fredag, oktober 09, 2009

Antisemitism i New age-miljöer

Eigil Söderin skriver i Efter Arbetet om antisemitiska böcker i en New Age-butik i Malmö.

Själv har jag skrivit om just det här ämnet i senaste numret av Expo (endast i papperstidningen).

8 kommentarer:

Charlotte W sa...

Bra att din artikel har effekt. (Hade det inte varit för den hade väl inte detta i Malmö uppmärksammats.)

markus sa...

Anti-semitism flyter tyvärr in i New Age-diskursen ibland. Vilket kan tyckas märkligt med tanke på att NA annars associeras med andlighet, tolerans och kärleksbudskap. Det finns förklaringar till detta. Inom NA finns misstänksamhet mot "systemet" och dominerande ortodoxi vad gäller politik, vetenskap och religion. Detta öppnar ibland för konspirationsteorier, inte minst föreställningen om att världen styrs av en dold elit (Illuminati) som står bakom kapitalism och allt elände. Konspiracismen delas av radikala politiska grupper i USA där den styrande gruppen anses vara judar/sionister. Och plötsligt förenas ufologi, konspiracism, new age, antikapitalism och antisemitism. David Icke är exempel på just detta. Har för mig att det finns inslag av det i rörelsen Zeitgeist också, om man vill se den som NA. Vad gäller Alice A Baileys antisemitism är jag lite osäker, men det kan finnas en bakgrund i teosofins föreställning om "rot-raser".

Lästips om detta: Michael Barkun "A Culture of Conspiracy."

Fredrik sa...

David Icke är ingen antisemit. Han är en tokstolle som angriper allt möjligt. När han skrivit om Sion vises protokoll i Robotarnas uppror gjorde han det med hänvisning till att protokollen användes av frimurare, inte judar.

Torbjörn Karfunkel sa...

Jag såg en reklambanner i Facebook för några veckor sen om att David Icke kommer till Gbg nästa vecka:

http://anarchos.se/

David Icke till Sverige - beställ din biljett här!

Oändlig kärlek är den enda sanningen, allt annat är illusion Oändlig kärlek är den enda sanningen, allt annat är illusion Oändlig kärlek är den enda sanningen, allt annat är illusion @ Det är med stor glädje som vi på Anarchos kan meddela att vi den 24 oktober i Göteborg i år kommer att arrangera ett heldagsseminarium med den engelske författaren och föredragshållaren David Icke. Senaste gången David Icke gästade Sverige var i november 2000 då han besökte Stockholm, och nu är det alltså dags för Göteborg att välkomna denne frispråkige kritiker. För den som inte känner till David Icke och vill veta mer om honom och hans budskap kan vi rekommendera vår egen utgivna bok, Oändlig kärlek är den enda sanningen, allt annat är illusion, som nu snart finns i pocketutgåva! Förhandsbeställ den redan nu och du får 10% rabatt på ordinarie pris. Läs mer och beställ den här. Är du mer intresserad av den större mjukbandsutgåvan finns den ännu kvar att beställa här.
Biljetter till detta heldagsseminarium kommer endast att kunna beställas här via Anarchos webbplats och behöver förskottsbetalas.

Anonym sa...

<<...antisemitiska böcker i en New Age-butik i Malmö.<<

Även i Sthlms alla New-Age butiker säljs D.Icke och annan hatlitteratur..

Men ni skriver ngt sent om detta ämne..
Detta togs upp bla i EXPO och andra källor för länge sedan:

2001 - Anarkosyndikalistisk tidning Direkt-Aktion
Aromterapi och judehat
http://www.yelah.net/articles/newage

Expo- 2003
http://www.expo.se/2003/48_374.html

Rasmus Fleischer..2005..Varning för konspirationen
http://blog.lege.net/content/arena__varning_for_konspirationen__20051013.html


Anja Partanen :)) - 2006
http://anjapartanen.blogspot.com/2006/09/oriana-fallaci-free-speech-and-hate.html

Det är inte så ofta vänstern och högern är överens om någonting, men i fallet D.Icke både vänstern och högern slår fast att D.Icke är smygnazister.
D.Icke blev sparkad från Green Party i S. Britannien 1995 just p.g.a. hans rasistiska konspirationsteorier.

Anonym sa...

Ett tillägg till min tidigare kommentar.

Läste i EXPO för ca 9 år sedan en artikel om hur en journalist från EXPO (kommer inte ihåg namnet) besökte två New-Age butiker i Sthlm, en på Drottniggatan och en på Söder. I båda butikerna hittade han en hel avdelning med böcker av David Icke, Juri Liina och Adelskog.
Köpte man D.Ickes böcker fick man också med Sions Vises Protokoll som grädde på moset.

EXPO-journalisten frågade expediten i New.Age butiken varför de säljer hatlitteratur. Hon svarade att alla dessa böcker handlar inte om hat, utan om KÄRLEK..

Jag kunde tyvärr inte hitta den här EXPO-artikel på nätet.

Anonym sa...

Att kalla David Icke antisemit är bara att urvattna ordet helt och hållet...jag är en av de som var på föredraget i Göteborg och jag kan inte påminna mig något utfall mot judar alls. Han pratade visserligen om att en del familjer, som Rothchilds har mer makt än andra, men hur här det så kontroversiellt? Han pratade lika mycket om familjen Rockefeller och de är väl inte av judiskt ursprung alls eller? Sen kan man håna Icke för saker han sagt om utomjordingar och annat, men antisemit...nej. Jag brukar gå i tåg mot rasism varje år och jag uppskattar tidningen Expo...men ni borde nog lägga kraft på annat än Icke.

Jonathan Leman sa...

@anonym

när det gäller Icke är du dåligt informerad. Här finner du lite om Ickes syn på Förintelsen bland annat

http://www.publiceye.org/Icke/index.html

Här är en nyare text av Icke där "sionisterna" tillskrivs en sinister nyckelroll i den konspiration Icke påstår ligger bakom den ekonomisa krisen

http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=463&keywords=david+ike