fredag, september 11, 2009

Boström försvarar en konspirationsteori med en annan

Ett ofta förbisett inslag i debatten kring de konspirationsteorier som publicerades i Aftonbladet kultur för en tid sedan är artikelförfattaren Donald Boströms sätt att avfärda kritiken som riktats mot honom själv och Aftonbladet. Jag och Charlotte Wiberg berörde detta i vår debattartikel på Newsmill (23/8):
I P1 morgon (21/8) beskriver Boström svepande kritiken mot honom och Aftonbladet som en "förtalsarmé" orkestrerad av Israel, ett land som enligt Boström har "världens största propagandaapparat". De som tycker att det är viktigt att markera mot texter som fiskar i grumliga vatten är alltså viljelösa verktyg för Israels regering. Detta trots att i princip samtliga som kritiserat Aftonbladets grumliga publicering även med rätta kritiserat israeliska UD:s brösttoner och markerat mot den svenska ambassadören i Tel Aviv. Bland dem som fördömt publiceringen finns dessutom flera som ofta riktar stark kritik mot israelisk politik, exempelvis biståndsorganisationen Diakonia, Aron Lund på Expressens ledarsida och fredsaktivisten Anna Veeder. Är även de en del av Israels "förtalsarmé"?
I en debatt i Gomorron Sverige (8/9) mellan Stig Fredriksson (tidigare ordförande för Publicistklubben) och Donald Boström upprepar Boström sina idéer om israelisk propaganda.

Diskussionen här handlar om det strikt journalistiska, inte om den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Israel.

Programledare (ca 8min in i inslaget):
"Hur har du funderat på att du skulle kunna hantera källor och material på ett annat sätt för Stig är inte ensam om den här kritiken?"
Boström:
"Nej inte i Sverige och det är också intressant. Det här är stormens öga så klart så här satsar den israeliska motmaskinen sin huvudkraft."
Man har bara diskuterat artikeln rent journalistiskt och det är just det frågan från programledaren handlar om. Av Boströms svar framgår att han menar att även den kritik Fredriksson representerar (kritik mot artikelns strikt journalistiska brister) är en produkt av någon sorts israelisk manipulation av den svenska debatten.

Kritiken mot Boström och Aftonbladet har som sagt kommit från många olika håll. Vad Boström antyder här är att svensk media domineras av journalister som tar sina order från Israel. De som kritiserar Boströms text gör det inte för att de vill värna om god journalistik. Deras artiklar utgör främmande och illegitima inslag i den svenska debatten. Skribenterna bakom artiklarna är en del av den "israeliska motmaskinens" propagandaspridning i Sverige.

Det är beklämmande att Boström upprepar detta i olika varianter nästan varje gång han medverkar i media och att ingen programledare ännu ställt någon kritisk motfråga om det. Är det så svårt att känna igen antisemitiskt anstrukna antydningar och konspirationstänkande?

Inga kommentarer: