fredag, september 04, 2009

Lästips

1) Megan Carpentier om MSNBC-medarbetaren Pat Buchanan. Buchanan får stöd av högerextremisten och KKK-veteranen David Duke.

2) Magnus Sandelin tar upp kristdemokraternas Umeå-ordförande, Rabih Ballouti, som ifrågasätter judeförföljelser under 30-talet.

Ballouti använder också termen "judisk propaganda" om åsikter han inte gillar. Den "judiska propagandan" sprids enligt Ballouti för att "avleda/ missleda om de både mänskliga och rättsliga brotten som Israel begår varje timme dagligen".

Uppdatering: Justitiekanslern (JK) om vad som är olagligt och lagligt och lämpligt och olämpligt:

Men ministrarna skulle kunna gå mycket längre i sin kritik, om de så vill, utan att bryta mot lagen.
Hotet är snarare politiskt.
- Det är inte alldeles klart var gränserna går. Det är rätt mycket man får göra enligt grundlagen, fast det ändå skulle betraktas som politiskt och juridiskt olämpligt, säger justitiekanslern Göran Lambertz, som är statens advokat och ensam åklagare i tryckfrihetsmål, till TT.

- Det var väl så det var med Muhammedkarikatyrerna och Laila Freivalds uppträdande. Det var egentligen inte någon tvekan om att det var lagligt, men det betraktades av KU som klart olämpligt, säger han.

Trippel granskning
Freivalds förlorade jobbet som utrikesminister sedan hon beordrat en medarbetare att varna ett webbhotell för riskerna med att låta Sverigedemokraternas nättidning publicera karikatyrerna.

Men det finns ändå ett utrymme kvar att utnyttja, enligt Lambertz. En minister kan utan fara säga att "det där har vi ingen anledning att tro på", säger han, men går över gränsen om publiceringsbeslutet kritiseras.

Publiceringen av artikeln ska nu granskas av JK, och den svenska Israelambassadörens kritik mot den ska granskas av såväl JK som JO och riksdagens konstitutionsutskott.
- De flesta anmälningar som kommer in mot artiklar i tidningar går ganska fort för oss att avfärda. Jag vet inte riktigt hur det kommer att gå i det här fallet, men det ska väl funderas kring det i alla fall, säger Lambertz om publiceringsgranskningen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Pat Buchanan är antisemit och rasist, väl känt sedan länge. Han har inte helt plötsligt blivit en crazy old man.

A-K Roth