onsdag, maj 28, 2008

Mana är ingen journalistisk produkt

I en Facebookgrupp som drivs av Mana-redaktörerna Joacim Blomqvist och Ann-Sofie Jakobsson kan man läsa följande:

"Högern ger inte upp. Nya Mana har inte ens nått brevlådorna innan vi attackeras igen"

Den som följt diskussionerna kring Mana blir knappast förvånad. Manaredaktionen befinner sig i ett permanent igelkottsförsvar, präglat av lika delar självrättfärdighet och paranoia. Fienden lurar överallt. Till och med antirasistiska Expos kritik mot tidningen är, sett ur Manaredaktionens perspektiv, ett led i maktens kampanjer för att tysta Mana. Ett annat exempel på "attacker" från "högern" är ett referat i Journalistförbundets tidning från ett samtal mellan Manas nya ansvariga utgivare, Rebecca Selberg, och Rakel Chukri på Publicistklubben i Malmö.

I Journalistens referat stod: "Selberg medgav att kvaliteten varit ojämn, och att man släppt igenom en text på Manas sajt med antisemitiska formuleringar."

Något undrande inför i vilken text Selberg kunde sträcka sig till att erkänna problematiska "formuleringar" tog jag kontakt med Rakel Chukri, kulturskribent på Sydsvenskan, som ledde samtalet på Publicistklubben.

Det visade sig att det var formuleringarna om påstådd israelisk snikenhet och girighet i en artikel från 2007 som Rebecca Selberg nu beklagade. Hon angav även själv "sionistisk lobby" som en olämplig formulering hon inte hade släppt igenom idag. Även reportern Kristian Alm bekräftar att Selberg själv tagit upp exemplet "sionistisk lobby" och tyckte att det inte att det skulle ha publicerats".

Förutom debatten om Manas amtisemitsm fanns också en diskussion om användandet av termen husneger. Rakel Chukri berättar att Selberg innan utfrågningen sa att termen ”husneger” är problematisk och att ordet inte skulle publiceras igen.

Rakel Chukri har tidigare haft Selberg som medarbetare på studenttidningen Lundagård men har nu svårt att ta Mana på allvar. Det är inte förtroendeingivande att Babak Rahimi fortfarande sitter kvar på redaktionen.

"Mana är knappast en journalistisk produkt i första hand, det är snarare aktivism i pappersform. Det behöver inte vara fel men redaktionen har präglats av en märklig bunkermentalitet där minsta lilla kritik utifrån har tolkats som en krigsförklaring", säger Chukri. Hon har svårt att känna något större förtroende för Selberg och Mana.

2 kommentarer:

Charlotte W sa...

Det är verkligen hemskt att antisemitism regelbundet försvaras från vänsterhåll. En del av vad som gör det omöjligt att diskutera antisemitism inom vänster på ett vettigt sätt är att det blivit "höger" att tala om antisemitism. Gör man det börjar Jingefolket yra om Per Ahlmark osv (vilket iofs är intressant bara det). Ahlmark är värre än Ahmed Rami i Jingefolkets värld, verkar det som.
Undrar vad Jinge & Co anser om benämnandet av "sionistisk lobby" som ett problematiskt begrepp. De använder sig ju av det var & varannan dag!

Jonathan Leman sa...

"Det är verkligen hemskt att antisemitism regelbundet försvaras från vänsterhåll."

håller med, värst är att det är fullt möjligt att kombinera "antirasism" med rasism mot judar.

Jag tycker du beskrev det riktigt bra i det inlägg "Antisemitiska uttryck":

"Men självklart anser inte Selberg att detta är någonting att bråka om. "(I) i grunden menade hon att kritiken var politisk, och att alla som riktar kritik mot Israel utsätts för argumentet att vara antisemitisk." Ett, precis som Jonathan skriver, slentrianmässigt påstående det där sista. Och egentligen är det, eller borde vara, tämligen anmärkningsvärt att en föregivet antirasistisk tidskrift tar så lätt på detta att man själv "råkat" släppa igenom rasistiska uttryck. Hos politiska motståndare läser Mana in hela avgrunder av rasistiska och sexistiska föreställningskomplex, där räcker det med en tvetydig formulering - men när man själv går över gränsen handlar det tydligen bara om ett misstag i arbetet, bara om olyckliga formuleringar som förstås egentligen inte betyder något."

http://kamfertext.blogspot.com/2008/04/antisemitiska-uttryck.html

"Ahlmark är värre än Ahmed Rami i Jingefolkets värld, verkar det som."

Jepp, misstänker att många i de kretsarna ser Rami som en "missförstådd" Israelkritiker.