med "Obama och tala med Ahmadinejad" för att det diskuterades en hel del dem emellan i en debatt och hör till samma radda anklagelser som dem om det påstådda samröret med den terroristen Ayers.

Jag har gått igenom klippen flera gånger och jädran i den om inte min man och vuxna dotter avbryter och villar bort mig titt som tätt. (Kan dom inte hitta nånting själva?) Med risk för att jag kan ha missat nånting - får lyssna igen när jag är ensam - hörde jag inte antiarabisk retorik från Palin i klippen. Hörde inte ordet arab från henne. Jag har emellertid på annan plats hört henne tala om önskan att USA ska slippa vara beroende av olja. Kan hon ha sagt "arab oil", ett vanligt uttryck som jag inte ens tänkt kan vara föraktfullt men kanske är det? Om hon har sysslat med arab-bashing är jag den förste att fördöma henne! Är det i början, mitten eller slutet av klippet? Vilken av de två klippen var det? Jag tyckte de såg likadana ut.

Ja, Jonathan, många går i taket över Palins kristna övertygelse, att hon, ve och fasa, inte gillar abort, att hon tycker det är synd. Hon har rätt till sin åsikt bara hon inte vill pådyvla mig den. Vad hon gillar och inte gillar är hennes sak och skrämmer inte mig för jag har inte sett något tecken på att hon vill tvångsinföra förbud på federal nivå.

Jag har nog en annan inriktning än många hemmasvenskar: jag blir inte så himmelens upprörd över att somliga är religiösa i USA eller att en VP-kandidat är troende. Finns det nån amerikansk president som inte har hållit på med religion, bönestunder med Billy Graham etc? To each his own, tycker jag, så länge alla har frihet att tro eller inte tro som de vill. Som somliga går på, kunde man tro att Palin tillhörde en grupp som vill bomba abortkliniker! Tycker det har gått en del hysteri i retoriken om alla kandidater i valet utom Joe Biden.

Men hur är det med synen på Obama i Sverige? Var det inte en Åsa Linderborg som ondgjorde sig över att Obama var israelvänlig, ve och fasa det också?

Mvh,
A-K

Anonym sa...

P.S. Om Palin stött Pat Buchanan - fy för di lede! - är det dåligt. Får googla om det.

A-K

Jonathan Leman sa...

A-K,

långt innan Pallin blev running mate har dessa anklagelser mot Obama kommit, land annat från delar av republikanerna och den konservativa rörelsen. Det har handlat om att Obama, på grund av sitt ursprung, inte är att lita på. Han påstås vara lojal mot andra makter. Känner du inte igen detta från Israellobby-retoriken? Sådant ska alltid fördömas.

När det gäller Pallin och abort så är det ju just det att hon i maktpostition KAN pådyvla andra sina åsikter. Det är det som skrämmer. Naturligtvis får hon vara hur religis hon vill. Även om ett federalt förbud inte står för dörren så kan hon röra politiken i en sådan riktning och bidra till att ytterliggare stigmatisera kvinnor som gör abort i en del delstater.

Anonym sa...

Ja, Jonathan, jag har hört dessa anklagelser mot Obama och förkastar dem men jag har inte hört dem från McCain och Palin.

Palin har använt uttryck som "pal around with terrorists" och syftar på William Ayers, en person så avskydd att University of Nebraska under order av guvernören, efter påtryckningar av allmänheten, sa nej till att han talade där, igår. Det är bombningar, mord och förstörande av familjer vi talar om i deras grupp, The Weather Underground.

Och - jag har hört förkastliga anklagelser från den andra sidan mot McCain och Palin - bl.a. från John Lewis när han jämställer McCain med George Wallace, segregationisten - men jag har inte hört dem från Obama och Biden.

Ja, en person i maktposition KAN pådyvla åsikter.Det är en risk i varje administration.Men de kan inte göra sina åsikter till lag i USA.

Du glömde min fråga. Så vad var det som var antiarabisk retorik hos Palin, det som var huvudtesen om jag förstått rätt?

NB, jag är pro-choice. Och jag gillar Biden bättre än Palin även om Biden liksom all fyra i denna tävling böjer sanningen när det passar. Politiker! Och jag tror att vi kommer att få vår förste afrikansk-amerikanske president.

A-K