fredag, februari 27, 2009

Logiken

Det finns en opinion för att isolera Israel genom att bojkotta israeliska politiker, akademiker, varor, idrottare och kulturarbetare. Bojkottförespråkarna väljer ut Israel och bara Israel för den här bestraffningen.

Stoppa matchen-rörelsen driver just en sådan agenda men verkar ha svårt att vara helt konsekvent. Samtidigt som man vill förhindra israeler att i Sverige sporta med racket och boll gör man reklam för israelisk film vars spridning man i konsekvensen namn borde vara emot. Ja, visningen borde till och med stoppas eftersom filmen är gjord av israeler i Israel. Det är heller inte vilken film som helst. I Aftonbladet har den kallats för "Israelisk propaganda". Stödjer Nätverket mot israels krig och ockupation (gruppen bakom Stoppa matchen) "israelisk propaganda"? Bojkottarna har rätt att veta. Om idrott är politik vad är då inte kultur?

Uppdatering: Björn Wiman är inne på ett liknande spår. (tack för tipset, Charlotte!)

Uppdatering 2: Centerpartisten Bassem Nasr ser det som självklart, trots att han är starkt kritisk mot Israel, att matchen ska spelas. Nasr skriver:

Icke desto mindre bör matchen spelas. Det finns inga rimliga argument för politiker att besluta om idrottsbojkotter. För om vi ska välja ut specifika länder som portförbjuds från svenska idrottsevenemang måste vi i rättvisans namn ta fram en övergreppstabell där alla världens länder får poäng för varje brott de begår och de länder som hamnar längst upp i övergreppstabellen bojkottas. Länder som torterar får 3 poäng, ockupationsmakter tilldelas 8 poäng och nationer som angriper andra får 7 poäng. Det blir nästan som en egen sportgren. Om vi inte vill upprätta övergreppstabeller så finns det ett alternativ, nämligen att sittande riksdagsmajoritet bestämmer vilka länder som ska bojkottas. Då får vi en situation där valet av statsminister avgör om Sverige ska möta Kuba eller USA i pingis. Inget av alternativen är särskilt lockande.

Uppdatering 3: Hvudledare i DN, UNT, Dagens Arena och en intressant text av Per Planhammar. Charlotte Wiberg skriver också. Sportkrönika i SKD.(6/3)

11 kommentarer:

Charlotte W sa...

Bra poäng.

Anna sa...

Haram!Israelisk propaganda förklädd till "diskussionskväll"!!

Allvarligt Jonathan och Charlotte, det här måste stoppas. Borde vi inte bojkotta evenemanget???

(Ursäkta men jag har väldigt svårt att ta den svenska bojkottsdiskussionen på allvar, speciellt sedan min kompis som är proffs sportkrönikör berättade att matchen utan problem skulle kunnat spelas i Sthlm men att Malmö vägrar att låta matchen flyttas så att de kan plocka politiska poäng genom att passa på att protestera mot den israeliska politiken).

Anonym sa...

Det är väl inte så underligt att de gör reklam för en film som kritiserar den israleiska armeen ? Men de missar poängen med att den är självkritisk och självupplevd precis som den suveräna filmen "Beaufort" - NÄR får vi höra någon som helst självkritk från en Hamas terrorist?

Jonathan Leman sa...

Alex,

ok, men om man lyckas ta reda på att tennisspelaren sett filmen och tycker att den är bra, kan han få spela då?

Charlotte W sa...

Fast jag tror inte det var så att Malmö vägreda släppa ifrån sig matchen utan att sthlmsplanerna helt enkelt kom för sent för att det skulle vara görbart att flytta matchen (för att försöka försvara malmö lite dårå....)

Jonathan Leman sa...

CW,

Jag är övertygad om att du har rätt. De hade tvärt om sett det som en seger.

Anonym sa...

"Men de missar poängen med att den är självkritisk och självupplevd precis som den suveräna filmen "Beaufort" - NÄR får vi höra någon som helst självkritk från en Hamas terrorist?"

Visst. Samtidigt kan man ju faktiskt ha betydligt högre förväntningar på ett demokratiskt lands armé än på en terroristförening. Att Hamas är värre än Israels arme är helt irrelevant när man ska bedöma Israels armés brott mot mänskliga rättigheter. Av samma orsak så var IRA:s terrorism inte någon som helst ursäkt om BBC gjort ett program om den brittiska armen som eventuellt kränkt mänskliga rättigheter på Nordirland. Eller ETA och Spanien etc.

Poängen med demokrati och rättsäkerhet är just att man ska bete sig bättre än terroristföreningar. Det gäller i Israel och det gäller i Spanien.

Jag önskar fler Israelvänner faktiskt kunde ha så mycket ryggrad att man (även offentligt) framför den kritik som Israel förtjänar när man Israel genomför kollektiv bestraffning (bombat hus till släkringar till kriminella vilket är sjukt rättsvidrigt), tidigare officiellt erkänt användande av tortyr, man bygger ut bosättningar på västbanken trots att man aldrig borde byggt någon bosättning där och givetvis måste utrymma hela västbanken vid bildandet av en palestinsk stat, man tillåter inte borgerliga äktenskap vilket är helt sanslöst i ett demokratiskt land Etc etc.

Därmed är jag för den skull inte för någon bojkott av Israel eftersom jag principiellt är skeptisk mot bojkotter och menar massar av länder är värre än Israel och då rimligen först bör bojkottas om syftet med bojkotter är att värna mänskliga rättigheter.

Och till er här som nu vill starta en diskussion om att Israel egentligen aldrig använt tortyr, att Israeliska soldater aldrig behandlat palestinier som andra klassens medborgare etc. Läs Amnestys rapporter om Israel först innan ni uttalar er. Ni gör Israels demokrati en björntjänst genom att försvara sådant som ingen demokrat bör försvara. Punkt. Slut.

Förr kallade jag mig Israelvän eftersom jag mest sympatiserade med det landet i konflikten. Men nuförtiden brukar jag kalla mig vän av demokrati och mänskliga rättigheter, och de som kränker mänskliga rättigheter av judar eller palestinier eller någon annan grupp ska ha kritik för det. Mänskliga rättigheter gäller givetvis även för palestinier. Demokrati får aldrig bli någon ursäkt för kränkningar av mänskliga rättigheter, även om majoriteten i Israel eller någon annat land skulle vara för att armen använder tortyr skulle det vara vidrigt. Vissa saker röstar man inte om i en rättsstat, vissa saker tillämpar man.

Bengt Held
Som trots det här tycker att Israel är det land som är minst dåligt när det gäller mänskliga rättigheter i Mellanöstern. Men det är ingen ursäkt för Israel å andra sidan.

Anonym sa...

De ar orattvisa mot "Waltz with Bashir" Det ar en fantastisk film,en av de basta jag sett pa lange. Jag kanske har daligt omdome har, men jag kan inte se att den som Israelisk propaganda.For ovrigt ar det svart att bojkotta Israel nar det gors mkt intressant darifran, Rutu Modan, Etgar Keret och David Grossman ar ju alla Israeler. Daremot kunde man ha en "halv" bojkott. Dvs man bojkottar alla varor som produceras pa ockuperat omrade. Frukter och varor som producerats i bosattningar t ex.
Eleni S

Anonym sa...

Har det inte gått lite för långt när tom en andrahand affär som Emmaus på Götgatan i Stockholm hänger stora gula skyltar i sina butiker att de bojkotar Israel och uppmannar alla att gör det.
VILKA varor bojkottar de? Tar de inte emot "judiska gamla kläder" eller får "judar" inte handla i affären?

Anonym sa...

Wiman sa det jag tänkte i fredags när jag såg att Amos Oz var gäst i SVTs "Skavlan". I konsekvensens namn borde ju vänsterns ylande hundar ha bojkottat och protesterat vilt mot Amos Oz närvaro i Sverige, eftersom han precis som sina tennisspelande landsmän råkar vara israel. Kanske de borde protesterat ännu mer i detta fall, eftersom han som Wiman säger är opinionsbildande i Israel-Palestinafrågan. Men vi får vara glada att det inte hände. Att "Stoppa Matchen"-"demonstrationen" nu går av stapeln är ett led i en skrämmande utveckling, där bojkott av det israeliska har slagit över i bojkott av det judiska och av judiska personer -- oavsett deras inställning till den israeliska regeringen. Jag förstår inte varför inte fler röster höjs i indignation och vrede över vänsterns osmakliga glidning mot antisemitism. Handlar det om att den breda vänstern och vänsterpopulistiska idéer har så starkt fäste i medie- och kulturetablissemang? Denna trend måste brytas. Och det nu. För när judar inte öppet vågar säga eller visa att de är judar; när människor inte tillåts manifestera sympati med Israel utan att riskera att bli fysiskt attackerade och få antisemitiska glåpord haglande över sig. Ja, då har det redan gått för långt. Hur vänder man denna brunröda våg? Vad kan vi göra?

Anonym sa...

Bra skrivet av Bassem Nasr. Läser på annat håll att inte hela Malmö är emot det israeliska DC-laget. I stan kan man se sönderrivna "stoppa matchen"-affischer och nya affischer med "släpp biljetterna".

Men skränarna och våldet får råda.

A-K Roth