fredag, januari 23, 2009

Jan-Inge Flüchts hatblogg

Charlotte Wiberg har skrivit en bloggpost om antisemitismen på jinge.se med anledning av gårdagens artikel av Dilsa Demirbag-Sten och repliken av Flücht.

Utdrag:
Vi är många som har uppmärksammat antisemitismen på Jinges blogg, och det också långt före Gazakriget. Jag har skrivit om den flera gånger här bloggen, och den har uppmärksammats såväl av Sydsvenskans Niklas Orrenius som på SvT Opinion av mig och Magnus Sandelin.
I inlägget diskuteras även Jinges återkommande gästskribent Lasse Wilhelmson som jag skrivit om här.

Jan-Inge Flücht uttrycker regelbundet antijudiskt tankegods men han är ofta insinuant och låter det allra grövsta formuleras i kommentarsfälten. Flücht dyker inte sällan upp själv och uttrycker sitt gillande över kommenterarna. Exempelvis här.


"zionisterna" styr Federal reserve och "flera andra länders riksbanker". Känns temat igen? Jan-Inge "väntade på att [Sverker] skulle skriva det" eftersom "AIPAC rules...".

Det hör till saken att det i de sk kommentarsreglerna stipuleras att "Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas". Strategin fyller två syften. Det första är att Flüchts blogg för den okunnige läsaren kan framstå som antirasistisk. Den andra, och ännu farligare, följden blir att antisemitismen normaliseras och till och med förklaras "antirasistisk".

Som tur är finns det folk som säger ifrån. Synd bara att det är så få inom den vänster som brukar kalla sig antirasistisk.

Uppdatering: För mer exempel se citatjinge.blogspot.com

Uppdatering: SKMA-sammanfattning av Ohly-Jinge-debatten.
Länksamling med samtliga inlägg i debatten i mainstreammedia.

9 kommentarer:

Charlotte W sa...

Just det, bra påpekanden.

Anonym sa...

Jag besker aldrig Jinges rasistiska blogg längre.

Anonym sa...

Jonathan

Du bör fråga Jinge om han verkligen höll med denne Sverkers klart tveksamma kommentar.

Jonathan Leman sa...

Frederico,

som om Sverker-exemplet vore det enda... Läs Jinges blogg utan skygglappar så kommer du se många liknande exempel varje vecka.

Marcus sa...

Extra mycket cred då till Charlotte på kamferdropper som säger ifrån, även om hon är vänster.

Anonym sa...

Man ska inte ta kommentarer hos Flüch på allvar. Tidigare blev han avslöjad att han själv kryddade sin blogg med egna kommentarer. Troligen är det så att ”Sverker” heter i verkligheten Jan-Inge.
Litet exempel på Jan-Inges psykiska hälsan finns här

Jaacobi Natanel sa...

Ja du, jinge blogg är rena Antisemitisk Blogg! skrev min blogg om ett epost han hade skickat till mig

http://jacoobi.blogspot.com/2008/04/sjukt.html

Anonym sa...

Varför anmäler ni honom inte för hets mot folkgrupp? Jinge är enligt BBS lagen ansvarig inte bara för det han själv skriver utan också för alla kommenterar som publiceras på hans sida. Själv försökte han att anmäla Carl Bildt för hets mot folkgrupp på samma sätt. Jag tycker att det är inte mer än passande att han själv blir anmäld för att bryta mot den lagen.

Jonathan Leman sa...

Anonym,

det skulle inte falla inom ramen för HMF.

När det gäller rasistisk propagandaspridning (som inte involverar nazistiska symboler) ligger ribban väldigt högt. Jinges mer polerade rasism skulle sannolikt inte omfattas.