måndag, september 07, 2009

Umeåpolitikern som ifrågasätter 30-talets judehat

UNT:s ledarskribent Karl Rydå tar upp Umeå-kristdemokraten Rabih Ballouts ifrågasättande av 30-talets antijudiska propaganda.

Förra veckan uppmärksammade Världen Idag att Kristdemokratenas ordförande i Umeå, Rabih Ballout menar att det inte går att veta vilka förföljelser som judar utsattes för i 1930-talets Tyskland. I stället för att fördöma uttalandet försökte Anders Sellström, KD-ordförande i Västerbottens län, släta över åsikterna.Reaktionerna och avståndstagandena har inte låtit vänta på sig, men en sak har ännu inte uppmärksammats: var Ballout har publicerat sina uttalanden. Ballouts ifrågasättande av Nazitysklands förtryck har publicerats på Västerbottens-Kurirens hemsida.Västerbottens-Kuriren satsar mycket på sin webbplats.
Om Ballouts "klargörande" och VK:s syn på detta skriver Rydå:

Sedan Ballouts inlägg publicerades har han kontaktats av tidningen och även skrivit ett klargörande. Enligt Näslund nöjer sig vk.se med detta. Någon avstängning blir det inte och det kritiserade inlägget får vara kvar.- VK har tydliga regler för dem som bloggar. Skulle vi se att KD-politikern Ballout, eller någon annan av våra bloggare, bedriver hets mot folkgrupp stängs de av med omedelbar verkan.Men kan man verkligen ta ett "klargörande" med rubriken Försök till misskreditering på allvar, särskilt som det återigen innehåller påståendet att "I historieböckerna kan man inte veta allt. Så är det." Det spelar ingen roll att Ballout sedan exemplifierar med vad det står eller inte står om folkmordet på armenier i turkiska läroböcker, något riktigt avsteg från hans tidigare text är det inte. Från Västerbottens-Kurirens sida borde det inte heller spela någon roll att det Ballout skrivit inte är att klassa som hets mot folkgrupp. De trivialiseringar av förtrycket mot judar som han ger uttryck för genom att skriva att vi inte "vet ett smack om" huruvida "det spreds judehat propaganda under 1930-talet" är allvarliga nog.Det publicistiska ansvaret sträcker sig längre än att bara hålla sig inom lagens råmärken. Jag tvivlar å det starkaste på om en text av det här slaget hade tillåtits publiceras i Västerbottens-Kuriren. Det borde fälla avgörandet, men det gör det inte. I stället för att tydligt markera vad som är tidningens linje, gömmer sig Västerbottens-Kuriren bakom teknik, bloggarnas personliga ansvar och en ursäkt som inte ens är en ursäkt.
Mer läsning:

Inga kommentarer: