söndag, juli 26, 2009

Gästinlägg av David Munck: Omars destruktiva inflytande

Debatten om Mohamed Omar tenderar att frammana kommentarer som varje debattsajt med självaktning tar bort, eftersom de närmar sig hets mot folkgrupp. Jag tycker det är bra att sådana inlägg tas bort. Likväl kan de inlägg, som snabbt blir borttagna, vara intressanta för att de visar vilka uttryck som Omar-debatten utlöser. På en debattsajt (ej Jonathans sajt) nyligen hann jag klippa ut följande två inlägg - det första till stöd för Omar, det andra ett angrepp på honom och andra muslimer vilka påstås dela hans åsikter - innan de togs bort:

1. "homosexualitet och feminism ÄR psykiska sjukdomar! och bara för att man inte tror att nazisterna dödade 6 miljoner judar, så betyder det inte att man hatar judar eller tycker att nazisterna borde ha dödat 6 miljoner av dem. Tvärtom - jag är glad att de inte dödade 6 miljoner judar!vdet är ni som är tror på konspirationsteorier - jag säger att jag inte vet förrän nån bevisat , men tills dess tror jag att det sannolikt inte är 6 miljoner judar som dog..
och homosexuella och feminister ÄR som sagt psykiskt sjuka".

2. "Det är sant att muhammedanen Omar är en ytterst obehaglig person och en charlatan inom de områden han försöker göra sig ett namn. Icke desto mindre är han en ganska bra representant för många av de hundratusentals muhammedaner som invaderat Sverige (i Europa handlar det om miljontals).
Dessa araber, kurder, iranier och somalier som i Europa erhållit uppehåll och ekonomiska bidrag samt alla möjligheter att fortsätta utöva den religon och kultur som skapat det helvete som de påstår sig ha flytt ifrån hatar västerlandet. Muslimska ungdomsgäng trakaserar medvetet svenska ungdomar som en förnedringsritual. Muslimska ungdommar kastar sten och brandbomber mot räddningspersonal medan deras föräldrar sitter och kollar på arabisk TV dagarna i ända. Döttrar låses in eller kastas ut från balkonger om de har umgåtts med svenska killar. Antimsemitism ökar lavinartat. Våldsbrott och våldtäkter, även i skolor nu, har visat sig alltsom oftast ha koppling till ungdomar från muslimska kulturer. Muhammedanen Mohamed Omar är deras man. Omar har mycket gemensamt med de muslimska massorna i detta land."

Dessa censurerade kommentarer visar vilket destruktivt inflytande Omar har på toleransen mellan etniska svenskar, judar och muslimer i Sverige.

David Munck

11 kommentarer:

Frederico sa...

David Munck

"Dessa censurerade kommentarer visar vilket destruktivt inflytande Omar har på toleransen mellan etniska svenskar, judar och muslimer i Sverige."

Nej. De återgivna kommentarerna visar ingenting av det. Kommentarerna visar bara att det finns två puckon som gillar att debattera.

Jag gillar inte heller Omar, och tycker inte att han förtjänar att få något debattutrymme. Men lägg ansvaret där det hör hemma. I det här fallet på skribenterna av kommentarerna, inte Omar.

David Munck sa...

Om det bara vore dom två kommentarerna...

Det är klart att ansvaret för en kommentar vilar på den som har skrivit den. Men folks attityder och fördomar är inte statiska, de påverkas av bl.a. massmedia. Vi kan inte veta vad som påverkat just dessa två personer att skriva som de gjort, men det skedde i en debatt med anledning av Omars uttalanden, och vi kan se i vilken riktning Omar vrider debatten. Personer som har stora megafoner i media har, liksom de som tillhandahåller megafonerna, också ett ansvar. Om massmedia inte hade betydande effekter på opinionen, vad skulle vi då ha massmedia för?

Erik sa...

Om man verkligen menar att dessa kommentarer måste plockas bort, DÅ ÄR MAN VERKLIGEN INGEN DEMOKRAT!

Jonathan Leman sa...

Erik anser alltså att det är odemokratiskt att ställa krav på att kommentarerna inte ska innehålla fascism och rasism.

Erik sa...

Erik anser att demokrati är att låta folk få säga, tycka och tänka fritt precis som de vill.

Även om de tycka, säga och tänka fel. Har man en annan åsikt är man inte demokrat. I och med att demokrati är att låta folk få yttra sig fritt oavsett hur dumma deras tankar & åsikter.

Att hävda annat är att hysa odemokratiska åsikter. Att censurera andra är lika antidemokratiskt det, och alla som censurerar andra är antidemokrater och därmed hycklare.

Det är sorgligt att se de nutida såkallade demokraterna i själva verket utvecklats till åsiktsfascister och inget annat. SORGLIGT!

Frederico sa...

David Munck

Jag hakade upp mig på att du sade att kommentarerna "visade" någonting, som att det hade varit ett bevis på en tes. Jag förstår nu att det inte var så du menade. Missförstånd från min sida. Beklagar.

Att Omar har ett negativt inflytande på opinionen har du nog rätt i.

Jonathan Leman sa...

Erik,

Du missuppfattar yttrandefriheten. Det är en negativ rättighet snarare än en positiv. Det innebär att ingen ska hindra en att uttrycka sina åsikter (så länge de inte strider mot lagen) men det innebär inte att man är skydlig att upplåta sin site, radiokanal, tidning eller blogg åt vilka åsikter som helst. Om det var förbjudet att ha åsikterna som reflekterades i kommentarerna ovan skulle vi kunna tala om demokratiskt underskott.

Om du hade en tidning där det bärande inslaget var att homosexualitet är en sjukdom och roten till alla problem i samhället, skulle du då anse att tidningen är odemokratisk för att den inte tar in artiklar med ett HBT-vänligt perspektiv?

Anonym sa...

David Munck, "vilken riktning Omar vrider debatten." ?? Att skylla Mohamed Omar pa rasismen i Sverige - hur otrevlig och rasistisk han an ma vara - verkar overdrivet. Omar ar alltsa ansvarig for andra mannsiskors islamofobi och rasism?
Det stammer kanske att massmedia kan "trigga" latenta fordomar. I sa fall ar den enorma uppmarksamhet Omar far i bloggvarlden och massmedia mycket beklaglig.
Sedan ar val massmedia ett medel att informera manniskor ocksa,och inte bara att skapa opinion?
Eleni S

David Munck sa...

Hej Eleni!

(Visst var det du som skrev under samma upprop som jag och Charlotte Wiberg i Sydsvenskan?)

Vänligen se mitt inlägg under rubriken "Orsaken", dvs om frågeställningen om Israel orsakar antisemitism.

mvh David Munck

Jonathan Leman sa...

Här är kommentaren David refererar till:

http://jonathanleman.blogspot.com/2009/07/orsaken.html?showComment=1248804873795#c2649270392010084866

Anonym sa...

Hej.
Tack for svar. (jo det var jag)

mvh Eleni S