lördag, oktober 30, 2010

Expo #3/2010

Senaste numret av Expo släpptes härom veckan. Numret innehåller ett fantastiskt reportage från Södertälje och Nationaldemokraterna och Svergiedemokraterna i kommunen. Numrets tema består av porträtt av tio personer som tagit SD till riksdagen. Själv bidrar jag med en nyhet om Svenska Freds i Tyresö som stödjer förintelseförnekare.

Expo 2010 #3

expo_3_10_omsl220.jpg
Vägen till riksdagen

Köp numret härTEMA: Vägen till riksdagen – Tio viktigaste profilerna i Sverigedemokraternas historia

Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Men vägen dit har varit lång. En förklaring till partiets framgångar ligger hos Sverigedemokraterna själva. Expo medarbetare Daniel Poohl, Johannes Jakobsson och Kenny Hjälte berättar om tio personer som på olika sätt bidragit till den utveckling som fått partiet att växa i popularitet.

Dessutom

I fokus

"Parallellt med kritiken mot Sverigedemokraterna så stimulerar partiets framgångar även vit makt-aktivisterna i deras kamp." Anders Dalsbro om hur vit makt-rörelsen påverkas av Sverigedemokraternas valframgångar.

Så kom nazisterna in i politiken

För två år sedan bestämde sig ledningen för Nationalsocialistisk front för omvandla partiet. Vid årets val fick de under namnet Svenskarnas parti ett mandat i Grästorp. Anders Dalsbro och Henrik Dammberg om en taktik som fungerade.

Rasismen i Zimbabwe

När Robert Mugabe 1980 tog makten i Zimbabwe förespråkade han försoning med den vita minoriteten. Sedan dess har en vita befolkningen i landet successivt minskat från omkring 300 000 till färre än 20 000. Karl Lallerstadt om hur det kunde hända.

Reportage: Slagfält Södertälje

På valnatten stod det klart att Nationaldemokraterna fått två mandat i Södertäljes kommunfullmäktige och Sverigedemokraterna fem. Kristian Karlsson följde partiernas toppnamn under valrörelsen.

På djupet: Kränkta män

Idéhistorikern Niclas Järvklo om sambandet mellan maskulinitet och rasism.

Intervjun: Sarkozys dåliga samvete
Kajsa Lindohf samtalar med Europarådets kommissionär Thomas Hammarberg, som oroas över utvecklingen i Europa.

Krönikor:

Kjell Eriksson om humorn som vapen mot rasisterna.

Anna Lindberg om den infekterade debatten om att förbjuda bärandet av heltäckande sköja.

Kultur:

Exilpoeten Nally Sacks liv uppmärksammas i en utställning.