Uppdatering: Lyssna även på gårdagens inslag om ämnet i Godmorgon världen. Jag kan även rekomendera en artikel av sociologen Frank Furedi som diskuterar den senaste tidens våg av antisemitism i Europa.
Uppdatering 2: Charlotte Wiberg om samma ämne i City Malmö Lund
Uppdatering 3: Artikel i Sydsvenskan om judiska ungdomar som känner av hotfull stämning.
utdrag:
"Helt främmande människor skriver att det är mitt fel att Jesus blev korsfäst, att slutet snart är nära för Israel och sådana grejer. Men man blir van och försöker att inte ta det personligt. "
Uppdatering 4: Dilsa Demirbag-Sten.
5 kommentarer:
Vad anser du om följande rubrik idag på Expressens hemsida: "Så luras du att köpa israelisk frukt".
Knappast antisemitiskt, men ganska förvånande i en tidning som får antas ha många Israel-vänner i läsekretsen. Att döma av kommentarerna i bl.a. Newsmill är det många svenskar som stöder Israel. Tyvärr drivs väl en del av dem av islamofobi snarare än av något genuint intresse för Israel (liksom Hamas har en motsvarande antijudisk hejaklack...)
Du har helt rätt i att både Israel och palestinierna har en del obehagliga "vänner".
Jag vet inte exakt hur det ser ut med israelvänlighet bland Expressens läsare men sådant tar inte nyhetsredaktionen på tidningen hänsyn till.
När det gäller Expressens vinkel på det här kan man fråga sig om det är en aktivistisk journalistik vi kan vänta oss även på annat håll. Jag äter min hatt om de kör ut följande text: "Så luras du köpa marockansk frukt"
Jag tycker att om man stöder bojkott av länder som ockuperar osv så ska man vara konsekvent. De borde alltså bojkotta USA, Storbritannien och Kina samtidigt, om vi ska vara konsekventa.
Och varfor skulle nagon bojkotta Storbrittanien? Storbrittanien har dragit sig ut ur Irak, USA ar pa god vag.
Eleni Schmidt
Nej,just den rubriken lär vi väl inte få se. Och man kan inte gärna, som Anna antyder, bedriva kampanjer mot alla ockuperande eller förtryckande stater samtidigt, man måste fokusera.
Den största sådana kampanjen i Sverige i modern tid var riktad mot Sydafrika. Mer nyligen, när McDonalds hade "marockanska veckor" i Sverige, skedde här en hel del kampanjande mot att McDonalds därmed indirekt tog ställning för ett godtagande av Marockos ockupation av Västsahara. Det finns mycket aktivitet och solidaritet för Västsahara i Sverige så Marocko är knappast ett bra exempel på en ockupationsmakt som slipper svensk kritik. Det tråkiga och säregna med kampanjerna mot Israel är, som jag upplever det, de grumliga historiska undertonerna, det hatiska tonläget samt bristen på konstruktiva förslag.
Skicka en kommentar