onsdag, mars 24, 2010

Uttalande i SvD

Svenska Dagbladets kulturdel har idag en tillbakablickOmars radikalisering och hur hans omgivning såg på honom före och efter. Jag är en av dem som uttalar sig.

Omars uppgång och fall är en personlig tragedi, men flera som jag talar med tycker att det mest skrämmande i historien är framväxten av en ny typ av allianser, ett fenomen som syntes tydligt under demonstrationerna mot Israel under Davis Cup i Malmö.

–Det är ursprungligen en amerikansk företeelse, säger Jonathan Leman från tidskriften Expo. Sedan länge finns ett samarbete mellan Nation of Islam och den vita maktrörelsen i USA. På samma sätt har Omar skapat en koalition av radikala muslimer och politiska extremister, och de förenas av att de ser ”sionismen” som den avgörande fienden.
Det jag menade var inte att företeelsen är specifikt amerikansk utan att det är ett mönster man kunnat se i USA i flera decennier. Orsaken till det är att USA betydligt längre har varit ett mångkulturellt samhälle och att olika extremistgrupper som är anhängare av separatism förhåller sig till det. Hos SPLCenter kan man läsa om kopplingar mellan KKK och Nation of Islam. I Sverige förenas en del vit makt-aktiviserna med Mohamed Omar i det att de båda inte vill att muslimer ska vara en integrerad del av det svenska samhället. Från vit makt-hållet handlar det om att man anser att Sverige hotas om olika minoriteter blir en del av det svenska. Då är det bättre att minoriteter lever avskiljt så att de lättare i framtiden kan repatrieras. Det radikala muslimska perspektivet handlar om att få så många muslimer som möjligt att bli motståndare till det moderna samhället och den påstått "sionistiska" demokratin som finns i Sverige.

Inom båda grupperna förenar tron på en världsjudisk konspiration som förklarar de upplevda problemen i Sverige och i världen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en intressant artikel Jonathan. Däremot tycker jag inte att Davis Cup-demonstrationen visade upp några tecken på en regelrätt allians mellan några. Det syntes till en del hamasflaggor men det var ingen organisation arrangörsgruppen som låg bakom det vad jag vet. Och Omar hade väl inget med den demonstrationen att göra?

Jonathan Leman sa...

Det jag framför allt tog upp när det gäller allianser var Al-Quds-demonstrationen på Sergels torg. Lite olyckligt att det ser ut som att jag anser att Stoppa matchen är ett bra exempel på allianser mellan nazister och radikala islamister. Vit makt-gruppen kamratskap karlskrona flaggade förvisso om närvaro men det är ju inte ett bevis på en allians.

Men även i samband med stoppa matchen samarbetade radikala islamister med vänsterorienterade israelkritiska opinioner. Det är ju också en typ av ohelig allians egentligen eftersom radikalislamisterna inte är anhängare av demokratin.

doublecorona sa...

Det är inte Mohammed Omar som är extremist, det är islam i sig som är en extrem ideologi-religion. Ta och läs bara denna samling av Haditherna (som efter Koranen är islams allra viktigaste plattform):

http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/bukhari/

Anonym sa...

Den där nazistutspelet var nog mer en mediakupp (rätt lyckad faktiskt).

Är själv engagerad i vänstern och vill gärna höra om när konkret samarbete ägt rum inför demonstrationer. T.ex. vilka "opinioner" som allierade sig kring Stoppa Matchen? Handlade det om organisationer eller enskilda debattörer?

Jonathan Leman sa...

@doublecorona

andra religioner har också extrema inslag. Man kan inte peka på några citat från religiösa texter och säga: Sådana är dom.

@Chris

Det jag syftade på var att alla var välkommna, även grupper med en extremistisk plattform, i nätverket stoppa matchen vars initiativtagare var Olof Holmgren (VSF).

Lite om den saken finns här:

http://sydsvenskan.se/malmo/article416568/Matchen-om-matchen.html

Men som sagt, resonemanget jag tog upp när jag intervjuades i SvD om oheliga allianser och parallellen till separatistiska extremistgrupper i USA var Al Quds-demonstrationen i Stockholm, inte Stoppa matchen.