lördag, oktober 30, 2010

Ship to Gaza Malmö reagerar

Ship to Gaza Malmö har publicerat ett (icke)svar på min och Charlotte Wibergs text, Frihetsflottans mörkare sidor.
"Så beskylls vi då åter för antisemitism"
Det är oklart om Ship to Gaza Malmö med "vi" menar Frihetsflottan som helhet eller svenska Ship to Gaza. Jag och min medförfattare pekar på att det bland vissa av svenska StG:s samarbetsorganisationer finns antisemitiska kopplingar och inslag. Vi beskyller inte svenska StG för antisemitism men vi uppmuntrar organisationen att ta frågan om antisemitism bland sina samarbetsorganisationer på större allvar.
"Det blir nog den femtioelfte gången, som lobbyn och rättshaveristerna försöker den här metoden. Det lyckades inte första gången, det lyckas inte nu och det kommer inte att lyckas i framtiden. Främst av den orsaken att det helt enkelt är lögn, inte sant och förbannad dikt. Men det är klart, kanske våra motståndare tror; att det är sant som någon har sagt (vem det nu var?): Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning (från Wikipedia)

Alltså, går det inte med lögner och förtal, ljug då och förtala lite till, tycks våra motståndare anse"

Den klassiska anklagelsen om att alla som uppmärksammar antisemitism i själva verket är en del av "lobbyn" var i ärlighetens namn ganska väntad. Jag vågar påstå att alla antirasister som tar ställning mot antisemitism har fått höra den mer än en gång. Det var samma reaktioner journalisten Magnus Sandelin mötte, då från Palestinagrupperna, när han uppmärksammade antijudiska uttryck inom vissa pro-palestinska opinioner i samband med kriget i Gaza 2009. Detta trots att han i samma text uttryckte en stark kritik mot Israels agerande.

Exakt vad som är "lögner och förtal" är oklart. Bestrider StG Malmö exempelvis att Mahathir Mohamed är antisemit och att han har finansierat Free Gaza Movement? Anser inte Gilad Atzmon att Sions vises protokoll beskriver verkligheten och har han inte bjudits in av grekiska Ship to Gaza?

I Ship to Gazas stadgar slår man fast att organisationen består av personer som är för "en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna". Om man menar allvar med det bör man ta de antisemitiska kopplingarna som finns bland vissa av samarbetsorganisationerna på största allvar istället för att ge sig på budbäraren.

Att StG:s verksamhet handlar om solidaritet med ett förtryckt folk gör inte att man slipper förhålla sig till det faktum att pro-palestinskt engagemang vid sidan av seriösa personer även kan locka till sig personer med en anti-judisk agenda. Gilad Atzmon, Matthias Chang Wen Chieh och Mahathir Mohamed är exempel på just det. Ett annat exempel är Krisztina Morvai från Jobbik.

Det är inte konstigare än att pro-israeliska föreningar, religionskritiska organisationer och grupper som bekämpar förtryck i muslimska länder vid sidan av seriösa personer även kan attrahera islamofober som exempelvis Geert Wilders och Bat Ye'or.

Som kronan på verket bakar StG Malmö in ett filmklipp som är tänkt att styrka att SKMA egentligen är ute efter att tysta kritik mot Israel. Filmklippet kommer från Gilad Atzmons hatfyllda sajt Palestine Think Tank, en sajt StG Malmö även tidigare länkat till. Ridå.

Uppdatering: Charlotte kommenterar.