måndag, oktober 19, 2009

"det största utländska hotet sedan andra världskriget"

I Aftonbladet publicerades i dag ett mycket grovt antimuslimskt och rasistiskt debattinlägg signerat SD:s partiordförande Jimmie Åkesson.

Gunnar B Hansen, Vi I Sverige, Marteus i Expressen och Rydå i UNT bemöter.

Uppdatering: Lyssna även på debatten mellan Peter Wolodarski och Jan Helin i gårdagens Studio ett.

Uppdatering 2: Daniel Poohl kommenterar landsdagarna och debattartikeln i AB.

Uppdatering 3: Fredrik Malm på SVT:s debattsajt.

Uppdatering 4: Åkessons påståenden granskas i Aftonbladet och i SvD.

Uppdatering 5: Diskussion i P1-morgon.

Torsdag 22 oktober 2009 kl 06:15 Sverigedemokraternas strategi
De senaste dagarna har Sverigedemokraterna dominerat de svenska medierna efter partiledaren Jimmie Åkessons uppmärksammade debattartikel i Aftonbladet. Roland Zuiderveld, journalist på SVT, menar att mediedramaturgin är ungefär densamma som när Sverigedemokraternas motsvarighet i Nederländerna, PVV, på kort tid tredubblade sitt väljarstöd. Hör Roland Zuiderveld i samtal med Daniel Pool, journalist på tidningen Expo.

Uppdatering 6: Henrik Oscarsson och Jens Rydgren kommentarer i Expo.

5 kommentarer:

David Munck sa...

Jag har inget större förtroende för AB:s publicistiska omdöme, men kan de ha råkat göra nytta just här? Det verkar som om SD förlorat mest på inlägget, framför allt förlorat sin aura av rumsrenhet i mångas ögon. SD överskattade kanske(på liknande sätt som Expressens ökända löpsedel på 90-talet "Så tycker svenskarna: Kör ut dem" med svenska flaggan omgjord till hakkors) styrkan i den rasistiska opinionen. Liknande erfarenheter gjordes under vänstervågen i Italien kring millenieskiftet, där högermedia försökte blåsa upp de invandrarfientliga grupperna och överdriva deras antal i demonstrationerna.

Dock, även om jag skulle ha rätt i denna hypotes så var det föstås ett högt pris att betala för alla Sverigemuslimer som känt av hetsen i artikeln. Men om det kan bidra till att SD inte kommer in i riksdagen (och ännu mindre blir accepterade i någon regering) så känns det nästan som om det var värt det.

Jonathan Leman sa...

Jag delar din analys när det gäller publiceringen.

roberth sa...

Du borde skämmas! FY FAN!

Jonathan Leman sa...

roberth,

aj, du fick mig. Jag skäms som en hund.

David Munck sa...

Läs dock också detta tänkvärda inlägg på DN Debatt:

http://www.dn.se/opinion/debatt/svenska-medier-leker-pa-sverigedemokraternas-villkor-1.978669

Artikelförfattaren menar att uppmärksamheten snarast kan hjälpa Åkesson att få genombrott som en svensk motsvarighet till Geert Wilders eller Pia Kjærsgaard.

En intressant skillnad är dock högerpopulisternas hållning till gay-rörelsen. Holländska och danska högerpopulister är oftast sexliberala och homovänliga och menar att muslimerna förstör den toleranta och frivola holländska/danska kulturen.
(Pim Fortuyn var ju t.o.m. bög själv.) Åkesson har däremot angripit queerkulturen och verkar, liksom tidigare John Bouvin från Ny demokrati (minns någon hans charad i riksdagen?), försöka locka homofober som anser att KD blivit för anpassliga:

http://www.expressen.se/debatt/1.1744485/jimmie-akesson-bra-att-hagglund-sagar-kultureliten

Troligen antas frikyrkoidealen vara starkare i Sverige...

En annan vattendelare för extremhögern i Europa är Israel-Palestina-konflikten. Åkesson har valt att försöka flirta med Israel-vännerna med islamister som gemensam fiende. Le Pen i Frankrike däremot har ju också stöd hos antisemitska vrak från Vichy-regimen.