onsdag, januari 07, 2009

Kommentar i SvD

Jag kommenterar de senaste veckornas ökning och intensifiering av antisemitiska uttryck i SvD.

Utdrag:

Att de antisemitiska åsikterna har fått en ökad spridning sedan Israels inledde attackerna bekräftas av Jonathan Leman, frilansskribent och verksam inom Svenska kommittén mot antisemitism. På bloggar, via sms och på forum uttrycks antisemitiska åsikter, kopplade till händelserna i Gaza. Samma tendens syntes när Israel 2006 invaderade Libanon.

– ­ Det handlar i en del miljöer inte bara om att kriget är fel, utan det sker tillsammans med en demonisering av det israeliska folket. Till detta följer gamla schabloner om judars föregivna hämndlystnad och makt. En mäktig sammansvärjning påstås kontrollera tidningar, företag och politiker och hindra "sanningen" från att komma fram, säger Jonathan Leman och fortsätter:

– En legitim kritik mot israelisk militär och övergreppen mot den palestinska civilbefolkningen blandas med antisemitiska klichéer, och då får vi den här kompotten som syns i bland annat artiklar, kommentarer och på bloggar.

Läs hela artikeln här.

Uppdatering: Magnus Sandelin kommentarar.

Uppdatering 2: Några andra bloggar som kommenterar: Mitt i steget, Björn Pedersen, Norah4You, My dad read Kirkegaard, A gay globetrotters views. (8/1)

Uppdatering 3: Lisa Bjurwald diskuterar antisemitiska attentat och extremism i en ledare. Engelskspråkiga The Local har en artikel om antisemitism och refererar till intervjun i SvD. (8/1).

Uppdatering 4: Anna Dahlberg skriver om ämnet i ett ledarstick. (9/1)

5 kommentarer:

Unknown sa...

Du gör själv samma misstag som du anklagar andra för. Det är en tämligen massiv opinion mot Israels agerande i Gaza, men det är inte antisemitism, det handlar om adekvat kritik.

Eller menar du att värklden är antisemitisk?

Jonathan Leman sa...

suck...

så påståenden att judarna styr media, politik och näringsliv är "adekvat kritik" av Israel?

Jag förklarar ju att förutom den adekvata kritiken finns judehat. Den adekvata kritiken är naturligtvis inte judehat.

"Eller menar du att värklden [sic] är antisemitisk?"

Nej, världen som helhet är inte antisemitisk. Men det finns antisemtisim i världen och den använder ofta Israel som en projektionsyta.

Menar du att antisemitismen helt sonika försvann 1945?

Charlotte W sa...

Det är så förutsägbart allting...Det kunde man ju räkna ut med lilltån att judiska församlingar i Sverige ska få lida för vad som händer i Mellanöstern. Menar Ole att det är "kritik av Israel" att tända eld på ett judiskt församlingshem i Helsingborg, t ex? Vansinnigt.

Du gjorde förstås bra ifrån dig i artikeln, som vanligt, Jonathan!

Jonathan Leman sa...

Tack Charlotte, för de fina orden.

Jonathan Leman sa...

Ole,

svara på frågorna som ställts till dig innan du kommer med nya påståenden. Så fungerar en diskussion.