onsdag, juli 15, 2009

Kristna socialdemokrater förtjänar bättre

(Rättelse: Det är lätt att få intrycket av bloggen Kristen Vänster att bloggen tillhör Peter Weiderud, ordförande i Broderskap. Tydligen rör det sig om en gruppblog, vilket jag först missade. Skribenten bakom inlägget som diskuteras nedan är alltså Anna Ardin, inte Peter Weiderud. inlägget är nu uppdaterat med korrekta uppgifter)

Anna Ardin, verksam inom den socialdemokratiska sidoorganisationen Broderskap, är en av skribenterna i bloggen Kristen Vänster. Från den tipsar Ardin om ett inlägg i bloggen Tankar i Gryningens Ljus - en konspiracistisk blogg där olika hemliga sällskap påstås diktera samhällsutvecklingen.

I det inlägg Ardin fann värt att uppmärksamma påstås skatteverkets logotype ha en koppling till "Illuminati". En bloggkollega till Lillman dök snabbt upp med en "kartläggning" av de myndigheter som har "pyramider/pyramidliknande" logotyper.

Tankar i Gryningens Ljus drivs av debattören Daniel Lillman som också är redaktör för MuslimNytt där flera antisemitiska inlägg publicerats och Alternativmedia.net där myter om frimurare och återupprättandet av Kalifatet står i fokus. Lillman blandar radikalislamism med New Age-konspiracism och tillsätter en gnutta nazistisk historieförfalskning.

Tankar i Gryningens Ljus tipsas det om konspiracistiska och högerextrema sidor som Politiken.biz och americanfreepress.net. Den senare grundades av pro-nazisten Willis Carto, veteran inom den amerikanska vit makt-rörelsen.

Daniel Lillman försvarar också själv nazistisk historieförfalskning. Förintelseförnekarena ställer bara "kritiska frågor beträffande förintelsen" och "utgår ifrån de faktan som de själva har samlat in", hävdar han i ett inlägg där han även infogat videoklipp med Förintelseförnekare. Lillman publicerar även texter av det radikala islamistiska och antisemitiska partiet Hizb ut-Tahrir som har ett världskalifat som mål. I ett inlägg på Alternativmedia.net kan man läsa följande:
"Judestatens uppbackare i väst får nog snart bestämma sig hur de vill ha det; om de vill göra israeljudarna sällskap in i historiens soptunna nu eller något senare. "
Även om Ardin inte håller med om allt som står på Tankar i Gryningens Ljus är det ändå illavarslande med vilken lätthet hon kan tipsa om den här typen av källor. Det rör sig trots allt om en blogg med ett uppenbart extremistiskt anslag. Samtidigt är det inte första gången Broderskap-profiler attraheras av extremisters budskap. 2007 var man en av aktörerna som bjöd in judehataren Gilad Atzmon till Sverige, 2005 bjöd man Azzam Tamimi till Svergie.

Uppdatering: I en kommentar menar man från Kristen Vänsters sida att man inte "djupstuderat" alla sidor man länkar till. Krävs verkligen en djupstudie för att förstå vad Tankar i Gryningens Ljus handlar om? Bloggens presentationsbild och svamlet om Illuminati i det aktuella inlägget borde göra en "djupstudie" onödig. Återigen, vad var det som gjorde inlägget värt att tipsa om?

Uppdatering 2 (19/7): Lillman har invändningar mot några av mina påståenden. Lillmans påståenden är kursiverade:
Har aldrig skrivit att skatteverket är kopplat till ”illuminati”.
Tas bloggens huvudsakliga inriktning med i beräkningen blir det tydligt att det är en sådan bild som suggereras fram av det och många andra inlägg.
Är inte redaktör för MuslimNytt
Under uppstarten av siten stod Lillman med som en av redaktörerna. Kanske har detta sedan dess ändrats men det finns texter av Lillman på MuslimNytt.
Har inte försvarat förintelseförnekare.
Att skriva att Förintelseförnekarena bara ställer "kritiska frågor beträffande förintelsen" och "utgår ifrån de faktan som de själva har samlat in" är att försvara Förintelseförnekare. Försvaret ligger i försöket att normalisera förfalskarnas propaganda genom att få den att betraktas som seriös vetenskap. Det är ett välvilligt ställningstagande - ett försvar.
Har inte skrivit artikeln: ”Hassan Nasrallah tar hem spelet” var Leman citerar.
Jag har aldrig påstått att Lillman skrivit den texten. Däremot har han valt att publicera den på sin sida.

Lillman skriver också i kommentarsfältet till inlägget att judar själva är orsaken till antisemitism. Här finns ett längre bemötande på den typen av idéer.

Uppdatering 3 (19/7): Från Kristen Vänsters håll påstår man alltjämt att man länkar till både sådant man gillar och sådant man ogillar,en självklarhet naturligtvis. Utan en redovisning av vad man anser om Lillmans skriverier förblir detta ett icke-svar.

I ytterligare en kommentar skriver man:

Vi är förresten också ganska trötta på att bli beskyllda för att vara saker vi definitivt inte är. Inte minst anti-semittiteln är något vi ofta får stämplat på oss.

Jag har aldrig läst en anklagelse om att Broderskap som organisation skulle vara rasistisk eller antisemitisk. Däremot är det fullt naturligt att det reser frågor om representanter för ett demokratiskt parti bjuder in en rasist (exempelvis Gilad Atzmon som Broderskap bjudit). Detsamma skulle gälla om exempelvis någon centerpartistisk sidoorganisation skulle bjuda in en högerextremist för att föreläsa om "massinvandring". Skulle de som bjöd in högerextremisten komma undan med att de bara vill ha en "dialog" och att de vill vara "toleranta" och "öppna" inför nya intryck? Knappast.

4 kommentarer:

Kristen vänster sa...

Tack för uppmärksamheten!

Vill bara förtydliga att sedan bloggen kristen vänster startade i februari har vi länkat till 1012 sidor. Självklart har vi inte haft möjlighet att kontrollera bakomliggande ideologi för var och en av dessa sidor, och vi tar förstås inte heller ansvar för vad andra än vi själva skriver.

Vi har även länkat till sverigedemokrater, organisationen ja till livet, homofober, människor som vill förbjuda religion och en lång rad andra vi inte alls håller med, många som vi rentav blir mycket provocerade av för att vi tror att det är så man bemöter stolligheter på nätet. Genom att länka dem som läser vår blogg vidare till andra som skriver om liknande saker som vi, som vi håller med, inte håller med, så tror vi att vi bidrar till en öppen debatt och att människor själva kommer att komma fram till bästa möjliga ståndpunkter.

Vänligen,
Anna, redaktör för bloggen kristen vänster

Jonathan Leman sa...

Anna,

det där känns lite som ett icke-svar. Menar du att tipsandet av bloggen "Tankar i Gryningens Ljus" utgjorde ett bemötande av "stolligheter på internet"?

Förklara i så fall gärna hur.

Anonym sa...

Nej, jag menar inte att länkningen innebär ett bemötande av stolligheter, men att bloggens inställning till länkande innebär det. I och med att vi tipsar om sådant våra läsare kan vara intresserade av - beroende på att de håller med eller blir upprörda - så hoppas vi kunna bidra till den öppna debatten.

Jag lägger mig inte i vem av er två som eventuellt är stollig - om någon - men bloggen du angriper har publicerat en replik här: http://gryningensljus.blogspot.com/2009/07/aven-kritik-bor-da-granskas.html

Jonathan Leman sa...

Anna,

Det intressanta är naturligtvis syftet med länkningen. Självfallet kan man länka till såväl inlägg man håller med om och sådana man tar avstånd från.

För att visa ett exempel: Det är skillnad mellan att tipsa om ett inlägg i en sverigedemokratisk blogg och att länka till det i ett sammanhang där man tar avstånd från innehållet. I ditt tipsande av Lillmans blogg finns inget avståndstagande.

Du skriver att du inte vill lägga dig i vem som är stollig och inte. Jag menar att det är oansvarigt att tipsa om en blogg som "Tankar i Gryningens Ljus" utan att tydligt ta avstånd från innehållet.

Tycker inte du att Kristen vänsters läsare borde få reda på varför du tipsade om blogginlägget och vad du anser om bloggens innehåll?