tisdag, januari 27, 2009

Magnus Sandelin: Gengångarna

Här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Medan vissa segment inom vänstern anklagas för antisemitism eller åtminstone för tolerans gentemot antisemitism (en anklagelse som tyvärr på alltför många håll är berättigad) så är alla, som inte följer yttersta vänsterns debatter, förlåtna för att inte ha hört talas om att Rättvisepartiet Socialisterna (RS) nu beskylls för det motsatta, dvs för sionism!
Anklagaren är den stalinistiska tidningen Proletären. Historikern Håkan Blomqvist (författare till bl.a. boken om Arthur Engbergs antisemitism och min chef när jag jobbade på Internationalen) bemöter, i förra veckans Internationalen, Proletärens beskyllning mot RS, se länk:

http://www.internationalen.se/news.php?extend.3372

Jag håller givetvis med Håkan så långt som han går. Håkan duckar för frågan om en tvåstatslösning, det gjorde jag också när skrev för Internationalen, vi hade ingen klar linje i den frågan. Nu försvarar jag däremot en tvåstatslösning.

Proletärens beskyllning mot RS är givetvis helt vrickad. Det finns mycket annat att kritisera RS för, men att RS har ett socialistiskt broderparti i Israel, Tnu'at Maavak Sotzyalisti, som man försöker stödja nu är naturligtvis en styrka hos RS! Hoppas att detta parti i det stundande israeliska valet inte beter sig sekteristiskt som RS brukar göra i Sverige utan istället gör allt de kan för att stödja den breda israeliska vänstern, för att motverka att Netanyahu vinner valet.

I ett ganska patetiskt svar i veckans Internationalen (ej utlagt på nätet än) svarar RS i ett försök att låta lugnande att nej, vi samarbetar inte med sionister.
Detta får mig att ställa en språklig fråga: betyder sionist idag a) en judisk nationalist, eller b) en som försvarar Israels rätt att existera? Dvs är alla som engagerar sig i frågan antingen sionister eller antisionister? Om man inte har några speciella sympatier för staten Israel men försvarar Israels rätt att existera, är man sionist då? För jag antar faktiskt att RS broderparti i Israel försvarar Israels rätt att existera, fast man vill att staten ska ha en helt annan karaktär än idag, bl.a. med lika rättigheter för araber.

Jonathan Leman sa...

"Detta får mig att ställa en språklig fråga: betyder sionist idag a) en judisk nationalist, eller b) en som försvarar Israels rätt att existera? Dvs är alla som engagerar sig i frågan antingen sionister eller antisionister? Om man inte har några speciella sympatier för staten Israel men försvarar Israels rätt att existera, är man sionist då?"

Jag har försökt få svar på samma frågor ganska länge nu.

Jag undrar vad Aktuellts redaktion menar när de använder ordet.

http://svtplay.se/v/1424764/aktuellt/har_bemoter_federley_kritiken?cb,a1366518,1,f,102558/pb,a1366516,1,f,102558/pl,v,,1423316/sb,k102556,1,f,102558


http://svtplay.se/v/1423316/aktuellt/redaktionen_irriterad_efter_sandning


Maila mig så ska jag utveckla mina tankar om det här.