tisdag, juni 02, 2009

Grumlig sportjournalistik

Sportkrönikören Jan Majlard skriver att "Zlatans ursprung från närliggande Balkan inte ska underskattas" och att fotbollspelaren "utför sina konster nästan på mammas gata".

Olle Svalander kritiserar i en krönika Majlards benägenhet att tolka Zlatan Ibrahimowics karaktär och spelstil i ljuset av etnisk bakgrund:

Kort geografilektion: mammas gata för Zlatan ligger i en förort till Malmö. Att han skulle spela bättre för att han känner sig mera hemma närmare Balkan är inte bara så korkat att det faller på sin egen orimlighet, det är ett grovt påhopp på den som ska leda de blågula laget på lördag.

Det är att säga: Du är inte riktigt svensk. Du hör hemma någon annanstans. Vad du än gör för oss kommer du aldrig att bli en av oss. Det är rasism.


Mats Wiklund uppmärksammar också Majlards krönika.

Zlatan Ibrahimovic är född i Malmö, av föräldrar från Kroatien och Bosnien. Men enligt Majlards rasbiologiska resonemang är det alltså något i blodet hos Interspelaren som bidragit till hans framgångar. Undrar hur han förklarar fenomenet Gunnar Nordahl, som också vann den italienska skytteligan - fem gånger. Nordahl föddes som bekant i Hörnefors, dessutom av ursvenska föräldrar. Det var väl den genetiskt betingade svenska kylan som triumferade över de lättrörda sydlänningarna.

Redan för ett par år sedan uppmärksammde Tony Ernst Maljards beskrivningar av fotbollsstjärnan med negativa attribut som ställs mot en föregivet hederlig svenskhet.

Damon Rasti, som även tidigare skrivit om ämnet, kommenterar också.

5 kommentarer:

Damon sa...

Tack för länkar. Intressant att se hur andra uppmärksammar hans "journalistik". Tråkigt bara att SVD vägrar att göra något åt saken...

Jonathan Leman sa...

Hej Damon,

det vore bra om frågan kunde hanteras inom sportvärlden. Någon annan sportjournalist borde ge sig in i debatten.

Här är ett annat exempel på vardagsrasism i det offentliga som ytterst få reagerade på.

Min kritik av Marcus Birro:
http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/20/marcus-birro-har-visst-uttryckt-obehagliga-ideer-om-judar

Replik av Birro:
http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/20/marcus-birro-fel-av-mig-att-skriva-om-elitism-judism

Repliksvar av mig:
http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/22/marcus-birros-ursakt-slatar-inte-over-hans-fordomar

Dennis sa...

När det handlar om Majlard så är det inte bara Zlatan han ogillar, jag reagerade mot en krönika förra året. Och det här inlägget är kanske relevant det också. Majlard är inte bara en tafflig stilist, hans idéer är unkna.

Jonathan Leman sa...

Dennis,

tack för länkarna till dina inläggr. Det är ingen trevlig bild tornar fram.

Charlotte W sa...

Kom plötsligt ihåg den här totalt sexistiska krönikan nu också: http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_1582067.svd