lördag, januari 31, 2009

Hur var det nu, Selberg?

I en artikel i ETC där antisemitiska uttryck i Mana på traditionellt sätt viftas bort påstår tidskriftens ansvariga utgivare, Rebecca Selberg, att rasisterna finns någon annanstans.

"Vi hamnade i en situation där Mana utsattes för rasistiska påhopp. Expressen liknade bland annat en av våra medarbetare vid en iransk Mulla."


Det är en märklig dubbelmoral där man viftar bort väl belagda rasistiska och antisemitiska uttryck i den egna tidningen samtidigt som man kastar runt helt substanslösa anklagelser själv. I Expressen skrev Liljana Dufgran en text med rubriken "Varning för de svenska mullorna". "Mullorna" var i sammanhanget framför allt Mats Svegfors och Arne Ruth (det är de som är med på bild). Även Babak Rahimi diskuteras i texten och det borde framgå för varje läsare att "mulla" inte används för att sprida rasism utan för att beteckna män som på ett eller annat sätt inte tycks ta kvinnor på allvar. Dufgran diskuterar strukturer.

Charlotte Wiberg skrev förra året träffande om Mana:

Hos politiska motståndare läser Mana in hela avgrunder av rasistiska och sexistiska föreställningskomplex, där räcker det med en tvetydig formulering - men när man själv går över gränsen handlar det tydligen bara om ett misstag i arbetet, bara om olyckliga formuleringar som förstås egentligen inte betyder något. Ett typiskt exempel på den svenska vänsterns totala brist på kunskap om och förståelse av antisemitism (ja, detta skriver jag alltså utifrån ett inifrånperspekiv; jag är själv en del av den svenska vänstern).

Inga kommentarer: