onsdag, februari 04, 2009

Lästips

Lawen Mohtadi i GP om låsta positioner.

Jonathan Freedland Comment is free om behovet av att kraftfullt ta avstånd från antisemitism oavsett vad vi har för åsikter när det gäller konflikter och krig i omvärlden.

Wolfgang Hansson
påminner oss om det fruktansvärda lidandet i Sri Lanka. Samtidigt som jag försöker sätta mig in i krigets Sri Lanka kan jag inte låta bli att undra när Sri Lankas flagga och Buddha ska börja "jämföras" med Swastikor och situationen för de drabbade med Förintelsen av Europas judar.

Sveriges radio rapporterar om hur KG Hammar kopplar ihop Gaza med Förintelsen. I Sydsvenskan har det skrivits om föreningar i Göteborgstrakten som gjort liknande kopplingar.

I danska tidningen Politiken uppmärksammas exkludering av judiska barn från olika skolor.

Walter Reich har skrivit en läsvärd debattartikel om hur Förintelsen används för att angripa judar.

Uppdatering: Charlotte Wiberg bemöter Per Wirtén.

8 kommentarer:

Charlotte W sa...

Tack för bra tips.
Tyckte särskilt att Freedlands artikel är väldigt bra.

Anonym sa...

Utmärkta artiklar allihopa,men skrämmande särskilt när vänstern nu anser det OK att kasta skor på Israels Ambassadör när han vill föreläsa på universitetet. INGET annat land blir utsatt för samma behandling eller granskningar...

Anonym sa...

Men herregud alex din konspirationstok.
Den vänster vi tillhör är emot alla stater. SUF som släppt videon med skokastning har följande text i sin principförklaring:

"Vi betraktar staten som ett arv från den borgerliga eran vars intressen och organisation står i motsättning till vår kamp. Vi är därför fiender till staten."

Anarkister har kastat grejer på olika politiker och statsrepresentanter i 200 år nu, det är på inget sätt en "särbehandling" av Israel.

Jonathan Leman sa...

Alex,

granskningen är bara bra. Det är demoniseringen som är problemet.

A,


"Den vänster vi tillhör är emot alla stater."

Jasså? Är Syndikalisterna emot även den palestinska nationalismen som ska syfta till en palestinsk stat?

Anonym sa...

Jonathan:

Ja, jag är helt klart emot även en ev. palestinsk stat (och särskillt en reaktionärt religös sådan), liksom jag är emot all sorts nationalism.

Vad gäller "syndikalister" öht så repersenterar inte SUF alla sådana, och jag inte hela SUF.
Men jag vågar mig på att hävda att de flesta ändå är emot även en palestinsk stat i ett längre perspektiv, även om endel kanske tror att det på kort sikt är ett nödvändigt ont för att garantera ett stopp för de värsta förbrytelserna.
(Men själv tror jag då inte det, det är inte själva statsformen en sådan garant kommer an på, utan styrkeförhållandena som skulle kunna framkalla en sådan statsbildning. Och ifall de fanns skulle de lika gärna kunna ta sig andra uttryck än just en stat.)

Med det sagt så stödjer jag fortfarande alla motståndshandlingar, oavsett vilka motiv de som utför handlingarna hänvisar till (jihad alá Hamas eller antiimperialism alá PFLP), då jag i likhet med marx anser att:

"Det handlar inte om vad den ena eller andra proletären eller ens hela proletariatet tillfälligtvis föreställer sig vara målet, det handlar om vad det är och vad det i enlighet med detta vara historiskt är tvingat att göra."
---
Inte har du väl någon speciell anledning att anta att just en palestinsk stat skulle vara undantagen vad vi deklarerar i vårt principprogram?

Jonathan Leman sa...

A/Suf.cc

Jag har aldrig sett Suf-aktivister hävda att den palestinska nationalismen är rasism och jag har svårt att tro att företrädare för Suf:are skulle genomföra eller försvara våldsaktioner mot företrädare för en palestinsk stat.

Det är de dubbla måttstockarna som är märkliga.

Anonym sa...

Har du sett någon hävda att israelisk nationalism per definition är rasism då? (Att du eventuellt tolkar något som hävdats till att betyda det utan att det sagts räknas inte).

Nu finns det ju dock ingen palestinsk stat, och därmed inga företrädare att attackera. Och även om det fanns det skulle det kanske inte vara högsta prioritet att försvara attacker (utförda av klassen då, inte av en konkurrerande stat så klart) eller genomföra egna, så länge den staten inte hade t.ex. ambassadörer som for runt i sverige och försvarade störda krig mot civilbefolkningar.

Däremot finns det ju en palestinsk byråkrati som går den palestinska reaktionen och överklassens ärenden. Och uppror mot den kommer du aldrig få se några fördömanden av från oss.
Att du har "svårt att tro" grejer är ju inte riktigt ett argument ifall du inte kan backa upp det på något sätt, eller hur?

Den palestinska arbetarklassen och företrädare för staten israel hamnar på olika ställen på samma måttstock, helt enkelt för att de inte är samma sak.

(SUF har fö. (före den nuvarande principförklarinen) uttalat stöd för en sekulär enstatslösning som inte är baserad på etnicitet. (och det anför jag inte som något bra i sig då varken du eller jag, av olika anledningar, förespråkar enstatslösningar, men som motbevis för att vi på ett diskriminerande sätt skulle vara "för en palestinsk stat, men mot en israelisk") ).

Jonathan Leman sa...

A,

"Har du sett någon hävda att israelisk nationalism per definition är rasism då?"

Ja, det är oerhört vanligt i dag och en FN resolution (numera förkastad) har antagits som säger just det.

http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_General_Assembly_Resolution_3379