lördag, september 19, 2009

Sverigedemokraterna och nazismen

Adaktusson tog tidigare i veckan (15/9 och 17/9) upp personer med nazistiskt förflutet som engagerar sig och kandiderar för Sverigedemokraterna i kyrkovalet.

Följande kandidater togs upp i programmet (15/9):
Jimmy Åkesson lät i Expo (21/8 -2008) meddela att en aktiv Sverigedemokrat inte får ha ett förlutet inom nazistiska eller rasistiska organisationer.
Får man ha förflutet inom rasist- eller nazistorganisationer?
– Nej, det får man inte ha.
I veckans intervju med Adaktusson låter det såhär:
Adaktusson: Du sa i Expo att man får inte ha en sådan här bakgrund om man ska företräda partiet.

Åkesson: Man ska inte ha en nazistisk bakgrund om man ska företräda partiet.

Adaktusson: Det har de här personerna, i alla fall en av dem.

Åkesson: Det är svårt för mig att bedöma vad de där organisationerna är för några.
Jimmy Åkesson, Sverigedemorkaternas partiordförande, vill alltså inte "bedöma" huruvida Nationaldemokraterna eller Nordiska rikspartiet kan sägas vara rasistiska eller nazistiska organisationer.

Partisekreteraren Björn Söders reagerade genom att påstå att det inte är mer uppseendeväckande än om kandidaterna tidigare hade varit aktiva i Vänsterparitet.

I Adaktusson (17/9) framkommer att ytterligare Sverigedemokrater har nazistiska kopplingar:
I SVT Debatt (7/4) ställde Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder frågan "Vad är rasistiskt i de texterna?", för att sedan själv svara på den: "Där är ingen rasism i de texterna." Då gällde det SR-programmet Kalibers granskning av Sverigedemokraterna där det avslöjades att företrädare för Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet sjungit vit makt-musik.

Partisekreteraren för ett parti som gör anspråk på att vara demokratiskt och icke-rasistiskt ser alltså inget rasistiskt i vit makt-musik som Olov Lindholms "Friheten Leve", Fyrdungs "Folkligt uppror" och Svensk Ungdoms "Sverige har fallit"

Ur "Sverige har fallit":
Men i öknen är jorden helt utbränd och död. Här finns inget förutom just nöd.
Till det stråtrövarban som kom land och till land.
Härjar fram har gett skälpande hand.
Han som skrikit där det ockras och köpslås hit och dit, snacka skit kan väl kosmopolit.

Med sin snabel i vädret han sniffar sig fram bland basarer och nöjen och glam.
Men så hugger han till och då ligger du still, han får alltid till slut som han vill.
Han spottar på all heder, och han fnyser åt moral, han är sniken och svekfull och kav.
Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som inte har gjort upp med sitt förflutna och som i dag vägrar att identifiera nazistiska rörelser och uttryck som nazistiska. Att inte göra det är ett ställningstagande. Å andra sidan är väl något annat knappast att vänta från ett parti vars första ledare, Anders Klarström, kom från just det öppet och uttalat nazistiska Nordiska Rikspartiet, ett parti vars karaktär Åkesson finner "svår" att bedöma.

Läs mer i Expo om SD och kyrkovalet :

6 kommentarer:

K.L sa...

Gäsp...

ksdl sa...

bra!

Jonathan Leman sa...

K.L,

ät en frukt eller försök att sova lite om du är sömnig.

ksdl,

tackar.

roberth sa...

>Pinsamt att läsa din smörja! Jag tyckte du var bra men detta angrepp på ett demokratiskt parti var droppen köp en hjärna din idiot!

Jonathan Leman sa...

roberth,

jag ska tänka vidare på det där med ny hjärna. Är det din som erbjuds?

Har du något att invända mot i sak? Är det inte lite konstigt att det är så svårt för ett "demokratiskt" parti att erkänna ett nazistiskt parti som nazistiskt och att identifiera vit makt-musik som rasistisk?

Anonym sa...

Nazisterna är verkligen "dom nya judarna", är det ingen mer än mig som ser parallellerna mellan hur man beskrev judar och deras mål och hur man nu beskriver nazister..?

Det rinner över på alla andra beskedliga nazister som aldrig skulle vilja ta över världen eller utrota några judar, utan dom som bara vill mys-heila lite för sig själva som en privat tradition i hemmet. Alla nazister är ju inte bokstavstroende nazister! ;)