lördag, oktober 11, 2008

Palestinagrupperna bör ta ansvar

(Uppdatering 081128: Läs även mitt inlägg Palestinagruppernas teori och praktik)

Inom den pro-palestinska rörelsen uppstod för ett par år sedan en strid mellan dem som gav sitt stöd till den internationellt uppmärksammade antisemitien Jöran Jermas/Israel Shamir och dem som tog avstånd från hans judehat. Ammar Makboul var en av dem som tog avstånd från Shamir.

Beklagligt nog fanns även i avståndstagandet från Shamir/Jermas och hans bok Blommor i Galiléen legitimerande av de djupt problematiska kristallnattsmanifestationer där man mer eller mindre tydligt jämställer tyska nazister med judar. Avståndstagandet från Shamir och hans litteratur visar ändå på någon sorts medvetenhet om problematiken att pro-palestinsk aktivism även lockar rasister.

På måndag har Palestinagrupperna i Sverige (PGS) en manifestation tillsammans med bland annat svenska kyrkan. Marknadsföringen sker bland annat hos bloggaren och vänsterpartisten Jan-Inge Flücht där mytologiska framställningar av en pro-israelisk lobby som påstås tysta all kritik mot Israel varvas med grov demonisering av Israel och påståenden om att palestinierna blir utsatta för en Förintelse på samma sätt som judarna av nazisterna.

Palestinagruppernas Anna Wester (webredaktör och informationsansvarig) tipsar regelmässigt om inlägg i Flüchts blogg. Wester rekomenderar läsarna att ta del av Flüchts reklam för aktiviteten (Rubriken är "Palestinierna - Förintelsens senaste offer").

Det är dags för palestinagrupperna att visa att de är medvetna om att pro-palestinsk aktivism lockar inte bara människor med legitima anspråk utan även sådana som ser ett forum för rent eller förklätt judehat. Det är dags att ta avstånd från de senare.

Uppdatering 12/10: I PGS stadgar står att man "
bekämpar all form av rasism, antisemitism och främlingsfientlighet". Det vore klädsamt om man levde upp till det och trovärdigheten i Israelkritiken skulle stiga i kurs om man tog sina egna stadgar på det allvar de förtjänar.

Uppdatering 2: Anna Wester om Jinge och rasism:

"...det var något om att jag länkar till Jinge och att han skulle vara rasist. Mitt svar: Jinge är inte rasist. Jag länkar inte till rasister."
Här finns ett antal exempel som visar den tydliga antisemitiska tendensen på Jinge.se.

Vidare läsning:

  • I en läsvärd artikel i Expo kan man bland annat läsa om Palestinagruppernas ordförande Per Gahrtons tidigare försvar av Ahmed Ramis nazistpropaganda.
  • Charlotte Wiberg har skrivit läsvärda inlägg om antisemitismen i vänsterbloggosfären här, här och här.
  • Debatten i Arbetaren om Israel Shamir och den pro-palestinska rörelsen kan man ta del av här.

3 kommentarer:

Charlotte W sa...

Hade hoppats på att Anna Wester skulle vara lite klokare än så.
Men har du inte länkat till fel postning hos henne, egentligen?

Jonathan Leman sa...

visst tusan hade jag länkat till fel postning. Ordnade det nu. Tack för upplysningen.

Johan K sa...

"Beklagligt nog fanns även i avståndstagandet från Shamir/Jermas och hans bok Blommor i Galiléen legitimerande av de djupt problematiska kristallnattsmanifestationer där man mer eller mindre tydligt jämställer tyska nazister med judar."

Tyvärr finns det medmänniskor som går ännu längre:

http://tobiasstruck.blogspot.com/2008/10/vr-syn-p-judar.html

Deta var bara ett av de mildaste exemplen från dennes blogg må tilläggas.