tisdag, juli 28, 2009

PM Nilsson undviker kärnfrågan

PM Nilsson förklarade i SvD Newsmill-redaktionens publicering av Mohamed Omar som sommarskribent med följande ord:

"Det är påfallande ofta liberala tidningar lyckats upprätthålla en bred och pluralistisk publicistik utan politiska låsningar. Den traditionen är en omistlig del av svensk demokrati och i den andan är det självklart för mig att publicera Mohamed Omars hyllning till den iranska islamistiska revolutionen"

Folkfrontens Björn Björkqvist har ett Newsmilll-konto som än så länge "endast" använts för kommentarer till andras texter. Björn Björkvist jämför det totalitära styret i Iran med vad han upplever som demokratiska underskott i Sverige. Kan Björkqvist då också bli sommarskribent? När Nilsson skriver att det är "självklart" att publicera Mohamed Omar samtidigt som andra högerextremister inte erbjuds skriva som "sommarskribenter" är det svårt att ta svaret på allvar. Malte Persson tog bland annat upp just detta i en mycket läsvärd artikel. Persson skrev att det var "märkligt att [Omar] fortfarande får uttala sig i stora media, när inte andra högerextrema konspirationsteoretiker får det."

Förvisso bör man ha klart för sig att Mohamed Omar inte är den första högerextremisten eller rasisten som blir publlicerad på Newsmill. För så väl fd ordföranden för Nationaldemokratisk Ungdom Patrik Forsén som Geert Wilders-beundraren Mikael "islamofoben" Johansson är det fritt fram att skriva texter på Newsmill. De är extremister vars skriverier måste anses strida mot åtminstone följande av debattsitens regler:
• kränkande kommentarer om etniska grupper eller sexuell läggning.
svordomar och könsord.
• hatiska texter och uttryck som inte bidrar till större förståelse för viktiga samhällsfrågor.

En skillnad finns dock mellan Forsén/Johansson och Mohamed Omar. Forsén och Johansson får skriva på Newsmill medan Mohamed Omar bjuds in och bereds plats på sitens första sida inom ramen för Newsmills motsvarighet till Sommar i P1.

Om PM Nilsson med "bred och pluralistisk publicistik utan politiska låsningar" menar att man ska konkurera med Nationell Idag, SD-kuriren och Nordisk.nu är det ytterst orande. En sådan publicistisk hållning bidrar till att normalisera hat, rasism och demokratiförakt vilket leder till att rasistiska och högerextrema debattinlägg allt mer börjar uppfattas som vilka debattinlägg som helst.

2 kommentarer:

Björn Björkqvist sa...

Hur kommer det sig att du tillskriver mig åsikter och sedan inte tar med min rättelse? Är det denna form av demokrati du eftersträvar och ständigt tjatar om? Demokrati för dem som kysser din röv men åsiktsförbud mot dem som har rätt? Förklara dig gärna (inser ju att du inte kommer att svara, det är lättare att sitta och kasta ur sig oförskämdheter än att förklara dem).

Magnus Sandelin sa...

I högsta grad befogade frågeställningar.