onsdag, juli 15, 2009

SVT betraktar Omar som vem som helst

Den radikala muslimen och högerextremisten Mohamed Omar debatterade i morse i SVT Gomorron Sverige mot Babak Rahimi (fd ansvarig utgivare för tidskriften Mana). Frågan var Iran och Mohamed Omars expertis kan ju diskuteras. I intervjun i Nationell Idag ger han sin sun på exiliranier: "[S]lödder" som "ljuger för att få bidrag, låtsas vara bögar eller så för att få uppehållstillstånd i Sverige".

Omar presenterades kort och gott som Mohamed Omar, som om han vore vilken debattör helst. Inget om att han talar om "Förintelsemyten" och anser att judarna låg bakom "massinvandringen" och "kontrollerar medierna". Det sas heller inget om att Omar efterfrågar en "kriminalisering av homosexuella handlingar" och talar om att "ta till vapen". Tittarna fick heller inte veta att Omar recenserar böcker och låter sig intervjuas i Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag som bland annat distribueras av våldsamma nazister.

Under själva debatten duggade felaktigheterna från Omar tätt. Bland annat påstods Iran ha ett demokratiskt styrelseskick och Omar lät meddela att nationalsocialistiska partier inte får ställa upp i svenska val. Påståendet är helt felaktigt och man kan tycka att en person som själv har kontakter och åsikter i den riktningen borde veta bättre. Nazistiska och andra högerextrema partier får ställa upp i svenska val.

Det vore intressant att veta hur SVT resonerar här. Är man helt okunnig om Omars åsikter och kopplingar? Eller är det nu helt fritt fram för fascister, nazister och andra högerextremister att debattera olika samhällsfrågor i SVT nu? Om inte, hur kommer det sig att Mohamed Omar medverkar?

Babak Rahimi och Mohamed Omar var naturligtvis inte överens när det gällde Iran men en fråga där debattörerna åtminstone delvis skulle kunna finna varandra är Förintelsen, om den frågan hade diskuteras. Både Rahimi och Omar har nämligen använt formuleringen "den sionistiska versionen" om Förintelsen.

Uppdatering:
Andra om Omars medverkan i SVT: Nima Dervish, Kjell Häglund, Dilsa Demirbag-Sten, Magnus Sandelin och Paulina Neuding

Uppdatering 2: Oskorei, en bloggare på Nordiska Förbundets bloggportal som likt Mohamed Omar medverkar på Nationell Idags kultursidor, undrar "exakt när" Omar förnekat Förintelsen. Ja, exakt i intervjun i Nationell Idag är väl svaret.

Upppdatering 3 (19/7): Läs även ett väldigt informativt inlägg av Martin Tunström.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Allt som Mohammed sa var rätt!
Sionisterna sprinpojke skulle gilla det eller inte har inte någon betydelse. Svenska folkket är trötta på sådan som du.
Sionisternas tid är slut!
fattar du det?

Anonym sa...

Helt jävla otroligt! Här gick jag och trodde att Omar var helt körd i offentligheten, att man kunde glädjas åt att han själv gjorde allt som gick för att försvinna från tv-rutan och så går SVT och bjuder in honom till morgonsoffan!!?? Fy fan! Vägra betala tv-licensen!

Anonym sa...

Ewa Lundin heter ansvarig utgivare för SVT gomorron, jag har sökt henne men dom säger att hon är på semester tom 27 juli, tydligen (enligt Svt) så kontrollerar hon produktionen även när hon är på semester!

David Munck sa...

Den här sörjan blir ju bara värre och värre. Samtidigt manifesterar, varje dag på Sergels torg i Stockholm, dussintals outtröttliga och engagerade exiliranier som flytt från den islamistiska diktaturen och nu vill att Sverige ska agera mera för att stödja demokratikampen i Iran. Vem lyssnar på dem? De skulle ha massor av intressant att berätta, men medias megafoner ges till Mohamed Omar som får representera islam i Sverige. Att döma av många muslimofobiska kommentarer på Newsmill tror många svenskar verkligen att Mohamed Omars åsikter är representativa för muslimer i Sverige.

Maestro sa...

Förstår inte riktigt problemet. Var det som Omar sade i SVT på något sätt brottsligt? Om inte så var det ju inget problem. Varför ska inte Omar få delta i debatter bara för att Lehman inte gillar hans åsikter?

Jonathan Leman sa...

Maestro,

Omar sade inget brottsligt men det handlar inte riktigt om att inte borde vara tillåtet för svt att bjuda in Omar.

Det handlar om att människor med hans värderingar i regel inte bjuds in till debatter.

Hur ofta ser vi exempelvis Vavra Suk från Nationaldemokraterna debattera välfrärdspolitik i mainstreammedia?

Jonathan Leman sa...

Jag tar mig friheten att citera signaturen "Max" från Nima Dervishs blogg:

"Det handlar inte om att censurera någon!

Yttrandefriheten innebär inte automatisk rätt för alla som vill att diskutera någonting i tv att göra det, lika lite som Mohamed Omars predikande skulle välkomnas i mitt hem. Han får, precis som alla andra, yttra sig fritt(relativt sett) men han har lika lite(eller mycket) rätt som min granne att få lufta sina lungor i tv, om tv-bolaget vill ha honom där(relevans, tittarsiffror, etc.).

Har alla rätt att få sina böcker tryckta av ett förlag enligt tryckfriheten trots att förlaget inte kommer kunna sälja ett endaste exemplar och inte vill trycka boken för att det innebär en garanterad ekonomisk förlust?

Censur är när staten förbjuder ett verk(eller yttrande), inte om en förläggare vägrar trycka det(vilket troligen handlar om rent ekonomiska beslut i Sverige).

Det finns ingen lagstiftad rätt till uppträdanden i tv inbakad i yttrandefriheten. Om så vore fallet så ser jag fram emot att se en politisk debatt där Folkfronten får slippa den konstanta “censur” de utsätts för."

http://nordicdervish.wordpress.com/2009/07/16/svt-och-omar/comment-page-1/#comment-13734

Maestro sa...

Ja, om människor med Omars värderingar, trots att dom inte är brottsliga i regel inte bjuds in till debatter är det ju utmärkt när man gör det. Mera sånt, för inte så länge sedan deltog t ex den omdiskuterade pastorn Åke Green i ett debattprogram i SVT, vilket är utmärkt. Jämförelsen med att alla skulle ha rätt att få sina böcker upptryckta är irrelevant, däremot är det intressant att personen själv får utveckla sina tankegångar istället för att personer som Lehman och Neuding ska få avgöra vilka som ska få delta i debatter.

Jonathan Leman sa...

"Jämförelsen med att alla skulle ha rätt att få sina böcker upptryckta är irrelevant"

Jat tycker att det är en utmärkt jämförelse.

Den logiska följden av din hållning är att det inte skulle vara problematiskt alls om man började bjuda in nazister för att diskutera allt från välfärdsfrågor till utrikespolitik.

Du ser inte något problem med ifall Folkfronten skriver på DN Debatt imorgon?

Maestro sa...

Inte om det dom skriver är lagligt. Hamas talesmän har ju skrivit på SvD:s brännpunkt. SVT är en statlig public service kanal, den enda. Dom har givetvis ett ansvar för att debatten är så vid som möjligt, inte så inskränkt som möjligt. Det innebär givetvis inte att alla har möjlighet att delta, utan man ska välja dom deltagare som är intressanta.

Maestro sa...

Sen förstår jag inte varför det skulle vara ett problem med att bjuda in nazister. Såvitt jag vet brukar ju kommunister delta i debatterna.

lasse nurmela sa...

Hade det inte varit enklare att bjuda in någon från den iranska ambassaden direkt istället för att gå omvägen genom en halvkändis som inte ens bor i Iran?
Omar försökte väl så gott han kunde att försvara regimen men officiella representanter gör oftast ett bättre jobb.

markus sa...

Problemet är inte att Omar bjuds in till SVT. Problemet är att SVT är så dåliga på att hitta relevanta kommentatorer till situationen i Iran. Omar är helt utanför banan, om man inte vill diskutera islamism i Sverige vill säga. Det hade varit bättre att få med nån från iranska ambassaden i debatt med nån med inblick i och sympati för proteströrelsen, Nima Dervisch t ex. Men det hade förmodligen gjort att SVTs verklighetshorisont hade vidgats för hastigt.

Fredrik sa...

Gnället över att Mohamed Omar har fått vara med i TV är minst sagt löjligt. Oskorei har kommenterat Jonathan Lemans blogginlägg på ett i mina ögon träffsäkert sätt:

http://oskorei.motpol.nu/?p=1653

Anonym sa...

Denna springpojke åt mullorna är egentligen ingenting att bry sig om. Men han får allt för stort utrymme i Svt och lokalradion. Han torgför ju rena galenskaperna. Läser man vad han skriver anser jag att denne man är mycket farlig i förlängningen. Bra att någon ger honom lite mothugg. Försök att skriva på han blogg - ingen större ide om frågorna inte passar!