tisdag, januari 06, 2009

Rasismen som ursäktas eller förnekas

Jag har fått ett sms som just nu verkar spridas. Budskapet lyder:
Muslimer! Judarna, syskorn till apor och grisar, har nu gått in i kriget med markstyrkor i syfte att öka våra syskons dödssiffror och soldater ökar i antal. Så jag vill uppmana er att göra mycket dua, istighfaar (säga astaghfirollah) och att ni läser mycket koran. Skam över dem som inte känner medlidande med våra syskon, när Allah är den som står på deras sida!

Jag vet inte exakt i vilka miljöer meddelandet skickats ut och hur många som sänt det vidare men sms:et följer ett välbekant mönster. När Israel är inblandad i stridigheter ökar benägenheten att uttrycka gamla stereotyper om judars hämndlystnad, makt, konspirationer, barnamord och till och med gudsmord. Striderna i Gaza aktiverar ett latent judehat.
Gurgîn har lagt upp ett sms i samma anda som det ovan i sin blogg:
McDonalds stödjer Israel just nu. Personalen på McDonalds har kommit fram till att allt säljande på lördag ska gå till Israel, försök att inte äta hos dem förbannade judarna (skicka vidare). Även Cocacola, Fanta, Sprite (de står på etiketten att de är samma tillverkare) är judisk. Undvik dessa livsmedel oxå. Inte vill man stödja såna som dödar våra muslimska bröder och systrar.
I Belgien delade organisationen Arab European League (AEL) ut material med budskap liknande dem i sms:en under en demonstation. EJP rapporterar:
In Belgium, the Forum of Jewish Organizations lodged a complaint against the Arab-European League (AEL) for spreading anti-Jewish slogans during a protest demonstration in the city of Antwerp earlier this week.
The Forum said an unsigned letter distributed among protesters reminded that "Muhammed said that one day the Muslims will fight the Jews" and that "you should not take the Jews and the Christians for friends, they are friends of each other."
During the demonstration, slogans such as "Jews out" and "Osama" were shouted.
The Jewish group said that while it doesn't discuss the right to protest, also against Israel, its complaint aimed public expression of anti-Jewish incitement.
After the demonstration, hundred protesters tried to march towards Antwerp's city's Jewish neighborhood but were held off by police.
"Jews in Antwerp dare no longer provisionally to come on the street," deplores Michael Freilich, chief editor of the local Jewish magazine 'Joods Actueel'. "They have nothing to do with what is now happening in the Gaza Strip," he stressed.
På Newsmill manar Andreas Malm till helhjärtat stöd för antidemokratiska, antisemitiska och homofoba krafter. Hamas, organisationen Andreas Malm stödjer, uppmuntrar nu till mord på judar världen över. Charlotte Wiberg bemöter Malm i en mycket läsvärd bloggpost.
Andreas Malm, som ser sig själv som en antirasist, nöjer sig inte bara med att hylla sådana krafter Mellanöstern. Under ett seminarium om islamofobi under European Social Forum i Malmö (18/9-08) sade Andreas Malm föjande:
At some point muslims have to get organized and to put up organized resistance against islamophobia in some way [...] As far as I am aware of there is only one organization that comes to my mind that really has been doing this and that's Arab European League in Belgium.

Malm nämner alltså organisationen Arab European League (AEL - www.arabeuropean.org/) som ett positivt exempel. En organisation som på sina flyers under förra veckans demonstrationer skrivit att ”Muhammed sade att det det ska komma en dag då muslimerna ska slåss mot judarna” och att man inte ska ha judiska och kristna vänner. Därtill slogans om att judarna ska kastas ut under organisationens demonstrationer. På sin hemsida publicerar organisationen teckningar där Förintelsen förnekas. Det påstås också att judiska sionister låg bakom Muhammedteckningarna i Jyllandsposten och att ”den sionistiska lobbyn har för mycket makt inom den inflytelserika diamantsektorn”. ”Den sionistiska lobbyn” kopplas sedan till maffiaverksamhet och inbördeskrig i Afrika. I en artikel som pryds med en leende Hizbollahledare talas det om Israel som en ”cancertumör”.
Andreas Malms identifikation med extrema islamister verkar total. I GT rapporteras om Malms ambition att besegra Israel och tåga in i Jerusalem:

När styrkesförhållandena i regionen ändras är det vi som tågar in i Jerusalen, utripade [sic] han och fick åhördarna [sic] med sig.

Den här extremismen är inte ny. Det här är samma Andreas Malm som talade på demonstrationer i Malmö iförd Hizbollah-tröja under sommaren 2006 och som i Arbetaren gjorde klart att de som då inte stödde Hizbollah var islamofober.
För att förstå den vänsterradikala antisionistiska ideologin kan jag rekommendera Rising from the muck av Pierre-Andre Taguieff. En central tanke i denna ideologi är att palestinierna, araberna och muslimerna utgör den nya underklassen. De framställs som undertryckta av västlig rasism, kapitalism och imperialism. Sionismen, realiserad i staten Israel, är den yttersta rasismen och imperialismen. Israel påstås ständigt vara roten till världens elände och sionismen (ingen annan historisk eller nutida självständighetssträvan) påstås vara en folkmordsideologi jämförbar med eller till och med värre än nazismen. Voila, ”judefrågan” – som vi känner igen från historien - är numera ersatt med Israelfrågan.
I Helsingborg har judiska samfundet nu återigen blivit utsatt för attentat.
En del, exempelvis de som skickar sms:en ovan, gör det tydligt att judar i största allmänhet är måltavlor. Andra är bara emot sionister och sionism men bedyrar att de inte har något emot judar. Sionism verkar för judiskt självbestämmande, vilket i sig inte är konstigare än exempelvis palestinsk kamp för självbestämmande. Människor (judar och icke-judar) som är för Israels rätt att existera kan därför i någon mening kallas sionister. När man då från anti-israeliskt håll ropar att man är emot sionister men inte judar undrar jag vad det är man i praktiken menar? Det förefaller rimligt att de flesta, antagligen alla, som besöker det judiska samfundets lokaler i Helsingborg är för Israels rätt att existera. Är de, och alla människor som tycker att Israel har rätt att existera, "sionister" och därmed legitima måltavlor?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vidrigt sms, vidriga handelser. Haller med om det mesta i din post, utom en sak. Du skriver "Människor som är för Israels rätt att existera är därför i någon mening sionister."
Blir inte begreppet sionism val brett da? I den meningen blir nastan alla sionister, utom Hamas sympatisorer.Begreppet sionism forlorar innebord.
For mig alla fall ar sionister personer med tydlig pro israelisk rikting. Som exempel pa bloggare kan namnas Svansbo, Gudmundson, Erixon etc. Borde inte det vara en battre definition?
Eleni S

Anonym sa...

Ingående och bra information.

Det är inget annat än reaktiv rasism!
I vissa fall är den så reaktiv här i Sverige så att folk får för sig att försöka bränna ner judiska församlingens lokaler:

http://www.sr.se/cgi-bin/kristianstad/nyheter/artikel.asp?artikel=2549262


Andreas Malms kommentar “Vi bör stödja Hamas och Iran i dess kamp” i Newsmill artikeln säger allt om honom.

Jonathan Leman sa...

Eleni,

Frågan är väl vilken innebörd "sionism" har för människor idag. De flesta fredsaktivister i Israel definierar sig själva som sionister i den meningen att de är för staten Israels existens.

Det är också ganska tydligt att det inte krävs mer än att man står bakom Israels rätt att existera för att kallas sionist. Så var det exempelvis när Israel firade 60 år. Alla som var där kallades sionister. Det spelade ingen roll att praktiskt taget alla talare ägnade stora delar av sina anföranden till att kritisera Israelisk politik däribland ockupation och behandling av palestinier vid checkpoints osv.

Frågan är varför ordet ens används så mycket. Det är ganska uppenbart att det för en del fungerar som kodord. Det duger väl att kritisera Israelisk politik precis som man kritiserar andra staters politik.

Anonym sa...

Men blir inte detta något utav en semantisk fråga? Många som kritiserar den politik som förs av Israel försvarar sin kritik med att "jag har inget emot judar, det är sionister jag kritiserar". Det som de vill förmedla tycks ju vara att det är just politiken och inte religionen/människorna som de har problem med. Om de sen använder begreppet "sionist" korrekt eller inte är kanske inte så intressant med tanke på hur vitt skilda saker olika människor läser in i ordet.

Det är är ju en helt annan sak än alla onyanserade inlägg i stil med "ät inte på McDo, de stöder judar", "Judar kontrollerar media och äter spädbarn" etc. Är jag ute och cyklar?

Jonathan Leman sa...

Martin,

definierar de sin kritik av sionism som en kritik mot allt för nationalistiska krafter i Israel är saken i sin ordning. MEN, som firandet av Israel 60 år visade anklagas alla som överhuvudtaget tycker att Israel har rätt att existera för att vara sionister. Manifestationer som inte tar ställning för krig och där människor till och med öppet tar avstånd från ockupation angrips som "sionistiska". Det säger ju något, eller hur? Dessutom har männniskor rätt att ha en obalanserad och, i mitt tycke, allt för Israelvänlig syn på konflikten utan att bli angripen med våldshandlingar. Låt oss säga att företrädare för församlingen i Helsingborg ensidigt lagt skulden på Hamas för kriget. Är detta något som legitimerar politiskt våld? Svaret på den retoriska frågan är naturligtvis nej vilket många tycks glömma när de säger "vi är bara emot sionister".


"Sionist" är därtill ett problematiskt eftersom även rasister använder det. Är det inte vettigare och tydligare att säga att man är emot Israelisk politik istället för att vara emot "sionism". Se exempelvis hur myterna om hur judarna styr media inte sällan uttrycks som "sionistisk" mediemakt osv. Den nazistiska ZOG-fantasin bygger ju på ordet "Zionist".

Jonathan Leman sa...

Några av AEL:s artiklar:

AEL WILL STAGE A PEACEFUL PICKET IN FRONT OF THE ANTWERPCITY HOUSE TO PROTEST AGAINST THE CONTINUOUS ZIONIST CRIMES IN PALESTINE DESPITE BAN AND INTIMIDATION

19 april,2002


Antwerp - The Belgian city of Antwerp have decided to ban all gatherings of more than five people this coming Sunday in order to prevent the AEL of staging a manifestation of support of the Palestinian people. In a time when the whole world is taking to the streets to protest against the ongoing carnage committed by Israel against the Palestinian civilians. It seems as if Antwerp belongs to another world and what is permitted elsewhere is not even an option here. For more than a week a storm of criticism and intimidation was waged against the Arab European League in a joint and concerted effort from far-right extremists and Zionists. This "axis of evil" formed by two fascist and racist movements in this city is aimed at preventing the Arab and Moslem communities and all justice loving people from expressing their solidarity with the Palestinian case like they are doing daily from Jakarta to New York.

The reason is very obvious, the Zionist lobby in Antwerp is too powerful within the influent diamond sector. The diamond sector of Antwerp that have been linked in the near past to Mafia practices and civil wars in Africa, not to mention money laundering is more of a priority to the city council than ethical values and human rights.

But it gets even worse, yesterday a notorious city councilor from the liberal party declared that the city of Antwerp is completely opposed to any form of sanctions against the State Israel and that it will even mobilize its European deputies to lobby against sanctions on the European level. Not one single party in Antwerp distanced itself from these abhorrent statements that are opposed to the will of most European countries including Belgium. In a time when Arabs and Moslems are prevented from expressing their support to their brethren in Palestine by the fascist and Zionist alliance that is manipulating the whole political scene in this city, such declarations are to say the least provocative and unacceptable.

The AEL will respect the decision of a judge not to stage a March that was planed on Sunday in order to avoid any bloody confrontation, but will not concede its right of gathering and freedom of expression. A picket will be organized on Sunday the 21st of April at 16:00 in front of the city hall to protest against the political manipulations and the hijacking of the whole city by the fascist-Zionist alliance.

The campaign of lies and of intellectual terror that is waged against us will not succeed in deterring us or diminishing our will to make a stand for our rights as citizens and our solidarity with our brethren in Palestine. The picket of Sunday has a double dimension and symbolizes everything we stand for. Intimidation will not only fail, it will also prove to be counterproductive.

If the police crack down in a repressive manner against the picket of Sunday or show discriminatory behavior against the Arab and Moslem community, the message will be well understood, and we will act accordingly. If the police tolerate the picket and will show flexibility all through the city on Sunday, this will be a constructive step in the right direction, and we will also act accordingly.

Dialogue and the upholding of constitutional rights are the only way towards a harmonic coexistence in this city.

WHO WAS BEHIND THE "DANISH" CARTOONS?
Zionists and Neo-cons fingerprints found

21 feburary, 2006 ; Posted 7 : 22 PM


The mainstream media coverage of the anti-Islamic racist cartoons ignores the fact that the publication of the images was a "calculated offense" commissioned by a Zionist "Danish" colleague of the Zionist neo-con ideologue Daniel Pipes and was meant to incite violence and promote the Zionist "clash of civilizations" between Muslims and Christians.

[Foto: Look for the Zionist]


After Danish embassies in three Muslim nations were attacked and set alight by angry Muslims protesting the anti-Islamic cartoons published in a Danish newspaper the mainstream media turned its attention (from the 50 years occupatin of Palestine and the occupation in Irak) to the "controversial" images and the violent reactions they provoked.

Invariably, however, the press overlooked the important fact that the offensive images were commissioned and published by a Jewish-Zionist "Danish" (Fleming Rose) who is a colleague of the Jewish-Zionist "neo-conservative" extremist Daniel Pipes.

The anti-Muslim cartoon scandal has turned out to be a major step forward for the Zionist "neo-cons" and their longplanned for Israel "clash of civilizations," the artificially constructed conflict designed to pit the so-called Christian West against the Islamic world.

"The rioting that has erupted across the Middle East . . . is a predictable if overwrought reaction to what now seems like a calculated offense against Islam," The Miami Herald wrote in its lead editorial on Feb. 7, 2006.

"It is not necessary to reprint the offending cartoons for U.S. readers to understand the issue, " The Miami Herald, a Knight-Ridder paper. "A religious taboo was violated, and those involved knew full well what they were doing. The incident fell all too neatly into the hands of those who would exacerbate tensions between Europe and the Muslim world."

The Zionist Flemming Rose, the cultural editor of Jyllands-Posten (JP), is the person who commissioned and published the offensive cartoons knowing that the images would exacerbate tensions between Europe and the Islamic nations.

Rose is a colleague of the Jewish "neo-con" Pipes and have visited the Philadelphia office of Pipes' Zionist web site called Middle East Forum in 2004.

Rose then penned a sympathetic article about Pipes entitled "The Threat from Islamism," which promoted his extreme anti-Islamic views without mentioning the fact that Pipes is a rabid Zionist Jwewish extremist.

Pipes, the son of the Polish-born Jewish Zionist "neo-con" profes­sor Richard E. Pipes, is a Zionist of the most extreme sort, who says that the Palestinian people need to have a "change of heart" that should be brought about after being utterly defeated by the Israeli military. "How is a change of heart achieved? It is achieved by an Israeli victory and a Palestinian defeat," Pipes said in 2003. "The Palestinians need to be defeated even more than Israel needs to defeat them."

After three Danish embassies were attacked by angry Muslims, CNN turned to Pipes, its carefully chosen Middle East analyst, to explain the cause of the widespread anger in the Muslim world. Rather than discuss the origin of the anti-Muslim images, which had provoked the protests, Pipes blamed radical clerics for having circulated the offensive images!

CNN failed to mention that Pipes and Rose are Zionist Jewish "neo-con" colleagues while Pipes blamed Muslims for the violent protests, saying that "extremists" had used the offensive cartoons published by Rose "to rally their people and become more agitatedly anti-Western."

While there have been massive protests throughout the Muslim world against Denmark for the offense against Islam, Secretary of State Condoleezza Rice, with Israeli Foreign Minister Tzipi Livni by her side, blamed Syria and Iran for the violent protests in Damascus and Tehran. "Iran and Syria have gone out of their way to inflame sentiments and to use this to their own purposes," Rice said. "And the world ought to call them on it."

In an article entitled "Cartoons and Islamic Imperialism," written as the Danish embassies smoldered, J Pipes framed the "key issue at stake in the battle over the 12 "Danish" cartoons.

"Will the West stand up for its customs and mores, including freedom of speech, or will Muslims impose their way of life on the West? Ultimately, there is no compromise," Pipes wrote! "Westerners will either retain their civilization, including the right to insult and blaspheme, or not."

Repeated questions to Rose, Pipes, and the editors of JP about whether Europeans should also have the right to "insult and blaspheme" the Zionist Jewish version of the "Holocaust" went unanswered.

During the last decade, there have been several thousand people fined and hundreds put in European prisons for having written or spoken about the "Holocaust" or Jewish related affairs in a manner deemed illegal.

Framing the cartoon scandal in this way and forcing a false choice between defending the "free press" or the Muslim protesters, Pipes reveals his hidden hand behind the publication of the cartoons, which now appears to be a well-laid trap into which a number of newspapers and populist parties have fallen.

Jonathan Leman sa...

Eftersom AEL tagit ner en del av sina texter publicerar jag utdrag här:


Om Förintelseundervisning:
http://www.arabeuropean.org/article.php?ID=27

I completely agree with the opinion of the students; that this is a "shitty" idea when it comes to legalizing this sanction. However, when it comes to lessons taught on the Holocaust I notice an important mistake being made; a mistake that I do not blame them for, because they are becoming victim to Zionist propaganda... Why should we learn about the wrongs of hating Jews when the Jews are perpetrators of the misery of another people? Why should I sympathize with victims of Nazism when these victims today kill and sow seeds of hate towards another people? Why cast so much attention to the Jews when other people do not receive a minimal fraction of that attention?


Och här förfalskas antisemtisim till att betyda hat mot muslimer:
http://www.arabeuropean.org/pressreleasedetail.php?ID=40

"Islamophobia is also a form of anti-Semitism; obviously, some European countries did not learn a thing from their history."


I den här texten tar man avstånd från kompromisser med Israel. Israler ska inte få finnas kvar överhuvudtaget och antisemitism skrivs inom citationstecken:
http://www.arabeuropean.org/newsdetail.php?ID=218

"The surrender of the Palestinian claims and of their History by some people within the "solidarity" movement is actually protecting the colonial State of Israel's continuity, under the pretext of the safety for
the Jews confronted by so-called "anti-Semitism" and needing a "national home".


Man publicerar följande bild med förintelseförnekartema på sin hemsida:
http://www.arabeuropean.org/articleImages/0210200611395634791_cartoon_2recised.jpg

Här är en helt vansinnig text om "lobbyn" och diamanter:
http://www.arabeuropean.org/article.php?ID=60

"The reason is very obvious, the Zionist lobby in Antwerp is too powerful within the influent diamond sector. The diamond sector of Antwerp that have been linked in the near past to Mafia practices and civil wars in Africa, not to mention money laundering is more of a priority to the city council than ethical values and human rights."


Sionisterna och "international friends",

http://www.arabeuropean.org/article.php?ID=77

"The fact that the AEL is also supporting the Palestinian case and playing a leading role in the movement against war and embargo in Iraq is also not being appreciated by the ruling establishment and its international friends. A very unlikely coalition of Far-right extremists, Zionists and traditional parties supported by some of the subsidized organizations of immigrants has been created to fight AEL."

//

"The AEL will present a legal suit against the Mayor of Antwerp for defamation and will keep calling for calm and reason. We will not fall in the trap they want us in, but at the same time if the situation goes out of hand and further blood is shed, we hold the whole Belgian establishment and the Zionist lobby accountable for any consequences."

"Judiska sionister" bakom Jyllands-Postens teckningar:

http://www.arabeuropean.org/newsdetail.php?ID=114

"Invariably, however, the press overlooked the important fact that the offensive images were commissioned and published by a Jewish-Zionist "Danish" (Fleming Rose) who is a colleague of the Jewish-Zionist "neo-conservative" extremist Daniel Pipes."

(Obs även teckningen)

Här talas det om "sionistiska koncentrationsläger":

http://www.arabeuropean.org/pressreleasedetail.php?ID=53

"On this occasion the AEL salutes the Lebanese and Palestinian resistance and calls upon it to capture even more Zionist soldiers in order to bring all our prisoners back home. That's the only fruitful way to liberate our women, men and children from the Zionist concentration camps. So, let's have every year a new Gilad Shalit in our hands."